Skip to main content

Tedni nosečnosti:

9. teden nosečnosti: zarodek postane plod oziroma dojenček

Velikost ploda v 9. tednu nosečnosti

Plod, kot nerojenemu otroku od sedaj naprej pa do rojstva pravijo zdravniki, je velik približno 2,6 cm, torej približno tako velik kot češnja (njegovo velikost lahko v centimetrih merimo od 9. tedna naprej). Čeprav bo v naslednjih nekaj tednih zelo hitro rasel, ima otrok v maternici še vedno več kot dovolj prostora, da se premika in izpopolnjuje svoje gibe. 

Razvoj otroka

Po embrionalnem obdobju, ki je ključnega pomena in traja od spočetja do 8. tedna nosečnosti, otrok zdaj vstopa v novo fazo razvoja. Ni več tako občutljiv in ranljiv kot prejšnjih nekaj tednov. 

Vsi otrokovi vitalni organski sistemi se vzpostavijo do 9. tedna nosečnosti, prvi ultrazvočni pregled pa je običajno med 9. in 12. tednom. Z ultrazvokom ginekolog potrdi nosečnost, preveri, ali je bilo jajčece uspešno vgnezdeno v maternico in ali ima otrok zdrav srčni utrip, ter potrdi oziroma popravi predvideni datum poroda. Na tej stopnji vam lahko tudi že pove, ali pričakujete samo enega otroka ali morda dvojčka. 

Številni otrokovi notranji organi že opravljajo svoje delo, čeprav še ne ravno vseh funkcij, ki jih bodo nase prevzeli sčasoma. 

Glavni razvojni mejnik v 9. tednu je nastanek snopov živčnih vlaken, kar pomeni, da otrok lahko čuti dražljaje in se nanje odzove. V prihodnjih tednih in mesecih se bo v tem uril ves čas. 

Otrokova fiziognomija in videz postajata čedalje bolj človeška. Glava je pokončna, otrok se razteguje in z okončinami dela tudi že prve gibe, ki so za zdaj sicer še najbolj podobni krčem. 

Prsti na rokah in nogah se še naprej razvijajo, v 9. tednu pa se začnejo oblikovati tudi zapestja. Kožica, ki je pred tem povezovala posamezne prste na nogah, je zdaj že skoraj v celoti izginila, prav tako pa tudi repek, saj se že razvija hrbtenica in posamezna vretenca. Ob rojstvu bo imel otrok 33 ali 34 vretenc, ki jih fleksibilno povezujejo medvretenčne ploščice, kar mogoča gibanje in upogibanje hrbta. 

Za zaščito občutljivih možganov se od 9. tedna naprej začne oblikovati otrokova koščena lobanja (prej je bila sestavljena le iz hrustanca), pa tudi druge kosti, čeprav so v tem razvojnem obdobju še mehke in nimajo takšne kostne strukture, kot bo na koncu. 

Na tej stopnji se pospešeno razvijajo tudi otrokovi možgani – tvorijo se pomembni možganski predeli, ki bodo nadzirali organske sisteme in raven hormonov. Dražljaji, ki jih bo otrok čutil v naslednjih nekaj tednih, bodo spodbudili razvoj njegovih možganov (dražljaje je namreč treba procesirati), pošiljanje dražljajev v možgane prek živčnega sistema pa bo pospešilo tudi razvoj snopov živčnih vlaken. Otrokovi možgani do rojstva še vedno ne bodo popolnoma razviti, pravzaprav ne bodo niti blizu tega. V prvih nekaj letih življenja se bo otrok naučil številnih novih spretnosti in veščin, ki mu bodo pomagale pri spopadanju z življenjskimi izzivi in šele, ko bo dosegel obdobje zgodnje odraslosti, bodo njegovi možgani popolnoma razviti z vsemi potrebnimi možganskimi funkcijami in mentalnimi sposobnostmi vred.

Kako se v 9. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Tipični nosečniški simptomi bodo čedalje blažji, saj se je vaše telo zdaj že skoraj popolnoma prilagodilo nihanju ravni hormonov. Morda boste še vedno bolj utrujeni kot običajno, vendar bi tudi občutek utrujenosti moral miniti do konca tretjega meseca nosečnosti. Takrat se bo začelo obdobje, ki ga bo zaznamoval občutek veselega pričakovanja, ustvarjalnosti in energije.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Nosečniškega trebuščka sicer še vedno ni videti, so pa drugi pogosti znaki, ki jasno kažejo, da ste noseči. 

Spremembe na koži in laseh

V 9. tednu nosečnosti bodoče mamice pogosto opazijo spremembe na koži in laseh. Pri nekaterih nosečnicah lasje postanejo gostejši in bolj sijoči, pri drugih pa tanjši. Tudi te simptome povzroča nihanje ravni hormonov in bodo po porodu, ko se bo raven hormonov normalizirala, hitro umirili. V pomoč vam je lahko nežna nega las z blagim šamponom. 

Lase si lahko še vedno sušite s fenom, izogibajte pa se barvanju in trajnemu kodranju las, saj lahko korenine las absorbirajo kemikalije, ki tako vstopijo v vaš krvni obtok in poškodujejo otroka. Vendar to ne pomeni, da z lasmi ne morete narediti ničesar zanimivega: nežni odtenki in naravne barve za lase (kana) ne povzročajo težav. 

Vaša koža se bo odzvala tudi na hormone, ki jih v vašem telesu trenutno ne manjka. Po eni strani bo zaradi povišane cirkulacije krvi mehkejša in bolj sijoča, po drugi strani pa se lahko zgodi, da boste tu in tam opazili kakšen mozoljček. Nežna nega je tudi tu najboljša rešitev – v želji, da bi med nosečnostjo izboljšali svojo kožo, nikar ne uporabljajte agresivnih kozmetičnih izdelkov proti aknam. 

Najkoristnejši nasveti

  • Poskrbite za uživanje zadostne količine kalcija, ki podpira rast otrokovih organov. 
  • Kupite si modrček iz udobnega, raztegljivega materiala, ki se bo prilagodil vašim čedalje večjim dojkam (morda lahko izberete kar eno številko večjega). 
  • Vsak dan naredite nekaj lahkih telovadnih vaj, hodite na sprehode in se ne izogibajte različnim vsakdanjim stvarem ter opravkom (hoja po stopnicah, čiščenje itd.). Ženske, ki so med nosečnostjo telesno aktivne, imajo običajno manj simptomov in lažji porod. 
  • S partnerjem in družino se pogovorite o tem, kaj se dogaja in kaj vas še čaka. Nosečnost pri moških pogosto sproži instinktivno zaščitniško vedenje. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Občutljive dlesni

Hormoni, zaradi katerih se povečajo dojke in zmehča tkivo, so tudi krivec za občutljivejše dlesni, kar pomeni, da lahko pri umivanju zob opazite manjše krvavitve. Tudi vaša slina je bolj agresivna kot običajno (kot recimo tudi želodčna kislina) in lahko poškoduje zobe – morda ste že slišali za stari rek, ki pravi »dobiš otroka, izgubiš pa zob«. Zato si zobe umivajte 2 do 3-krat dnevno s srednje mehko do mehko zobno ščetko. Priporočljiv je tudi pregled pri zobozdravniku in profesionalno čiščenje zob. 

Krvavitev iz nosu

Lahko, da vam bo tu in tam iz nosa tekla kri. Če gre za majhno količino krvi, potem ni potrebe po kakršnem koli zdravljenju. Če pa ste v dvomih, se glede tega posvetujte z zdravnikom ali babico, ki vam bosta lahko najbolje svetovala.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.