Cink – motor za encime

Zakaj je cink tako pomemben?

Če gledamo količinsko, je cink v manjšini, saj ga je v celem telesu le 2 grama. Vendar sta ta dva grama ključna za nemoten metabolizem, saj je cink zadolžen za številne funkcije v našem telesu.

Njegova glavna funkcija je aktivacija encimov. Cink je ključen, kot nek »motor« za več kot 70% vseh encimov; ti se aktivirajo le s pomočjo cinka. Encimi so kot mali katalizatorji: omogočijo/olajšajo različne reakcije v telesu.

Pozitiven vpliv cinka na imunski sistem lahko vidimo skozi dejstvo, da vpliva na celjenje ran. Nadalje je cink nepogrešljiv kot stabilizator celičnih sten, za skladiščenje inzulina ter za vitalno kožo in lase.

Dobri viri cinka

Telo nosečnice potrebuje 10 mg cinka na dan (doječe matere 12 mg). Zink vsebujejo: govedina in jetra, pa tudi grah, oves in pšenica.

Simptomi pomanjkanja

Če telo ne dobi dovolj cinka, se rane počasneje celijo in nerojen otroček verjetno ne bo dovolj zrastel. Prvi signal pomanjkanja cinka je neobičajno okušanje in vonjanje pri bodoči mamici, kar lahko sčasoma tudi izgine. Vseeno teh signalov ne ovrzite prehitro – v primeru dvomov se posvetujte z ginekologom!