Kako pripraviti stekleničko

Prvo začetno mleko dojenčke, ki niso ali so le delno dojeni oskrbi z vsemi hranili, ki jih potrebujejo v najbolj ključni fazi njihovega razvoja.

Delno ali stalno hranjenje po steklenički ne pomeni, da mu izkazujete kaj manj ljubezni ali naklonjenosti. Ravno nasprotno: svojega otroka držite v rokah podobno, kot bi ga držali, če bi dojili in med hranjenjem z njim vzpostavite očesni kontakt. Na ta način vaš otrok ne bo le sit, temveč tudi povezan.

Video: Priprava stekleničke

Preverite, kaj morate upoštevati za optimalno pripravo stekleničke.

Prava priprava stekleničke

Ko pripravljate stekleničko, vedno sledite navodilom na embalaži. Pomembno je, da se držite odmerkov mlečnega prahu in vode, kot piše na embalaži, da bi dojenčku zagotovili optimalno ravnotežje hranil in to da jih bo lahko lepo prebavil. Ker dojenčkov imunski sistem še ni popolnoma razvit, se vedno držite pravil higiene: stekleničko pripravite tik pred obrokom in ne v naprej. Vaše roke, merica in vsi deli stekleničke morajo biti čisti in suhi. Vodo, ki jo uporabljate za pripravo mlečne formule vedno prekuhajte.

Ne prevroče, ne premrzlo

Ko dojenčka hranite, temperatura mlečne hrane ne sme biti višja kot 37°C (telesna temperatura). Temperaturo testirate tako, da nekaj kapljic mleka stisnete na notranjo stran zapestja: če je mleko prave temperature, kapljice pravzaprav niti ne boste čutili. Količina mleka, ki ga vaš otrok popije se bo razlikovala od njegovega apetita in od dela dneva. Dojenčku pustite da pije dokler ni sit. Ostanke mlečne formule zavrzite in jih ne uporabljajte pri naslednjem hranjenju.

Čist cucelj, zdrav otrok

Vse dele stekleničke in cucelj morate očistiti po vsakem hranjenju. Gumijaste cuclje je treba občasno prekuhati (za silikonske to ni potrebno). Za odmerjanje mlečnega prahu vedno uporabite priloženo merico. Priložene merice ni potrebno spirati ali sterilizirati. Merico po uporabi preprosto obrišete s čisto kuhinjsko krpo in jo shranite na čisto in suho mesto.

Imate dodatna vprašanja?

Lahko nas kontaktirate na brezplačno HiPP linijo za starše: 080 2221

Lahko nam tudi pišete