Probiotiki in prebiotiki za dojenčke in malčke

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki pomembno vplivajo na zdravje črevesja. Ker probiotike najdemo tudi v materinem mleku, imajo dojeni otroci od njih veliko koristi. Nedojeni ali delno dojeni dojenčki pa za vzpostavitev uravnotežene črevesne mikrobiote pogosto potrebujejo dodatno podporo. Preberite si več o vlogi probiotikov pri prebavi in njihovi uporabi pri dojenčkih.

Kaj so probiotiki?

V črevesni sluznici se nahajajo številni koristni mikroorganizmi, ki služijo kot ščit pred patogenimi bakterijami in virusi. Da bi črevesni mikrobiom lahko opravljal svojo funkcijo, potrebuje veliko različnih bakterijskih kultur.

Probiotiki so živi mikroorganizmi in del optimalno delujoče črevesne sluznice (mikrobioma). Lahko se prenesejo z matere na otroka med vaginalnim porodom, lahko pa jih zaužijemo s hrano oziroma s prehranskimi dopolnili. Koristne bakterije se lahko na otroka prenesejo tudi s stikom kože s kožo med dojenjem.

Probiotiki, ki so običajno prisotni v materinem mleku, so sestavljeni iz bakterijskih sevov, kot so:

  • bifidobakterije
  • laktobacili
  • stafilokoki
  • streptokoki
  • Lactococcus.

Bifidobakterije so primer bakterij, ki so v črevesju še posebej koristne. Tako kot vse probiotične kulture so tudi bifidobakterije sposobne prebavljati oligosaharide materinega mleka (kompleksne sestavljene sladkorje) in jih tako razgraditi na najmanjše dele. Te majhne gradnike lahko nato kot vir energije uporabijo tudi drugi bakterijski sevi. Bifidobakterije so zato še posebej pomembne za zdrav in popolnoma delujoč mikrobiom.

Prebiotiki so vir energije za mikroorganizme, ki sestavljajo mikrobiom. To niso živi organizmi, temveč vlaknine. Te vlaknine lahko bakterije uporabijo kot vir hrane, kar jim zagotavlja energijo in omogoča razmnoževanje. Med prebiotike spadajo:

  • galaktooligosaharidi,
  • fruktooligosaharidi,
  • oligosaharidi materinega mleka, ki so sestavni del zrelega materinega mleka.

Poleg tega prebiotiki tudi sami aktivno sodelujejo pri krepitvi črevesne mikrobiote, njihov vpliv na imunski sistem pa je trenutno predmet številnih raziskav.

Mikrobiom – raznolike bakterijske kulture črevesne sluznice – s pomočjo probiotikov in prebiotikov pomembno prispeva k ohranjanju zdravja celega telesa. V črevesju probiotiki s presnovo prebiotikov tvorijo snovi, ki imajo pomembno vlogo pri zapletenih presnovnih procesih v telesu (npr. kratkoverižne maščobne kisline). Kisla pH-vrednost zdrave črevesne sluznice prav tako pomaga pri preprečevanju razmnoževanja patogenih (bolezenskih) mikrobov.

Kaj vpliva na otrokov mikrobiom?

Za razliko od odraslih novorojenčki nimajo razvitega prebavnega sistema. Črevesni trakt, ki je po rojstvu še nezrel, morajo najprej naseliti koristne bakterije.

Da bi ta naselitev s koristnimi bakterijskimi kulturami uspela, so zelo pomembni različni dejavniki:

  • kako je potekal porod (vaginalni porod, carski rez z ali brez poporodnega vzpostavljanja vezi v porodni sobi),
  • ali so bili med porodom uporabljeni antibiotiki,
  • kakšen je materin mikrobiom (genetska dispozicija),
  • ali je bil otrok dojen ali ne.

Pri vaginalnem porodu pride dojenček neposredno v stik z materino kožo in črevesnimi bakterijami. V novorojenčku, ki je v plodovnici rasel v skorajda sterilnem stanju, se na poti iz maternice samodejno naselijo materine bakterije, ki njegovo črevesje pripravijo na prebavo, ki se prične kmalu zatem.

Pri carskem rezu je zaradi sterilnih razmer v operacijski sobi ta možnost naravnega prenosa bakterij na novorojenčka omejena. Pogosto se najprej naselijo manj primerni bakterijski sevi.

Nasvet: Če vas čaka porod s carskim rezom, se pozanimajte, ali je v vaši porodnišnici omogočeno poporodno vzpostavljanje vezi med materjo in otrokom v porodni sobi. Intenziven stik kože s kožo v prvi uri po porodu nudi dobro možnost prenosa materinih bakterijskih kultur. Nova praksa je, da s krpo/pleničko vpijemo materine vaginalne izločke in jih prenesemo na novorojenega otroka, pri čemer upamo, da bo to omogočilo naselitev materinih bakterij. Ta praksa sicer še nima znanstveno utemeljene podlage, možni pa so tudi neželeni učinki.

Če so med porodom potrebni antibiotiki, kar se pogosto zgodi pri carskem rezu, se materin mikrobiom spremeni. To pa pomeni, da se na otroka prenese mešanica bakterijskih kultur, ki je v manjšem ravnovesju. Tako kot carski rez, so antibiotiki v splošnem medicinsko potreben ukrep, ki se mu je težko izogniti. Z mislijo na otrokovo črevesno zdravje v prihodnosti pa je pomembno razumeti, da je kolonizacija prebavnega trakta v tem primeru nekoliko drugačna. Vse skupaj lahko namreč povzroči pogostejše trebušne krče ali zaprtje v prvih tednih otrokovega življenja.

Raziskave so pokazale, da se sestava mikrobioma spreminja tudi med generacijami. Spreminjajo se prehranjevalne navade in probiotična živila, kot na primer sveže kislo zelje, ki so bila nekoč zelo pogosta, so sedaj redkeje na krožniku. To pojasnjuje nekatere pogostejše prebavne težave, ki so iz generacije v generacijo opaznejše.

Vzpostavljanje vezi med materjo in otrokom prek neposrednega stika kože s kožo v porodni sobi se izvaja šele nekaj let in še ni standardna praksa v vseh porodnišnicah. Pri vaginalnih porodih, kjer se mikrobiom lahko prenaša skozi več generacij, pa je situacija drugačna.

Dojeni dojenčki z materinim mlekom probiotike dobijo po naravni poti v optimalni sestavi, ki je individualno prilagojena otroku. Zaradi genetskih dispozicij matere se lahko zgodi, da nekaterih bakterijskih sevov mati ne zagotavlja in tako ne morejo preiti v materino mleko. Posledično je lahko mikrobiom dojenih otrok tudi v manjšem ravnovesju in imajo otroci zato težave s trebušnimi bolečinami in napenjanjem.

Koristi probiotikov za dojenčke

Vloga probiotikov in prebiotikov pri prebavi

Probiotiki vplivajo na obstoječi mikrobiomom, lahko imajo pozitiven učinek na rast koristnih bakterij in tvorijo snovi, ki ugodno vplivajo na črevesno okolje. S tem postavljajo temelje za zdravo črevesno mikrobioto, ki je bistvenega pomena za močan imunski sistem.

Prebiotiki služijo predvsem kot hrana za koristne črevesne bakterije, en izmed njihovih možnih učinkov pa je tudi mehčanje blata. V primeru zaprtja in trdega blata je zato uživanje prebiotikov lahko koristno.

Če povzamemo: probiotiki in prebiotiki so pomemben del optimalno delujočega črevesnega mikrobioma. Idealna kolonizacija otrokove črevesne mikrobiote se odraža v prebavi, pri kateri:

  • so napenjanje in trebušni krči manj pogosti,
  • je blato mehko, vendar oblikovano; to velja za dojenčke od obdobja uvajanja nadomestne hrane naprej in dojenčke, ki jih hranimo z nadomestki materinega mleka,
  • ni driske in zaprtje ali pa se pojavljata zelo redko.

Blato dojenih otrok je mehke in kašaste konsistence, zato včasih zmotno sklepamo, da gre za drisko. Če pa je blato otrok, ki se hranijo z materinim mlekom, videti penasto, zelenkasto ali rjavkasto in ima močan vonj, je najbolje, da se posvetujete s pediatrom.

Vloga prebiotikov in probiotikov za imunski sistem

Glede na izsledke znanstvenih raziskavah so oligosaharidi materinega mleka, tj. najbolj znani predstavniki prebiotikov, vir sialične kisline, ki je pomembna za razvoj možganov in miselnih procesov. Pomembno vlogo imajo tudi pri boju proti patogenim mikrobom, s čimer prispevajo k zmanjšanju števila okužb. Krepijo lahko tudi črevesno pregrado in so del večplastne varovalne funkcije za razvijajoči se imunski sistem novorojenčkov. (Walsh 2020)

Probiotiki tvorijo snovi, ki vzdržujejo kislo okolje v črevesni sluznici. Pri kisli pH-vrednosti so tudi možnosti za preživetje patogenih mikrobov bistveno manjše in tako probiotiki prispevajo k zmanjšanju števila okužb. V raziskavi, izvedeni leta 2014, je dajanje probiotikov zmanjšalo število primerov trebušnih krčev pri dojenčkih. Dojenčki, ki so dobivali probiotike, so redkeje trpeli zaradi trebušnih krčev ali napenjanja.

Katera živila vsebujejo probiotike?

Katera živila vsebujejo probiotike?

Materino mleko vsebuje številne žive celice, predvsem laktobacile, bifidobakterije in več kot 200 struktur oligosaharidov materinega mleka (Walsh 2020). Dojenčki tako prek materinega mleka nenehno dobivajo probiotike in prebiotike, prilagojene njihovim potrebam.

Če pa otroka ne dojite ali ga dojite le zelo kratko obdobje, lahko uporabite začetno mleko, ki vsebujejo prebiotike in probiotike. Idealna izbira je nadomestek materinega mleka, ki vsebuje tako probiotike kot prebiotike, da služijo kot vir hrane za žive probiotične celice. Nadomestki materinega mleka s probiotiki in prebiotiki so na trgu že od leta 2011 in vsebujejo tako koristne bakterijske seve kot tudi potrebne dodatne vlaknine.

V starosti, ko otrok že uživa nadomestno hrano, lahko dnevno prehrano dopolnimo z okusnimi dopolnilnimi obroki, ki vsebujejo probiotične sestavine. Številna živila vsebujejo probiotike zaradi proizvodnega procesa in lahko kot takšna prispevajo k zdravi prehrani.

Mlečni izdelki

Naravni jogurt, kefir in pinjenec ter nekateri siri, kot sta gauda in cheddar, vsebujejo žive bakterijske kulture. Zato jih pogosto priporočamo kot del prehrane, ki je koristna za prebavo, na primer med okrevanjem po preboleli virusni okužbi prebavil ali po jemanju antibiotikov.

Pomembno: Mlečni izdelki, kot so sir, kefir, ajran ali pinjenec, vsebujejo tudi veliko soli in maščob. Na začetku uvajanja goste hrane naj bi otrokom živila na osnovi kravjega mleka v splošnem dajali le v majhnih količinah, isto pa velja tudi za slana živila. V majhnih količinah so primerna kot probiotični dodatek k uravnoteženi prehrani.

Fermentirana zelenjava

Zlasti pozimi se na krožnikih pogosto znajde kislo zelje, tj. zelje, fermentirano s pomočjo soli. Med kisanjem nastanejo koriste bakterijske kulture, zaradi katerih je kislo zelje živilo, ki ugodno vpliva na prebavo. Kimči, ki izvira iz Azije, je prav tako živilo, bogato s probiotiki, vendar je običajno preveč pekoč, da bi ga vključili v prve poskuse uvajanja nadomestne hrane. Tudi kisle kumarice vsebujejo bakterijske kulture, ki lahko spodbujajo zdravo prebavo.

Pomembno: Zelenjavo, ki je konzervirana s soljo, je treba pred uživanjem skrbno oprati. Dojenčki, pri katerih lahko začnemo z uvajanjem nadomestne hrane, in malčki, ki so je že vajeni, lahko fermentirano zelenjavo z zmanjšano vsebnostjo soli spoznavajo kot del uravnotežene prehrane.

Najboljše možno dopolnilo probiotične prehrane so vlaknine (sadje, zelenjava) ter polnozrnati izdelki in stročnice. Za optimalno delovanje prebave je koristen tudi zadosten vnos tekočine. Za dojenčke so primerne pijače brez sladkorja, zlasti voda in v manjši meri tudi čaji brez dodanega sladkorja.

Katera živila vsebujejo prebiotike?

Probiotični mikroorganizmi za ustrezno opravljanje svojih nalog v črevesju kot vir energije potrebujejo prebiotike.

Za to so med drugim primerna sledeča živila:

  • banane,
  • grah,
  • paradižnik,
  • sladki krompir, krompir, riž ali testenine (kuhane in nato ohlajene),
  • ovseni kosmiči,
  • blitva in špinača,
  • stročnice, na primer fižol in leča,
  • mehko sadje, kot so maline, robide in rdeči ribez.

V povprečju uravnotežena prehrana s svežimi, lokalnimi in sezonskimi živili zagotavlja optimalno količino vlaknin. Bolj kot je izbira živil pestra in barvita, večja je verjetnost, da boste zaužili hrano, potrebno za probiotične mikroorganizme. Dodatno uživanje prebiotikov je običajno potrebno le, če je prebava motena po daljši bolezni.

Tveganja in neželeni učinki probiotikov pri dojenčkih

Če pridejo probiotiki v stik s črevesno mikrobioto, ki je že naseljena z različnimi bakterijskimi sevi, lahko to sprva povzroči napenjanje in napihnjenost, odvisno od obstoječe naselitve z bakterijami. Pojavijo se lahko tudi blage bolečine v trebuhu, driska ali izrazito mehko blato.

Vendar se ti simptomi pojavijo tudi, če je črevesje naseljeno predvsem z bakterijami, ki povzročajo vetrove, kot so proteobakterije. Če je manj tudi bifidobakterij in laktobacilov, ki pozitivno vplivajo na delovanje črevesja, se lahko pojavijo močnejši trebušni krči, nemir in pogost jok.

Izjemno redki neželeni učinki so okužbe, ki jih povzročajo probiotiki, vendar te prizadenejo predvsem posameznike z oslabljenim imunskim sistemom. V primeru ugotovljene imunske pomanjkljivosti je zato zelo priporočljivo, da se najprej posvetujete z zdravnikom.

Pogosta vprašanja o probiotikih pri dojenčkih

Kdaj otroku ne smemo dajati probiotikov?

Probiotiki niso priporočljivi za nedonošenčke. Če je mogoče, je treba nedonošenčkom dajati materino mleko, materino mleko darovalke ali mlečno formulo, prilagojeno njihovim potrebam.

Jemanje probiotikov se trenutno odsvetuje tudi ljudem z močno oslabljenim imunskim sistemom in akutnim vnetjem trebušne slinavke.

Ali je treba dojenim otrokom dajati dodatne probiotike?

Materino mleko poleg številnih živih mikroorganizmov (probiotikov) vsebuje tudi veliko različnih oligosaharidov materinega mleka.

Dojenčki, ki so v celoti ali pretežno dojeni, običajno z materinim mlekom že prejmejo zadostne količine probiotikov in prebiotikov, prilagojenih njihovim potrebam. Zato dodatni odmerki običajno niso potrebni.

Če je doječa mamica pred kratkim prejemala antibiotike ali ima prebavne težave, lahko s ciljem okrepitve njenega mikrobioma ponovno razmislimo o vnosu probiotikov.

Ali lahko otroku probiotike dajemo skupaj z antibiotiki?

Jemanje antibiotikov je iz medicinskih razlogov potrebno, da bi otroka ali odraslega zaščitili pred obsežnimi poškodbami zaradi bolezni, ki jo povzročajo bakterije.

To lahko spremeni črevesni mikrobiom. Vendar pa hkratno jemanje antibiotikov in probiotikov ni priporočljivo. Šele po končanem zdravljenju lahko primerna živila, kot so kislo zelje, jogurt ali nekatere vrste sira, pomagajo pri ponovni naselitvi mikrobioma s koristnimi bakterijskimi sevi. Dodatni probiotiki v obliki prehranskih dopolnil za dojenčke niso izrecno priporočeni.

Avtorica besedila

Sabrina Sailer je od leta 2010 prostovoljna svetovalka za laktacijo in dojenje ter usposobljena svetovalka s področja nošenja otrok. Dela kot tekstopiska in urednica, vodi pa tudi različne programe na temo usklajevanja družine in kariere.