Na kaj biti pozorni pri izčrpanem mleku?

V prvih tednih po otrokovem rojstvu pride do situacij, ko je potrebno iti po nakupih, k zdravniku, opraviti obisk centra za socialno delo, kar privede do daljše odsotnosti od doma.

Najprej preverite, če lahko dojenčka vzamete s seboj, mogoče tudi nekoga, ki vam je v pomoč. Vedno je mogoče najti miren in tih prostor, kjer lahko dojenčka podojite. Če ni mogoče, da dojenčka vzamete s seboj, obstaja možnost, da si mleko pred odhodom izčrpate. Oče ali oseba, ki pazi otroka lahko nahrani dojenčka z izčrpanim mlekom.

Z izčrpanim mlekom je potrebno pravilno ravnati. Prosite za nasvet patronažno medicinsko sestro ali babico.

Izčrpano mleko se shranjuje v hladilniku na temperaturi +4°C – +6°C (prosimo, preverite temperaturo s termometrom) v primerni, tesno zaprti, čisti steklenički (steklo ali plastika) in največ 2 dni. Izčrpano mleko ne shranjujte v vratih hladilnika, temveč čim bolj zadaj na polici, kjer je temperatura najnižja.

Pomembno:

Vse kar prihaja v stik z materinim mlekom mora biti temeljito očiščeno! Stekleničke in cuclje operite s toplo milnico in ščetko ter sterilizirajte 3 minute ali operite v pomivalnem stroju pri 65°C.

Če želite izčrpano mleko shraniti za dlje časa, ga morate zamrzniti pri temperaturi najmanj -20°C. Najbolje je, če mleko odtajate počasi - 24 ur v hladilniku ali na hitro – pod hladno ali mlačno tekočo vodo (max. 37°C). pokrov stekleničke naj ostane suh. Mikrovalovna pečica ni primerna za odtajanje mleka.

Priporočljivo je, da stekleničko pred uporabo premešate (krožni gibi, ne stresajte!), da se mlečna maščoba lepo porazdeli. 

Tudi to bi vas utegnilo zanimati: