Skip to main content

Tedni nosečnosti:

6. teden: vaš otrok je zdaj viden z ultrazvokom

Velikost otroka v 6. tednu nosečnosti

V 6. tednu boste lahko svojega otroka s pomočjo ultrazvoka jasno videli kot kepico, majhno gmoto znotraj amnijske ovojnice, ki je vidna kot jasno zamejena črna votlina. Gmota iz tedna v teden raste, v 6. tednu pa je velika približno 3–4 milimetre (torej približno toliko kot zrno leče).

Razvoj otroka

Otrokovo srce bije zelo hitro. Če veste, kaj iščete, boste lahko razločili otrokov zadnji del, ki se bo sčasoma oblikoval v hrbet, pa tudi niz, ki se bo razvil v otrokovo hrbtenico. 

Ta niz sega od vratu do dveh ločenih »vej«, ki bosta tvorili otrokove noge. Konča se malo nižje v obliki repka, kakršnega bi sicer pričakovali pri živalih, pri otroku pa bo kasneje izginil. 

Na tej točki lahko ginekolog z ultrazvokom ugotovi, če ste slučajno noseči z dvojčkoma, saj v tem primeru v maternici utripata dva srčka. 

Prvih nekaj tednov nosečnosti je otrokova glava razmeroma velika v primerjavi s preostalim delom telesa, razviti se mora namreč zato, ker so znotraj nje možgani, ki nadzorujejo nadaljnjo rast.

Vsaka stopnja razvoja tega majcenega človeškega bitja je natančno določena že ob spočetju. 

Ker se najpomembnejše in osnovne strukture otroka razvijejo tekom prvih nekaj tednov nosečnosti, je v tem obdobju otrok zelo dovzeten za različne okvare in motnje. Škodljivi zunanji vplivi mu lahko v tej zgodnji fazi povzročijo dolgotrajno škodo, zato nevarnost splava žal še ni mimo. 

Za optimalno oskrbo otroka med nosečnostjo se zdaj oblikujeta še posteljica in popkovina. Popkovina je vrvi podobna tvorba, ki povezuje otroka s posteljico in mu zagotavlja preskrbo z vsem potrebnim. Z otrokovim telesom je povezana na mestu, kjer po prerezu popkovine po porodu nastane popek. Popek je torej majhna brazgotina in trajen znak, da je bil otrok nekoč povezani z vami, čeprav po rojstvu nima nobene posebne vloge. 

Kako se v 6. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

V tem obdobju se še vedno spopadate z velikimi čustvenimi izzivi in obremenitvami, konec koncev je zelo težko dojeti in razumeti vse, kar se dogaja v vašem telesu. V šestem tednu vam bodo po glavi rojile različne misli o otroku in nosečnosti, ki se je šele dobro začela. Na tej točki ne veste, kaj točno vas še čaka, intuitivno pa vendarle delate vse, kar je v vaši moči za zdravo rast in razvoj otroka.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Hormonske spremembe 

Hormonske spremembe imajo za posledico številne simptome, ki vas bodo spremljali v prvem trimesečju, se pravi do konca tretjega meseca nosečnosti. Pogosti simptomi so jutranja slabost, težave s cirkulacijo in boleče dojke, pa tudi občutek utrujenosti in brezvoljnosti. Po treh mesecih se telo nekoliko navadi na vse spremembe v telesu in simptomi iz prvega trimesečja običajno izginejo. 

Pri nekaterih ženskah so simptomi hudi, pri drugih blagi, nekatere pa simptomov sploh nimajo. Možno je tudi, da vam prve tri mesece ne bo slabo. Simptomi in njihova intenzivnost se lahko zelo razlikujejo in so v veliki meri odvisni od vašega duševnega stanja, pomembno vlogo pa igra tudi prilagodljivost vašega telesa. 

Bolečine v trebuhu

Drugi možni simptomi nosečnosti prvih nekaj tednov so občutek, kot da bi vas v trebuhu nekaj vleklo, in ostale bolečine v trebušni votlini. Do teh bolečin in občutkov pride zato, ker se vezi, ki držijo maternico na mestu, raztezajo in tako prilagajajo maternici, ki med napredovanjem nosečnosti raste. Zgostitev zaščitne cervikalne sluzi lahko včasih povzroči tudi povečan vaginalni izcedek – če le-ta nima vonja in je prozorne do mlečno bele barve, je to popolnoma normalno. 

Najkoristnejši nasveti

  • Uživati morate veliko svežega sadja in zelenjave. Vitamini B6 in B12, folna kislina, železo, cink in magnezij so v tem obdobju izjemno pomembni.
  • Pri utrujenosti in slabosti je lahko zelo koristna aromaterapija. Raziščite, kateri vonji vam bodo najbolj pomagali.
  • Poskrbite za dovolj gibanja, saj se boste tako izognili utrujenosti.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Znaki morebitnega spontanega plava

Bolečine v trebuhu, občutek, kot da bi vas nekaj vleklo, in druge bolečine v trebušni votlini so sicer znaki nosečnosti, vendar pa je pri tem pomembno tudi, kako intenzivni so. Če bolečina postaja hujša, je ritmično se ponavljajoča, ali če krvavite močneje kot med menstruacijo, je to lahko znak skorajšnjega spontanega splava. Če so simptomi kadarkoli med nosečnostjo nejasni ali vztrajajo dlje časa, se takoj posvetujte z ginekologom ali babico.  

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.