Banane iz kostariške džungle

Ekološko in pošteno

Tradicionalna, še posebej okusna sorta banan »Gros Michel« raste v optimalnih pogojih v džunglah Kostarike. Banane te sorte so zelo bogatega okusa, imajo vsebnost sladkorja, ki je optimalna za otroško hrano, in jih na ogromnih nasadih ni moč najti. Lokalni pridelovalci to sorto gojijo v visokogorskih džunglah z uporabo tradicionalnih metod in tako varujejo edinstveno biotsko raznovrstnost višavske džungle. 

HiPP ima dolgoročne pogodbe z lokalnimi pridelovalci. Približno tisoč malih pridelovalcev ima tako zagotovljeno prodajo pridelanih banan po poštenih cenah. Poleg tega ima HiPP na licu mesta svojega zaposlenega, ki skrbi za vrhunsko kakovost pridelkov, ki jih HiPP potrebuje za svojo visokokakovostno otroško hrano. V dveh desetletjih se je med našim zaposlenim in malimi pridelovalci (družinami) razvil odnos globokega vzajemnega zaupanja. HiPP je s tem nase prevzel veliko družbeno odgovornosti za te ljudi, ki tako lahko sami zaslužijo za preživetje, kar je bilo v preteklosti pogosto skorajda nemogoče. 

Gonilna sila projekta gojenja banan, od katerega ima neposredne ali posredne koristi več kot 10.000 ljudi v regiji, so predvsem ženske.

Poleg družbenih koristi projekt prinaša tudi ekološke prednosti: v nasprotju z gojenjem banan na velikih plantažah tu bananovci rastejo posamično in med posameznimi rastlinami je več kot dovolj prostora. Če je ena rastlina bolna ali okužena z glivami, jo lahko odstranimo in tako preprečimo širjenje bolezni. Za razliko od klasičnih načinov kmetovanja pridelovalci tu ne uporabljajo pesticidov ali kemikalij in tako ohranjajo naravno življenjsko okolje ljudi, rastlin in živali ter varujejo biotsko raznovrstnost.