Uravnotežena dojenčkova prehrana

Zakaj danes za razliko od včasih poročamo pestrost in raznolikost goste hrane?

Zlasti v prvih nekaj mesecih uvajanja goste hrane, so dojenčki odprti za nove okuse. Zato je priporočeno, da dojenčkom v tej starosti že ponudimo raznoliko zdravo hrano. Če se dojenčki v tem zgodnjem obdobju navadijo na različne okuse in zdravo hrano, jo običajno bolje sprejmejo, kot bi jo kasneje, ko bi bili starejši. Prej je bila zaradi preprečevanja alergij priporočena bolj enostranska prehrana. Danes je na podlagi mnogih znanstvenih študij znano, da je tudi za imunski sistem pomembno, da se dojenček seznani s sestavinami, kot so ribe, jajca ali mleko že v času uvajanja goste hrane.

 

Kako naj to čim bolje prakticiram pri prehrani mojega dojenčka?

V času obroka za kosilo uvajamo prvi celosten obrok goste hrane. Čudovito je, da imamo za preizkušanje toliko slastnih različnih okusov. Takoj, ko se vaš dojenček navadi na hranjenje z žličko, lahko vsak dan preskušate nove obroke. En dan na primer lahko ponudite govedino s korenčkom, naslednji dan sladko koruzo s puranom. Z izborom različne zelenjave, mesa, ter sem in tja rib  ali vegetarijanskih obrokov, lahko v prehrano vašega dojenčka vpeljete raznolikost.

Na kaj naj bodo mamice pozorne pri izbiri vegetarijanskih obrokov?

Dojenčku kot posladek ponudite nekaj žličk (na primer 50g) sadja ali sadnega soka bogatega z vitaminom C. To pospešuje absorpcijo železa iz žit in zelenjave. Železo je pomembno pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter pri mentalnem razvoju dojenčka, zato je zelo pomembno v dojenčkovi prehrani.

Vegetarijanski meniji naj bi vsebovali izbrane sestavine, kot so polnovredna žita (ovsene kosmiče, proso), amarant ali stročnice, kot je leča. Ta živila so smatrana kot dober vir železa.

Pomembno je, da dojenčku ob obroku ponudimo sadje ali sok bogat z vitaminom C da se železo iz žit in zelenjave bolje absorbira. Nekaj malih žličk, kot posladek bo dovolj.