Transportiranje otroške hrane na potovanju

Kako lahko transportiram otroško hrano v avtu?

Temperatura v prtljažniku lahko naraste na več kot 40°C. Zato morate misliti v naprej…

Suhi izdelki, kot je mlečna formula ali gotove žitne kašice ali kašice v kozarčkih na sadni osnovi (Sadje, Sadje in žita, Sadje in jogurt, Sadni dueti, in Pijače) so precej odporni. Te izdelke lahko brez težav transportirate v prtljažniku.

Zelenjava in izdelki, ki vsebujejo meso (meniji, mesni pripravki) se lahko pokvarijo, če so izpostavljeni temperaturam nad 40°C daljši čas. Zato predlagamo, da imate v mislih, da zaščitite izdelke tudi temperaturo v avtomobilu. Če je možno, jih spravite kam znotraj potniškega dela avtomobila. Ventilacija in klima, bo zniževala temperaturo v avtomobilu.

Transportiranje v avtomobilskem prtljažniku: preden odidete na potovanje, ohladite kozarčke v hladilniku in jih postavite v transportno hladilno torbo oziroma vrečko.

Kozarčke zaradi razbitja spakirajte zelo previdno.  Idealno je, da kupite po 6 kozarčkov skupaj pakiranih v originalno pakiranje, s podložnim kartonom in folijo. Vse kozarčke, ki jih boste potrebovali med potjo imejte v priročni prtljagi pri sebi.

Transportiranje z letalom

Otroško hrano lahko vzamete s seboj v ročni prtljagi. Spakirajte jo v trde, neprebojne kovčke, ki so odporni na udarce. Kozarčke zaradi razbitja previdno spakirajte. Pred tem, ko jih daste v kovček, jih vstavite v plastične vrečke, da v primeru razbitja zaščitite ostalo vsebino kovčka. HiPP Sadje v lončkih ali HiPP Sadni žepki so posebej primerni za transport.

V vsakem primeru priporočamo, da v ročno prtljago spakirate otroško hrano za prva dva dni, v primeru da ostala vaša prtljaga pride kasneje. V tem primeru boste pomirjeni, da imate še vedno s seboj vso hrano, ki jo vaš dojenček potrebuje. Pred odhodom, se na letališču ali pri letalski družbi pozanimajte, kakšno otroško hrano je dovoljeno imeti v ročni prtljagi. 

Shranjevanje otroške hrane v letovišču

Na počitnicah je potrebno kozarčke hraniti na temperaturi pod 30°C. preden kozarček uporabite, se prepričajte, da je ostal nepoškodovan. Če kozarček ali lonček ni več dobro originalno zaprt, potem ni primeren za uporabo.

Pri kozarčkih je uporaben “test pokrovčka”: sredina pokrovčka kozarčka mora biti rahlo upognjena (konkavna) in se pod pritiskom ne sme vdati. Če je pokrovček kozarčka obrnjen navzven, zaradi varnosti vsebine ne smete uporabiti. Ko pokrovček kozarčka prvič odprete, se sliši jasen klik.

Pri sadnih žepkih in pri lončkih je uporaben »test s pritiskom«: lonček obrnite na glavo in ob strani nežno pritisnite. Če vsebina izteka iz lončka, kašice ne smete ponuditi otroku. Instant izdelki, kot je HiPP mlečna formula ali gotove mlečne kašice je potrebno hraniti na suhem in stran od neposredne sončne svetlobe. Če je zelo vroče in če je možno, priporočamo, da originalno zaprte instant izdelke hranite v hladilniku. Ko takšen izdelek enkrat odprete, ga ne shranjujte več v hladilniku. Mlečni prah se lahko navlaži in pokvari. Shranite g v suhem prostoru in porabite kakor hitro je mogoče. Vsekakor lahko mlečno formulo in suhe kašice hranite tudi izven hladilnika. Pri izdelkih s probiotiki, se lahko pri zelo visokih temperaturah zgodi, da razpadejo, kar pa ne predstavlja tveganja za dojenčkovo zdravje.

Želimo vam srečno pot in lepe počitnice!