Pogosto zastavljena vprašanja na dermatoloških klinikah

Na vprašanja odgovarja dr. Christina Schnopp

Dermatološka in alergološka klinika in poliklinika, TU München

Kako pogosto naj kopam svojega otroka? Zadostuje čista voda ali naj uporabim kakšen izdelek za kopanje/umivanje?

Navade glede kopanja in umivanja dojenčkov se v posameznih državah zelo razlikujejo. V Franciji na primer otroke kopajo vsak dan, medtem ko jih v Nemčiji le na hitro umijejo.

Pred kratkim so bili učinki, ki jih ima umivanje na dojenčke, stare od sedem dni do štiri tedne, predmet znanstvene raziskave1. Dojenčke iz prve vzorčne skupine so dvakrat tedensko okopali v čisti vodi, dojenčke iz druge skupine pa umili s krpico in čisto vodo. Rezultati so pokazali le majhne razlike, čeprav so bile vrednosti za funkcijo kožne bariere v pleničnem predelu nekoliko boljše pri tistih dojenčkih, ki so bili okopani.

Kopanje dvakrat tedensko je torej priporočljivo.

Pri tem je pomembno, da poskrbimo za primerno temperaturo vode in prostora. Voda naj ima med 36 in 38 °C (telesna temperatura), kopalnica pa prijetnih 23 – 25°C. Prvih nekaj mesecev dojenčki v vodi ne smejo biti dlje kot pet do sedem minut. Pri novorojenčkih je treba upoštevati tudi celjenje popka. Če niste prepričani, kaj je prav, se posvetujte z patronažno medicinsko sestro.

Izdelki za umivanje so lahko koristni, kadar hočemo otroka nežno očistiti ali omiliti razdraženost kože. Upoštevajte, da lahko čista vodo vsaj začasno vpliva tudi na kožno bariero. Popolni geli za umivanje in kopanje za otroke morajo nežno očistiti kožo, biti pH-nevtralni ali rahlo kisli, da ohranijo kislinski plašč, in v primeru stika z očmi, oči ne smejo dražiti2.

Študija, ki je trajala osem tednov, je pokazala, da uporaba ustreznih izdelkov za umivanje ni negativno vplivala na delovanje kože; nekatere izmerjene vrednosti so bile dejansko boljše od tistih v skupini dojenčkov, ki so jih samo umili s čisto vodo3.

Uporaba primernega izdelka za umivanje je torej priporočljiva.

1) Garcia Bartels N, Mleczko A, Schink T et al. Influence of bathing or washing on skin barrier function in newborns during the first four weeks of life. Skin Pharmacol Physiol 2009; 22: 248-57.

2) Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J et al. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23: 751-9.

3) Garcia Bartels N, Scheufele R, Prosch F et al. Effect of standardized skin care regimens on neonatal skin barrier function in different body areas. Pediatr Dermatol 2010; 27: 1-8.