Skip to main content
od 8. meseca dalje

Zelenjava z rižem in bio teletino

Spletni nakup

HiPP več kot ekološko

HiPP Organic pečat zagotavlja najvišjo kakovost in jamči, da presegamo zakonske zahteve za ekološko pridelavo.

Brez GSO – gensko spremenjenih organizmov (v skladu z Uredbo o ekološki pridelavi)

Omega-3 – pomembno za možganske in živčne celice

  • brez dodanega natrija ali soli - vsebnost soli zaradi natrija, ki se naravno nahaja v sestavinah
  • omega-3 - pomembna za razvoj možganskih in živčnih celic
  • brez glutena
  • brez gostil
  • sestavine so nežno kuhane nad paro
  • s koščki - za učenje žvečenja

HiPP Vodnik po nakupovanju v EU

vsebuje 220g
priporočen čas hranjenja opoldan, popoldan, zvečer
glavna sestavina korenček, riž, govedina
nadaljnje informacije Poglej deklaracijo za več informacij (PDF)

Št. Izdelka: HR6413

Od kod prihajajo surovine za naše izdelke?

Spoznajte izvor HiPP-ovih sestavin zdaj

Veselimo se pridobiti vaše mnenje!

Zelenjava z rižem in bio teletino

V prihodnjih tednih in mesecih boste pri prehrani vašega malčka postopoma prešli od formule/materinega mleka na obroke goste hrane. Običajno je prvi obrok mlečne hrane, ki ga nadomestimo, obrok v času kosila, sledi mu večerni obrok in nazadnje še popoldanski obrok. Zjutraj dojenčke običajno še naprej hranimo z materinim mlekom ali formulo. 

Pri HiPPu smo poskrbeli za to, da je uvajanje goste hrane še posebej enostavno. Za prve žličke goste hrane lahko izbirate med več različicami zelenjavnih kašic, narejenih iz ene same vrste zelenjave, zaradi česar so še posebej prijazne do otroških trebuščkov. Na voljo so v majhnih kozarčkih teže 125 g. 

Prehranski strokovnjaki uvajanje goste hrane priporočajo, ko je otrok star od 4 do 6 mesecev. To velja tudi za otroke, pri katerih obstaja tveganje za razvoj alergij. Odlašanje z gosto hrano nima nikakršnih prednosti. Če pa ste v dvomih, je najbolje, da se glede razvoja svojega otroka posvetujete s pediatrom. Odgovori na sledeča vprašanja vam bodo pomagali pri odločitvi, kdaj je pravi čas.

  • Vaš otrok že sam lahko drži glavico pokonci.
  • Z nekaj opore lahko otrok sedi sam.
  • Vaš otrok že kaže zanimanje za nove oblike hrane (t.j. gosto hrano) in lahko je po žlički? 

Več informacij o uvajanju goste hrane 

Navajanje vašega malčka na gosto hrano mora biti čim lažje. Priljubljena izbira za prve žličke goste hrane so izdelki iz ponudbe HiPPove bio zelenjave v kozarčkih, na primer HiPP Prvi korenček, HiPP Prvi brokoli in HiPP Prva bučka.

Pri prvem poskusu hranjenja otroka z gosto hrano začnite s približno 3-4 žličkami čiste pasirane zelenjave pred običajnim opoldanskim hranjenjem z mlekom. To količino lahko povečate vsak dan, odvisno od tega, kako dobro se vaš malček navaja na prehranjevanje po žlički, kako mu je všeč nov okus in kako dobro prenaša zelenjavo na splošno. To pomeni, da se vsak otrok na prehranjevanje z gosto hrano navaja v svojem tempu. 

Po obroku goste hrane dojenčku še vedno dajte tudi formulo ali materino mleko, dokler ni sit. 

Prehranjevalni načrt: od 4. do 6. meseca starosti 

Uporabite le toliko hrane, kolikor pričakujete, da jo bo otrok pojedel in jo enostavno segrejte v posodici, ki ste jo postavili v vročo vodo (v t.i. vodni kopeli) ali pa jo pogrejte v mikrovalovni pečici. Pri segrevanju v vodi, vodo najprej zavrite, jo odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Pri uporabi vodne kopeli se prepričajte, da temperatura vode ne preseže 70 °C, ker se pri tej temperaturi ovitek lahko odlepi in vam kozarček zato spolzi iz rok. V vodo potopite približno polovico kozarčka in vsebino med segrevanjem mešajte. Za pripravo v mikrovalovni pečici odstranite pokrovček in odprtino pokrijte s porcelanastim krožničkom. Kozarček segrevajte na 360 vatov približno 60 sekund (odvisno od pečice). Ko je hrana segreta, jo dobro premešajte s plastično žličko in pred serviranjem preverite temperaturo. Ostankov hrane ne pogrevajte in otroka ne hranite z njimi. 

Več nasvetov o kozarčkih z otroško hrano 

Iz higienskih razlogov priporočamo, da otroka s hrano v kozarčkih nahranite takoj po segrevanju. Segrete hrane iz kozarčka ne hranite in je ne segrevajte ponovno. V ponovno segretih kozarčkih se lahko namreč zelo hitro namnožijo bakterije, zaradi česar se izdelek v kratkem času pokvari. Tako želimo preprečiti, da bi otroka po nesreči nahranili s takšnim pokvarjenim izdelkom. Zato priporočamo, da želeno količino hrane prestavite v ločeno posodo in jo segrejete, preostanek hrane v kozarčku pa shranite v hladilniku do naslednjega dne oziroma toliko časa, kot je navedeno na embalaži. 

Obroke v kozarčkih, namenjene otrokom od 12. meseca starosti naprej, ki se postopoma navajajo na prilagojeno družinsko prehrano, začinimo tudi s ščepcem soli in tako damo piko na i njihovemu okusu. Količina soli, dodana tem izdelkom, pa je tako majhna, da jih dejansko lahko označimo kot izdelke z »nizko vsebnostjo natrija/soli«. Že ta majhna količina zadostuje, da zaokrožimo okus obrokov v kozarčkih. V skladu s priporočili strokovnjakov za dodajanje soli uporabljamo izključno jodirano kuhinjsko sol. HiPPovi obroki v kozarčkih tako prispevajo tudi k priporočeni količini zaužitega joda. Odvisno od posameznih jedi in starosti otrok pa nekateri recepti vsebujejo tudi nekaj zelišč in začimb. Vrsta in količina dodanih začimb sta seveda prilagojeni otrokom posameznih starosti, s čimer zagotovimo, da otroci izdelke dobro prenašajo.

Meso je najboljši vir železa, saj meso zagotavlja takšno vrsto železa, ki ga lahko otrokovo telo še posebej dobro izkoristi. Dojenčki potrebujejo železo za tvorbo krvi in prenos kisika po krvi, kar zagotavlja, da so vsi organi – vključno z možgani – optimalno preskrbljeni z njim. V prvih mesecih življenja lahko otroci še vedno črpajo zaloge železa, ki so si jih nabrali v maternici. Od 4. do 6. meseca naprej pa so odvisni od železa, ki ga absorbirajo iz zaužite hrane. 

Za več informacij kliknite tu.

Priporočljiva je uporaba plastičnih žličk, ki so mehkejše in ne morejo poškodovati kozarčka. Poleg tega naj bo žlička ozka in ravna, da se lepo prilega otrokovim ustom. Prvič hranjenje po žlički poskusite na dan, ko je vaš dojenček miren in sproščen. Pomembno je tudi, da ne čakate tako dolgo, da je otrok že zelo lačen, saj takrat ne bo več ravno pri volji za eksperimentiranje. Hranjenje z žličko je za dojenčke nekaj novega in se je treba v njem uriti, zato bo na začetku verjetno potrebne malce potrpežljivosti. Za prve poskuse priporočamo fino pasirano zelenjavo blagega okusa. 

Več informacij najdete na tem linku.

Nekateri otroci imajo sprva težave pri navajanju na hrano v koščkih. Kljub temu pa je za otrokov zdrav razvoj, prehrano in zobe pomembno, da se nauči žvečiti v starosti od 8 do 9 mesecev. Svetujemo vam sledeče: pričnite tako, da polovico HiPPovega obroka v kozarčku, ki vsebuje hrano v koščkih in je namenjen za uživanje po dopolnjenem 6. ali 8. mesecu starosti, zmešate s polovico HiPPovega kozarčka s fino pasirano zelenjavo. Postopoma zmanjšajte količino pasirane zelenjave, dokler je popolnoma ne opustite. Druga možnost je, da koščke najprej pretlačite z vilicami. 

Več informacij o navajanju na hrano v koščkih.

Za zaprtost gre takrat, ko je blato vašega dojenčka trdo, ko dojenček iztreblja le enkrat tedensko, ko to zanj predstavlja napor in ima zaradi tega bolečine. Dokler se vaš dojenček ne muči ali celo joka, ni razloga za zaskrbljenost. Ponudite mu lahko malo dodatne vode ali čaja, pomaga pa lahko tudi, če mu ob kosilu daste par žlic pasiranega sadja za sladico, izkušnje namreč kažejo, da lahko to omehča blato. Prebavo lahko spodbudi tudi malo telovadbe ali nežna masaža. Otroku dajte dovolj priložnosti, da bo malo brcal z nogami, saj to sprošča mišice in spodbuja prebavo. Če blata ni mogoče uravnati s pravilno prehrano in masažami, priporočamo, da se posvetujete s pediatrom. 

Več informacij o prebavi dojenčkov.

Tu vam je lahko v pomoč kar dobra stara sončna energija. Sveže oprana oblačila enostavno postavite na sonce, da se posušijo. Po nekaj urah bo sonce madeže večinoma pobelilo. 

Druga možnost je, da na oblačila nakapate par kapljic HiPP olja in nato oblačila kot običajno operete v pralnem stroju. Madeži bi morali izginiti vsaj po drugem pranju z oljem. Madeže na sedežnih garniturah pa je najbolje odstraniti z gazirano vodo. Malce vode polijte po madežu, pustite, da se voda vpije, madež popivnajte z vpojno krpo in po potrebi ponovite. Madežev nikoli ne poskušajte odstraniti z drgnjenjem, saj boste s tem umazanijo le še bolj vtrli v vlakna.

Veliko ljudi riž asociira z Azijo. Vendar pa HiPPovega eko riža ne gojijo samo v Aziji, temveč predvsem v evropskih državah kot so Italija, Francija, Španija in Madžarska. Pri gojenju riža odločilno vlogo igra podnebje. Eko riž ima raje subtropske ali tropske pogoje: topla poletja z močnim soncem in zelo mokro okolje. Zato riž pogosto sadijo v rečnih deltah ali v neposredni bližini vodnih virov, ki zagotavljajo potrebno poplavljanje polj. V Evropi se žetev začne konec septembra.

Poleg zgoraj omenjenih držav HiPP eko riž v manjših količinah dobi tudi iz Mehike, Pakistana in Tajske.

HiPP od leta 2011 proizvaja podnebno nevtralno.

Z uporabo obnovljivih virov energije se izognemo velikemu delu emisij, ki nastanejo v proizvodnem procesu. Neizogibne emisije v celoti izravnamo. HiPP je šel zdaj še korak dlje in na trg lansiral prve podnebno pozitivne izdelke. Pri tem vključujemo celotno vrednostno verigo: od polja do maloprodajnega skladišča, kjer vse zmanjšujemo čim več izpustov toplogrednih plinov.

S podnebno pozitivnimi izdelki HiPP več kot nadomesti preostale emisije: tvorimo humus, spodbujamo projekte kompostiranja in podpiramo ekološko kmetijstvo po vsem svetu. Na ta način pomembno prispevamo k varovanju podnebja – v duhu »Kjer se ekološko konča, gre HiPP še naprej«!

Do leta 2025 bo celotno podjetje HiPP podnebno pozitivno.

Kozarčki za večkratno uporabo so z ekološkega vidika smiselni le, če jih je mogoče ponovno uporabiti vsaj petkrat. To pomeni, da bi jih bilo v proizvodni obrat za namen ponovnega polnjenja treba vrniti vsaj petkrat. Ker pa so kozarčki za otroško hrano podvrženi močnim mehanskim obremenitvam (pri transportu, skladiščenju, čiščenju itd.), je tako visoka cirkulacija malo verjetna. Ker je pričakovati nižjo cirkulacijo, se ekološka prednost sistema embalaže za večkratno uporabo zmanjšuje. S tega vidika je recikliranje kozarčkov kot steklene surovine veliko boljše za okolje in zato je več kot polovica HiPPovih kozarčkov narejenih iz recikliranega stekla. Kljub temu pa si še naprej prizadevamo za okoljsko optimizacijo obstoječega sistema embalaže za enkratno uporabo. Z leti se je teža naših kozarčkov zmanjšala, v nekaterih primerih tudi do 20 %, kar pripomore tudi k zmanjšanju njihovega vpliva na okolje. 

Otroci se razvijajo v svojem tempu in potrebujejo veliko časa za urjenje novih stvari. Otroku enostavno vedno znova ponudite majhne koščke hrane. Nekateri otroci pa raje sami odtrgajo ali odgriznejo majhen košček hrane z večjega. Poskusite na primer z banano ali mehkim kruhom – morda bo vaš otrok rad grizljal kaj od tega. HiPPovi Junior meniji so odlična izbira in vaš otrok se lahko ob njih uri v žvečenju, saj vsebujejo majhne koščke hrane. 

Več informacij o dobrih prehranjevalnih navadah

Malčki imajo posebne prehranske potrebe. Potrebujejo več hranil in še ne prenašajo vsega, kar jedo odrasli ljudje ali starejši otroci. Izdelki za malčke vsebujejo posebne hranljive sestavine, nekateri pa so obogateni tudi z dodatnimi hranili. Poleg tega so malčki v obdobju rasti in so zato bolj občutljivi na škodljive snovi. Hrana za malčke, ki je namenjena za prehranjevanje otrok do 3. leta starosti, mora izpolnjevati zelo stroge omejitve glede škodljivih snovi in ostankov. 

Najbolje, da to storite korak za korakom: vse je odvisno od otrokovega razvoja, saj bo moral za večino družinskih obrokov znati dobro žvečiti. Za začetek mu lahko tri dni na teden za zajtrk ali večerjo ponudite kruh iz fino mlete polnozrnate moke skupaj s HiPP Junior mlekom, ostale dni pa ga hranite z gosto hrano. Začnete lahko torej tako, da otroku ob vsakem obroku ponudite košček trdne hrane, nato pa postopoma povečate količino in pogostost uživanja. V času kosila lahko otrokove redne obroke začnete dopolnjevati tudi s hrano, ki jo uživajo ostali člani družine. Tako bo otrok postopoma in v svojem tempu prešel na družinsko hrano.

Več informacij o prehodu na prilagojeno družinsko prehrano.

Glede na dosedanje izkušnje je za malčke idealnih 5 obrokov na dan: 3 glavni obroki (zajtrk, kosilo in večerja) ter manjša malica dopoldan in popoldan.

Več nasvetov o prehranjevanju malčkov.

Vsak otrok je drugačen – apetit in prehranske preference se lahko od otroka do otroka razlikujejo. Pa tudi en in isti otrok je lahko kakšen dan precej bolj lačen kot druge dni ali pa mu je določena hrana danes všeč, kakšen drug dan pa mu nikakor ni po volji. Če zaužito hrano pogledate v daljšem časovnem obdobju, pa boste videli, da otroci dobijo vsa potrebna hranila. Če se želite prepričati, da to velja tudi za vašega otroka, si enostavno odgovorite na sledeče vprašanje: Ali je otrok videti zdrav in ali je njegova rast (teža in višina) v mejah normale? Če je temu tako, je preskrbljen z vsem potrebnim. Če pa ste v dvomih, je najbolje, da se glede otrokovega razvoja posvetujete s pediatrom. 

Kaj morate vedeti o prehrani vašega malčka.

Ko malčki že malo zrastejo, pogosto nenadoma postanejo zelo izbirčni. Otroku kljub temu še naprej ponujate široko paleto živil – tudi tistih, ki jih je že zavrnil – in še naprej skrbite za prijetno vzdušje ob prehranjevanju. Če pred otroka postavimo zdravo raznoliko hrano, mu to da priložnost, da sam poskusi različna živila in se jih navadi oziroma mu postanejo všeč. Včasih pomaga to, da nepoznano hrano ali takšno, ki otroku kdaj prej ni bila všeč, zmešamo s kakšno, ki mu prija in ga tako nežno seznanimo z novim okusom. Novo vrsto zelenjave lahko na primer zmešate z eno od otrokovih najljubših vrst zelenjave, kot je recimo korenje. In kar je najpomembnejše: otroku bodite za vzor in cela družino naj se prehranjuje raznoliko in zdravo. 

Za več informacij kliknite tu.

Naša ekipa vam je na voljo za vaša vprašanja.

Na kontaktni obrazec

Naslednji izdelki v tej skupini