Jabolka, breskve in zdrob
HiPP več kot ekološko
HiPP Organic pečat zagotavlja najvišjo kakovost in jamči, da presegamo zakonske zahteve za ekološko pridelavo.
Brez GSO – gensko spremenjenih organizmov (v skladu z Uredbo o ekološki pridelavi)
- brez dodanih sladkorjev (vsebuje naravno prisotne sladkorje)
- z mlečnim pripravkom prilagojenim potrebam otrok
- brez gostil
- vsebuje gluten
- vir kalcija - za ohranjanje zdravih kosti
- vitamini A, D, B2
vsebuje | 190g |
---|---|
priporočen čas hranjenja | popoldan, zvečer, med obroki |
glavna sestavina | banana, breskev, riž, oves, pšenica, žita |
nadaljnje informacije | Poglej deklaracijo za več informacij (PDF) |
Št. Izdelka: AL5509-U
HiPPova eko jabolka za rast in zorenje potrebujejo zadostno količino padavin. Po drugi strani pa predolga mokra obdobja za jabolka niso dobra, saj spodbujajo razvoj plesni. Poleti jabolka potrebujejo toploto, da se razvije pravo ravnovesje med vsebnostjo sladkorja in kislostjo. Jablane pa so zelo občutljiva tudi, ko gre za potrebo po nizkih temperaturah. Odvisna so od obdobja zmrzali, ki sproži pravočasno in redno cvetenje. Med samim cvetenjem pa je zmrzal nekaj, česar nikakor ne prenesejo.
Da bi lahko svoje visoke standarde kakovosti zadovoljevali celo leto, jabolka dobivamo iz ekoloških sadovnjakov v Avstriji, Gruziji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Poljski, Srbiji, Turčiji in Ukrajini, ko drugače ne gre, pa tudi z južne poloble. Če je to le mogoče, imamo raje jabolka iz mešanih sadovnjakov, saj so ti zelo pomembni za ohranjanje starih sort, hkrati pa so tudi pomemben življenjski prostor za žuželke in ptice.
HiPPove eko breskve za rast in zorenje potrebujejo zemljo, ki je topla in bogata s hranili, pa tudi dobro oskrbo z vodo. Šele takrat lahko razvijejo svoj sladek okus in sočnost. Ne moti jih, če je na začetku rastne sezone nekoliko hladneje, če je le v tednih pred dozoritvijo in obiranjem vreme lepo in toplo. HiPPove eko breskve rastejo v Italiji, Španiji in Južni Afriki.
Pšenica je zelo razširjena, ker uspeva tako v suhih predelih na jugu in jugovzhodu kot tudi v bolj vlažnih in hladnejših predelih na severovzhodu. Če je prevroče ali premrzlo pa trpita tako pridelek kot kakovost, zato HiPPovo eko pšenico gojimo v Nemčiji, Italiji, Avstriji, na Slovaškem in Madžarskem, ter v Litvi in Romuniji. Po žetvi pridelovalci pšenico očistijo, posušijo in shranijo v državi izvora.
Ko ste pri svojem malčku mlečno hrano za kosilo v celoti zamenjali z obrokom goste hrane, priporočamo, da večerno materino mleko ali formulo zamenjate s porcijo HiPPove gotove mlečne kašice za lahko noč. Razlog za to, da naj bi z uvajanjem takšne kašice počakali, dokler otrok ni navajen pojesti obroka iz kozarčka v času kosila, je to, da ga imajo mnogi otroci raje kot obilno kosilo in so zato po tem, ko so enkrat že okusili nov obrok pred spanjem, manj navdušeni nad zelenjavo ali obrokom iz kozarčka za kosilo. Za marsikaterega otroka je prehod od materinega mleka ali formule na trpek okus zelenjave velik korak in lahko tako potrebuje nekaj časa, da se nanj navadi. Zato počakajte, da se je otrok v celoti navadil na obilne opoldanske obroke, preden zvečer uvedete HiPPovo gotovo mlečno kašico za lahko noč.
HiPP od leta 2011 proizvaja podnebno nevtralno.
Z uporabo obnovljivih virov energije se izognemo velikemu delu emisij, ki nastanejo v proizvodnem procesu. Neizogibne emisije v celoti izravnamo. HiPP je šel zdaj še korak dlje in na trg lansiral prve podnebno pozitivne izdelke. Pri tem vključujemo celotno vrednostno verigo: od polja do maloprodajnega skladišča, kjer vse zmanjšujemo čim več izpustov toplogrednih plinov.
S podnebno pozitivnimi izdelki HiPP več kot nadomesti preostale emisije: tvorimo humus, spodbujamo projekte kompostiranja in podpiramo ekološko kmetijstvo po vsem svetu. Na ta način pomembno prispevamo k varovanju podnebja – v duhu »Kjer se ekološko konča, gre HiPP še naprej«!
Do leta 2025 bo celotno podjetje HiPP podnebno pozitivno.
Kozarčki za večkratno uporabo so z ekološkega vidika smiselni le, če jih je mogoče ponovno uporabiti vsaj petkrat. To pomeni, da bi jih bilo v proizvodni obrat za namen ponovnega polnjenja treba vrniti vsaj petkrat. Ker pa so kozarčki za otroško hrano podvrženi močnim mehanskim obremenitvam (pri transportu, skladiščenju, čiščenju itd.), je tako visoka cirkulacija malo verjetna. Ker je pričakovati nižjo cirkulacijo, se ekološka prednost sistema embalaže za večkratno uporabo zmanjšuje. S tega vidika je recikliranje kozarčkov kot steklene surovine veliko boljše za okolje in zato je več kot polovica HiPPovih kozarčkov narejenih iz recikliranega stekla. Kljub temu pa si še naprej prizadevamo za okoljsko optimizacijo obstoječega sistema embalaže za enkratno uporabo. Z leti se je teža naših kozarčkov zmanjšala, v nekaterih primerih tudi do 20 %, kar pripomore tudi k zmanjšanju njihovega vpliva na okolje.
Malčki imajo posebne prehranske potrebe. Potrebujejo več hranil in še ne prenašajo vsega, kar jedo odrasli ljudje ali starejši otroci. Izdelki za malčke vsebujejo posebne hranljive sestavine, nekateri pa so obogateni tudi z dodatnimi hranili. Poleg tega so malčki v obdobju rasti in so zato bolj občutljivi na škodljive snovi. Hrana za malčke, ki je namenjena za prehranjevanje otrok do 3. leta starosti, mora izpolnjevati zelo stroge omejitve glede škodljivih snovi in ostankov.
Vsak otrok je drugačen – apetit in prehranske preference se lahko od otroka do otroka razlikujejo. Pa tudi en in isti otrok je lahko kakšen dan precej bolj lačen kot druge dni ali pa mu je določena hrana danes všeč, kakšen drug dan pa mu nikakor ni po volji. Če zaužito hrano pogledate v daljšem časovnem obdobju, pa boste videli, da otroci dobijo vsa potrebna hranila. Če se želite prepričati, da to velja tudi za vašega otroka, si enostavno odgovorite na sledeče vprašanje: Ali je otrok videti zdrav in ali je njegova rast (teža in višina) v mejah normale? Če je temu tako, je preskrbljen z vsem potrebnim. Če pa ste v dvomih, je najbolje, da se glede otrokovega razvoja posvetujete s pediatrom.
Kaj morate vedeti o prehrani vašega malčka.