7 dejstev o zdravem razvoju in močnih kosteh pri malčkih

 

Do tretjega rojstnega dne ... 

... bo vaš otrok verjetno dvakrat večji kot ob rojstvu, njegove motorične in umske sposobnosti pa se bodo razvijale prav tako neverjetno hitro. 

 

»... najpomembnejše za zdrave kosti«

Nekatera hranila so še posebej pomembna za to, da se vaš otrok razvija tako, kot je treba. Odraščajoči otroci in najstniki morajo za močne kosti namreč proizvesti veliko kostne mase.

 

Redna »nakazila na kostni račun« v otroštvu ... 

... se vam bodo izplačala tudi, ko boste že odrasli – od njih boste imeli koristi celo življenje.

 

 

Kalcij in vitamin D

sta še posebej pomembna za razvoj močnih in trdnih kosti. Kalcij je pomemben gradnik kosti, vitamin D pa je nujen za normalen razvoj kosti in zob ter za krepitev imunskega sistema. 

 

 

»sedemkrat več kot jaz ...«

Zaužitje zadostne količine kalcija in vitamina D je pri malčkih ključnega pomena, povprečna količina, ki jo potrebujejo, pa je bistveno večja kot pri odraslih: potrebujejo kar sedemkrat več vitamina D in trikrat več kalcija! 

»...da boš velika in močna... « 

Naloga otrokovega imunskega sistema je, da otroka ščiti medtem ko raziskuje svet okoli sebe in je v stiku z okolico. Imunski sistem je popolnoma razvit šele, ko otrok dopolni tretje leto.

 

 

 

»... da boš zdrava ves čas.« 

Poleg vitamina D naj bi starosti primerna prehrana pri otrocih vsebovala tudi vitamina A in C, ki prav tako prispevata k dobremu delovanju imunskega sistema.