Ko se dojenčki smejijo…

…starši čutijo, da se jim topi srce – neprespane noči in naporna dnevna rutina se nenadoma zdijo vredni. Dojenčkov prvi nasmeh je težko pričakovan dogodek in zares poseben trenutek. Čeprav se dojenčki prvi poskusi nasmihanja kažejo nenamerno, se trenutki ko mislimo, da vidimo nasmeh na dojenčkovem obrazu zdijo čarobni. 

Refleksni nasmeh

Nasmešek, ki ga ujamemo v prvih tednih dojenčkovega življenja je refleksni, povzročen zaradi krčenja mišic na tak način, kot da bi se nam dojenček smejal. To se večinoma dogaja, ko dojenček spi. Če boste imeli srečo, boste lahko tak nasmešek ujeli na kakšni izmed slikic iz ultrazvoka že pred rojstvom.

Nasmeh za okolico

Ni oprijemljivih in trdnih dokazov o tem, kdaj se bo dojenček zasmejal namenoma. Večina dojenčkov se bo zares zasmejala okoli petega tedna, kar bo vključevalo tudi oči. Od takrat naprej se bo zasmejal vsakomur, kise mu bo zdel prijazen. 

Poseben nasmeh

Dojenčkov poseben nasmeh je običajno rezerviran za njegove starše ali za nekaj najbližjih ljudi. Večina dojenčkov začne deliti posebne nasmehe takrat, ko so stari približno pet mesecev. Ti nasmeški so še posebno izraziti in veseli. Vaš dojenček zdaj prepozna vaš obraz in obraze tistih ljudi s katerimi si je najbližje in reagira nanje na določen način.

Ni potrebe, da bi svojega dojenčka učili kako naj se smeji. Smejanje je prirojena sposobnost, ki se bo razvila sama od sebe. Nasmeha tudi ne moremo izsiliti. Čeprav boste delali smešne obraze, ga boste žgečkali in se šli smešne igre, boste pravi nasmešek od dojenčka dobili le, če mu bo všeč to kar vidi. Pravzaprav ta poštenost naredi otroški smeh eno od tistih neprecenljivih stvari v življenju, ki je denar ne more kupiti.