Pogosto zastavljena vprašanja na dermatoloških klinikah

Na vprašanja odgovarja dr. Christina Schnopp

Dermatološka in alergološka klinika in poliklinika, TU München

Kdaj naj otroka namažem s kremo? Katero kremo naj uporabim za kaj (pri previjanju, ko otroka peljem ven, po kopanju)?

Težko je dati kakšno splošno priporočilo glede uporabe krem, saj pri večini otrok redno mazanje s kremo ni potrebno. Ko pa gre za otroke s suho kožo, lahko redna uporaba kreme izboljša barierno funkcijo kože. Pilotna študija, ki so jo izvedli v ZDA, kaže celo, da lahko pri otrocih z genetsko obremenjenostjo uporaba krem zmanjša tveganje za nevrodermatitis1.

Poleg tega je uporaba kreme za kožo lahko koristna v prostorih z zelo suhim zrakom (kot posledica ogrevanja sredi zime), po pogostem kopanju ali na posebej prizadetih predelih (okoli ust, na rokah).

Ne glede na vrsto kože pa je pred nizkimi temperaturami z zelo mastno kremo treba zaščititi obraz.

Če druge zaščitne metode (izogibanje soncu, zaščita z oblačili) niso možne ali dovolj učinkovite, je treba uporabiti kremo za sončenje.

Če zaščitno kremo za plenični predel uporabimo takoj ob prvih znakih razdražene kože, to pogosto pomaga, da bi se razvilo kaj precej hujšega. Da bi preprečili, da do vnetja sploh pride, nekateri starši prisegajo na redno uporabo zaščitne kreme.

1) Simpson EL, Berry TM, Brown PA et al. A pilot study of emollient therapy for the primary prevention of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2010; 63: 587-93.