Razvoj motoričnih sposobnosti

Tu smo vam pripravili pregled razvojnih mejnikov motoričnih sposobnosti, ki jih lahko pričakujete v prvih dvanajstih mesecih.

Opomba: vsak otrok se razvija v svojem lastnem ritmu. Nekateri otroci bodo šli skozi različne razvojne faze ena za drugo, drugi skozi vse naenkrat. Če imate glede razvoja vašega otroka kakršnekoli pomisleke, se o tem posvetujte z vašim pediatrom.

Korak za korakom...

starost (približno) gibanje
novorojenček Vaš dojenček izvaja nekontrolirane gibe, ki jih močno določajo (neprostovoljno) refleksi. Če boste vašemu otroku ponudili prst, se ga bo takoj oprijel. Če boste pobožali podplatek, se bo mala nogica upognila, kot da bi se hotela česa oprijeti.
3 meseci Vaš dojenček lahko dvigne glavico, ko je ma trebuščku ali v sedečem položaju. Vaš dojenček se lahko kratek čas drži kakšnega predmeta.
3-7 mesecev Vaš dojenček se začne prevračati: najprej na bok, potem s trebuščka na hrbet in potem s hrbta na trebušček. Predmete dojenček najprej pobira z obema rokama, kasneje manjše le z eno in si jih podaja v drugo.
7-10 mesecev Zdaj je zadnji čas, da vaše stanovanje naredite prijazno dojenčku: pričel se bo samostojno premikati (plazenje, prevračanje) in naučil se bo sedenja. Majhne predmete že lahko prijema s palcem in kazalcem (prijem škarje), kasneje lahko dojenček s konicami prstkov prime že npr.: drobtinico (pincetni prijem).
9-13 mesecev Vaš otrok lahko sedi sam, brez vaše pomoči.
9-15 mesecev Vaš otrok se lahko ob pohištvu povzpne v stoječi položaj in giba ob njem z držanjem.
9-20 mesecev Vaš otrok lahko brez vaše pomoči hodi in raziskuje svet na svojih lastnih nogah.

Vaš dojenček se bo naučil plaziti, sedeti in hoditi, ko bo na to pripravljen. Nekateri otroci preprosto izpustijo določene faze, recimo prevračanje ali plazenje, drugi razvijejo svoj način gibanja, recimo kotaljenje.

Vašega dojenčka lahko pri gibanju spodbujate tako, da mu daste možnost, da vadi in nabira izkušnje. Položite vašega dojenčka na blazino na tleh kakor pogosto je mogoče in mu pustite, da brca. Ko je vaš dojenček buden menjajte njegovo pozicijo ležanja na hrbtu z ležanjem na trebuščku in obratno. Kratek čas lahko dojenček tudi sedi pokonci v otroškem stolčku.

Naredite veliko prostora za dojenčka, tako da umaknete nevarne predmete. Tako se lahko giba bolj neomejeno.