Vsestranski magnezij

Zakaj je magnezij tako pomemben?

Še ena res vsestranska hranilna snov. Magnezij je mineral, ki sodeluje pri skoraj vseh telesnih funkcijah, med drugim pri krčenju mišic, nadzoruje pa tudi tristo encimov. Mišicam nudi podporo tako, da poskrbi za to, da se mišična vlakna skrčijo in sprostijo. Zato ni čudno, da se ena tretjina magnezija v telesu nahaja v mišicah.

Na splošno se potrebe po magneziju med nosečnostjo ne povečajo bistveno. Vseeno, pa je zaradi njegovih mnogih funkciji potrebno zagotoviti stalen privzem magnezija.

Dobri viri magnezija

Pravzaprav le nekaj živil vsebuje znatno količino magnezija. Pšenični kalčki ali sončnična semena sta dobra vira, vendar sta v dnevni prehrani običajno prisotna le v manjših količinah. Na splošno je dobro, da je v vaši prehrani več polnozrnatih izdelkov kot tistih iz bele moke. K zalogam magnezija prispeva tudi fižol.

Nekatere mineralne vode so dober vir magnezija. Pri izbiri se splača dobro pogledati deklaracijo. Vsebnost magnezija 100 mg na liter je idealna.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje magnezija ima boleče posledice, večinoma ponoči: t.i. zloglasne krče. Te lahko z uživanjem magnezija odpravimo. Zgodnji opozorilni znaki so, ko začutite zbadanje v vaših rokah in nogah - to je lahko zaradi pomanjkanja magnezija.  

Simptomi resnega pomanjkanja magnezija so nervoza, pozabljivost in omotica. V ekstremnih primerih pride lahko tudi do predčasnih popadkov (okrog 30. tedna), ker se trebušne mišice krčijo. Zagotovite zadostno vnašanje magnezija z vašo prehrano. V primeru kakršnihkoli težav, se posvetujte z vašim ginekologom!