Kaj pomaga pri zgagi?

Kadar vas peče zgaga, to pomeni, da se je želodčna kislina iz želodca dvignila v požiralnik, kar povzroča pekoč oziroma oster občutek v prsih. Do tega pojava pogosto prihaja v času nosečnosti, pozneje pa spet popolnoma izgine.

Če imate težave z zgago, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov. Poskrbite za to, da svojega že tako razdraženega želodca ne bi še dodatno dražili. Alkohol in nikotin sta tako in tako prepovedana. Poleg tega pa vam priporočamo pet do šest manjših obrokov čez dan, od katerih naj bi zadnjega zaužili zgodaj.

Vsaka nosečnica mora sama odkriti, katera hrana in pijača ji povzroča zgago, in se ji začasno izogniti. Lahko, da med krivce spadajo sladki ali vroči obroki, ali pa jedi z veliko maščob. Tudi za kavo je znano, da pogosto povzroča zgago. Pomagajo pa lahko živila, ki blagodejno vplivajo na želodec, na primer jogurt, mleko, kuhana špinača, korenje ali krompir. Dobra rešitev za zgago je tudi spanje z glavo in zgornji delom telesa v višjem položaju, tako da želodčna kislina ne more steči v požiralnik.