Vitamin D za močne kosti

Majhni otroci raziskujejo svet okoli sebe in postajajo vse bolj in bolj aktivni. Vitamin D je posebej pomemben za zdrav razvoj v času rasti. Vitamin D skupaj s kalcijem igra pomembno vlogo pri izgradnji kosti in podpira njihov zdrav razvoj.

Zadnje študije1-3 nakazujejo na nezadostno preskrbo z vitaminom D pri otrocih in mladostnikih (velja za Nemčijo).

Vitamin D – sončni vitamin

Vitamin D je edini vitamin, ki ga naše telo lahko samo proizvaja v naši koži. Da se v koži tvori vitamin D, mora biti ta izpostavljena sončni svetlobi. Od tega tudi prihaja poimenovanje »sončni vitamin«.

Običajno okrog 80-90% potrebnega vitamina D tvori koža, le okrog 10-20% ga dobimo s hrano.

Še posebno pozimi na naši zemljepisni širini intenziteta UVB žarkov ni dovolj močna, zato se vitamin D ne proizvaja ali se proizvaja v nezadostnih količinah. Poleg tega smo tudi manj zunaj in več smo oblečeni. Pri majhnih otrocih, ki so poleti zaščiteni z zaščitnim faktorjem proti soncu (> SPF 15), se ne skladišči dovolj vitamina D. Mogoče je, da se nivo vitamina D sčasoma manjša in manjša. Vitamin D je pomemben tudi za odrasle. V hrani pogosto ni dovolj vitamina D in pri otrocih ta nivo še dodatno upade.

Organizacija »The German Nutrition Society« je ocenila, da ima približno 60% populacije pomanjkanje vitamina D3 (velja za Nemčijo).

Otroci in mladostniki morajo med rastjo izgraditi veliko kostne mase. Telo kasneje nikoli več ne formira toliko mase, kot v prvih 20 letih. Le tisti, ki uspejo zgraditi močne kosti v otroštvu, jim bodo dobro služile v odrasli dobi.

Za izgradnjo močnih kosti, sta pomembna predvsem kalcij in vitamin D. Kalcij je dobesedno zidak za kosti. Vitamin D pa igra pomembno vlogo pri podpori normalnemu razvoju kosti in zob. Vitamin D ima tudi vlogo pri metabolnih funkcijah v telesu in ima vpliv na imunski sistem.

Zato dojenčki poleg materinega mleka dobijo dodatek vitamina D v kapljicah. Pomanjkanje vitamina D pri malčku lahko vodi v tveganje za rahitis pri najstniku. Pediatri svetujejo dodajanje nekje do tretjega leta otrokove starosti.

Otrok še vedno raste in gradi kostno maso, dolgo po tem, ko smo že prenehali z dodajanjem kapljic. Veliko staršev namreč ne želi ponujati nobenih dodatkov, ko je ta faza dodajanja mimo. To je razlog, zakaj se podporo otrokove prehrane z vitaminom D pogosto zanemarja. Vitamin D vseeno ostaja nujen ves čas odraščanja.

Otroci bolje sprejemajo hrano kot dodatke in ker je mleko pomemben del prehrane majhnih otrok, predlagamo da mu ga ponudite. HiPP 3 Junior mleko vsebuje vse pomembne snovi, ki so potrebne za zdravo rast.

Vitamin D dobimo na dva načina. Večina je proizvedenega skozi kožo. Količina je odvisna od dolžine časa preživetega na soncu in intenzitete sončne svetlobe. Sončne kreme, oblačila, ki prekrivajo kožo, ali omejeno izpostavljanje soncu v zimskih mesecih, zmanjšuje produkcijo vitamina D.

Hrana, ki vsebuje vitamin D, lahko pomaga pri oskrbi z vitaminom D. Le nekaj živil je, ki vsebujejo znatno količino vitamina D, kot je ribje olje (npr.: sled, losos). V jetrih, jajčnem rumenjaku in nekaterih užitnih gobah, je vsebnost že znatno nižja. Povprečno s hrano dobimo le okrog 2 – 4 µg vitamin D.

Nasveti za zdrave kosti

Močne kosti se morajo oblikovati v mladosti, ker telo nikoli več kasneje v življenju ne izgradi toliko kostne mase, kot v privih 20 letih. V kosti se splača »vlagati« v mladosti, da potem nimamo težav z njimi v odrasli dobi.

Kaj pomaga krepiti kosti?

  • Uživanje hrane, ki vsebuje veliko vitamina D in kalcija: mleko in mlečni izdelki prispevajo k preskrbi s kalcijem, kakor tudi komarček in brokoli. Mastne ribe so odličen vir vitamina D. V prvem dojenčkovem letu dojenček poleg dojenja dobi dodaten vitamin D z dodatkom kapljic.
  • Biti aktiven in krepiti mišice: za močne kosti ni dovolj le prava prehrana. Veliko gibanja je dodatna pomembna sestavina. Na ta način lahko malčku hitro predstavimo prednosti gibanja, poleg tega pa je na telovadbi za otroke tudi zabavno.

Igra zunaj: svež zrak in sonček je dober za vsakega id nas. Posebno dobre za kosti so igre zunaj, kot je lovljenje, poskakovanje, igre z žogo,… ki spodbujajo veliko gibanja. Združite prijetno s koristnim in se igrajte skupaj z vašim otrokom – dvojno zadovoljstvo je zagotovljeno!

Viri:

1. Thierfelder W et al. (2007) Biochemical measures in the German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (KiGGS). Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 50(5-6):757-770.

2. Hower J (2008) Winterlicher Vitamin D-Mangel bei Kindern und Jugendlichen. Eine Praxisstudie aus Mühlheim an der Ruhr (51°N). Kinder- und Jugendarzt 8:552-555.

3. Kersting M (2008) Die Zufuhr von Kalzium und Vitamin D – Ergebnisse der DONALD-Studie. Kinderärztliche Praxis 79:296-299.

4. Deutsche Gesellschaft für Ernährung; Österreichische Gesellschaft für Ernährung; Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (DACH): Hrsg. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr - Vitamin D. 1. Auflage, 4. korrigierter Nachdruck ed. Frankfurt/M.; 2012.