Na kaj biti pozorni pri izčrpanem mleku?

V prvih tednih po otrokovem rojstvu pride do situacij, ko je potrebno iti po nakupih, k zdravniku, opraviti obisk centra za socialno delo, kar privede do daljše odsotnosti od doma.

Najprej preverite, če lahko dojenčka vzamete s seboj, mogoče tudi nekoga, ki vam je v pomoč. Vedno je mogoče najti miren in tih prostor, kjer lahko dojenčka podojite. Če ni mogoče, da dojenčka vzamete s seboj, obstaja možnost, da si mleko pred odhodom izčrpate. Oče ali oseba, ki pazi otroka lahko nahrani dojenčka z izčrpanim mlekom.

Z izčrpanim mlekom je potrebno pravilno ravnati. Prosite za nasvet patronažno medicinsko sestro ali babico.

Izčrpano mleko se shranjuje v hladilniku na temperaturi +4°C – +6°C (prosimo, preverite temperaturo s termometrom) v primerni, tesno zaprti, čisti steklenički (steklo ali plastika) in največ 2 dni. Izčrpano mleko ne shranjujte v vratih hladilnika, temveč čim bolj zadaj na polici, kjer je temperatura najnižja.

Pomembno:

Vse kar prihaja v stik z materinim mlekom mora biti temeljito očiščeno! Stekleničke in cuclje operite s toplo milnico in ščetko ter sterilizirajte 3 minute ali operite v pomivalnem stroju pri 65°C.

Če želite izčrpano mleko shraniti za dlje časa, ga morate zamrzniti pri temperaturi najmanj -20°C. Najbolje je, če mleko odtajate počasi - 24 ur v hladilniku ali na hitro – pod hladno ali mlačno tekočo vodo (max. 37°C). pokrov stekleničke naj ostane suh. Mikrovalovna pečica ni primerna za odtajanje mleka.

Priporočljivo je, da stekleničko pred uporabo premešate (krožni gibi, ne stresajte!), da se mlečna maščoba lepo porazdeli.