Jod za ščitnico

Zakaj je jod tako pomemben?

Jod ima vlogo pri metabolizmu v telesu, še posebno pa za hormone ščitnice, ki uravnavajo ravnotežje energije v telesu in s tem fizični, kakor tudi mentalni razvoj. In natanko ti hormoni potrebujejo železo kot »gorivo«. Pomanjkanje joda bo vodilo v povečanje žleze ščitnice, tudi tako da bo to vidno – to je dobro znano kot golša, ki jo imenujemo tudi Struma.   

Glede na SZO (Svetovno zdravstveno organizacijo), Nemčija spada med regije na svetu, kjer je pomanjkanje joda težava še danes. To še vedno ni dovolj znano, niti dejstvo, da je jod pomemben za metabolizem.

Ker se oblikovanje žleze ščitnice začne v 12 tednu nosečnosti, je toliko bolj pomembno, da so bodoče mamice prepričane, da dobijo dovolj joda. Ne le da morajo pokriti le svoje potrebe, temveč morajo pomisliti tudi na to, da imajo zaradi nosečnosti povečane potrebe po jodu.

Dobri viri joda

V splošnem je vse kar prihaja z morja bogato z jodom. Z eno 200 g porcijo polenovke ali 100g Aljaškega polaka boste pokrili dnevne potrebe v višini 230 µg. Nadaljnji vir joda je jodirana namizna sol. Med nosečnostjo in dojenjem se priporoča zadosten vnos joda, da zagotovi zdrav razvoj vašega dojenčka. Zadostna oskrba z jodom je možna z jemanjem prehranskih dodatkov. 

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje joda med nosečnostjo lahko vodi v neželen fizični in mentalni razvoj. Pa ne le to, pomanjkanje joda lahko povzroči kasnejše težave s sluhom in govorom.