Skip to main content
  • brez dodanih sladkorjev (vsebuje naravno prisotne sladkorje)
  • visoka vsebnost vitamina C (po pravilniku)
  • vitamin C - ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in povečuje absorbcijo železa
  • brez glutena

HiPP Vodnik po nakupovanju v EU

vsebuje 200ml
nadaljnje informacije Poglej deklaracijo za več informacij (PDF)

Št. Izdelka: AL8012-U

Od kod prihajajo surovine za naše izdelke?

Spoznajte izvor HiPP-ovih sestavin zdaj

Veselimo se pridobiti vaše mnenje!

Jabolčni sok

Kadar na HiPPovih izdelkih zasledite prehransko trditev »brez dodanih sladkorjev«, to pomeni, da izdelkom niso dodani kristalni sladkor, fruktoza ali sirup. Vsi sladkorji, ki jih vsebujejo izdelki, izvirajo iz naravnih surovin, ki so predelane v izdelkih. 

Kadar na HiPPovih izdelkih zasledite prehransko trditev »brez dodanih sladkorjev«, to pomeni, da izdelkom niso dodani kristalni sladkor, fruktoza ali sirup. Vsi sladkorji, ki jih vsebujejo izdelki, izvirajo iz naravnih surovin, ki so predelane v izdelkih.

Prvih nekaj mesecev dojenje vašega dojenčka preskrbi z vsem potrebnim. Materino mleko pa tudi začetna mlečna formula poskrbita za otrokovo hidracijo. Dojenčki potrebujejo dodatno tekočino, na primer vodo ali čaj, le v izjemnih primerih, recimo ob močnem potenju v vročih poletnih dneh ali ko imajo vročino. Ko začnete uvajati gosto hrano, se vaš malček doji/hrani po steklenički še v zadostni meri, da ostane hidriran, sčasoma pa bo pil manj materinega mleka oziroma formule. Ko boste z gosto hrano nadomestili dva obroka materinega mleka ali formule, pa bo otrok potreboval dodatno pijačo, na primer vodo ali čaj. 

Za otroke v starosti od 7 do 12 mesecev je priporočljivo zaužitje vsaj 400 ml tekočine na dan, kar pa vključuje tekočino iz materinega mleka ali formule. Načeloma h količini zaužite tekočine ne prispevajo le pijače in mleko, ampak v določenimi meri tudi vse vrste hrane. 

Za zaprtost gre takrat, ko je blato vašega dojenčka trdo, ko dojenček iztreblja le enkrat tedensko, ko to zanj predstavlja napor in ima zaradi tega bolečine. Dokler se vaš dojenček ne muči ali celo joka, ni razloga za zaskrbljenost. Ponudite mu lahko malo dodatne vode ali čaja, pomaga pa lahko tudi, če mu ob kosilu daste par žlic pasiranega sadja za sladico, izkušnje namreč kažejo, da lahko to omehča blato. Prebavo lahko spodbudi tudi malo telovadbe ali nežna masaža. Otroku dajte dovolj priložnosti, da bo malo brcal z nogami, saj to sprošča mišice in spodbuja prebavo. Če blata ni mogoče uravnati s pravilno prehrano in masažami, priporočamo, da se posvetujete s pediatrom. 

Več informacij o prebavi dojenčkov.

HiPPova eko jabolka za rast in zorenje potrebujejo zadostno količino padavin. Po drugi strani pa predolga mokra obdobja za jabolka niso dobra, saj spodbujajo razvoj plesni. Poleti jabolka potrebujejo toploto, da se razvije pravo ravnovesje med vsebnostjo sladkorja in kislostjo. Jablane pa so zelo občutljiva tudi, ko gre za potrebo po nizkih temperaturah. Odvisna so od obdobja zmrzali, ki sproži pravočasno in redno cvetenje. Med samim cvetenjem pa je zmrzal nekaj, česar nikakor ne prenesejo. 

Da bi lahko svoje visoke standarde kakovosti zadovoljevali celo leto, jabolka dobivamo iz ekoloških sadovnjakov v Avstriji, Gruziji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Poljski, Srbiji, Turčiji in Ukrajini, ko drugače ne gre, pa tudi z južne poloble. Če je to le mogoče, imamo raje jabolka iz mešanih sadovnjakov, saj so ti zelo pomembni za ohranjanje starih sort, hkrati pa so tudi pomemben življenjski prostor za žuželke in ptice. 

Kozarčki za večkratno uporabo so z ekološkega vidika smiselni le, če jih je mogoče ponovno uporabiti vsaj petkrat. To pomeni, da bi jih bilo v proizvodni obrat za namen ponovnega polnjenja treba vrniti vsaj petkrat. Ker pa so kozarčki za otroško hrano podvrženi močnim mehanskim obremenitvam (pri transportu, skladiščenju, čiščenju itd.), je tako visoka cirkulacija malo verjetna. Ker je pričakovati nižjo cirkulacijo, se ekološka prednost sistema embalaže za večkratno uporabo zmanjšuje. S tega vidika je recikliranje kozarčkov kot steklene surovine veliko boljše za okolje in zato je več kot polovica HiPPovih kozarčkov narejenih iz recikliranega stekla. Kljub temu pa si še naprej prizadevamo za okoljsko optimizacijo obstoječega sistema embalaže za enkratno uporabo. Z leti se je teža naših kozarčkov zmanjšala, v nekaterih primerih tudi do 20 %, kar pripomore tudi k zmanjšanju njihovega vpliva na okolje. 

Malčki imajo posebne prehranske potrebe. Potrebujejo več hranil in še ne prenašajo vsega, kar jedo odrasli ljudje ali starejši otroci. Izdelki za malčke vsebujejo posebne hranljive sestavine, nekateri pa so obogateni tudi z dodatnimi hranili. Poleg tega so malčki v obdobju rasti in so zato bolj občutljivi na škodljive snovi. Hrana za malčke, ki je namenjena za prehranjevanje otrok do 3. leta starosti, mora izpolnjevati zelo stroge omejitve glede škodljivih snovi in ostankov. 

Vsak otrok je drugačen – apetit in prehranske preference se lahko od otroka do otroka razlikujejo. Pa tudi en in isti otrok je lahko kakšen dan precej bolj lačen kot druge dni ali pa mu je določena hrana danes všeč, kakšen drug dan pa mu nikakor ni po volji. Če zaužito hrano pogledate v daljšem časovnem obdobju, pa boste videli, da otroci dobijo vsa potrebna hranila. Če se želite prepričati, da to velja tudi za vašega otroka, si enostavno odgovorite na sledeče vprašanje: Ali je otrok videti zdrav in ali je njegova rast (teža in višina) v mejah normale? Če je temu tako, je preskrbljen z vsem potrebnim. Če pa ste v dvomih, je najbolje, da se glede otrokovega razvoja posvetujete s pediatrom. 

Kaj morate vedeti o prehrani vašega malčka.

Naša ekipa vam je na voljo za vaša vprašanja.

Na kontaktni obrazec

Naslednji izdelki v tej skupini