Skip to main content

Tedni nosečnosti:

15. teden nosečnosti: Razvijejo se prve otrokove dlačice

15. teden nosečnosti je tretji teden četrtega meseca in drugo trimesečje.

Velikost otroka v 15. tednu nosečnosti

Otrok je velik od 9,5 do 10 cm, torej približno toliko kot pomaranča, tehta pa približno 70 gramov. Njegovo srce je že popolnoma razvito in mora le še zrasti. Na ultrazvoku boste lahko slišali, kako srce bije – prvič bo to za vas in vašega partnerja nedvomno nepozaben trenutek. To, da v vas raste življenje, se bo zdelo še bolj resnično in oprijemljivo. 

Tudi otrokove genitalije so že popolnoma oblikovane in jih je mogoče videti na ultrazvoku. Prej vam ginekolog še ni mogel povedati, katerega spola je otrok, saj so testisi pri fantkih zelo podobni štrlečim sramnim ustnicam pri deklicah. V 15. tednu nosečnosti pa vam lahko ginekolog že kar z gotovostjo pove spol, vendar tega še ne vzemite za suho zlato, saj se lahko v naslednjih nekaj tednih izkaže drugače. 

Ginekolog bo odslej z ultrazvočnim skenerjem meril prečni premer plodove glavice. To je ena izmed ključnih vrednosti, saj je najučinkovitejši način za presojo otrokovega razvoja in rasti. 

Posteljica otroka ves čas oskrbuje s potrebnimi hranili in kisikom. Za to, da se pravilno razvija in odraste v zdravo človeško bitje, otrok potrebuje kar precej obojega. To pomeni, da ima posteljica ključno vlogo pri otrokovemu dihanju in odstranjevanju snovi, ki jih izloča. Ker njegova pljuča niso popolnoma razvita in do rojstva še ne bodo začela delati, dobi otrok kisik iz krvi, ki skozi popkovino teče naravnost v njegovo telo. 

Razvoj otroka

V 15. tednu nosečnosti je otrokova koža še vedno prosojna, zato so vidne tudi žile. Koža je prekrita z dlačicami, ki se imenujejo lanugo, vsaka od teh drobnih dlačic pa ima žlezo lojnico, ki proizvaja snov, imenovano sirasta maz (lat. vernix caseosa). Dlačice poskrbijo, da se sirasta maz oprime kože, skupaj z njo pa otroka zaščitijo pred plodovnico. 

Kako se v 15. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Vaše telo se je zdaj že po svojih najboljših močeh prilagodilo nosečnosti in drugo trimesečje pogosto velja za najboljšega od treh. Če bo vse po sreči, boste zdaj lahko res uživali v tem vznemirljivem obdobju. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Optimizem

V 15. tednu nosečnosti se boste odlično počutili, hormoni vas bodo namreč spravili v tako dobro voljo, da boste nasmejani do ušes. Vaše misli bo zaznamoval optimizem, hkrati pa tudi določena mera materinske previdnosti. 

Še vedno je malo prezgodaj, da bi čutili otrokovo premikanje, vendar kar brez skrbi, počnete vse, kar je v vaši moči za otrokovo dobro počutje. Konec koncev razmišljate skoraj samo o drobcenem bitju, ki raste v vas in ga boste kmalu lahko držali v svojem naročju. 

Vaše telo se spreminja

Od 15. tedna naprej bo zaradi vašega rastočega trebuščka čedalje bolj očitno, da pričakujete otroka. V trebuhu ali v dimljah boste še naprej imeli občutek, ko da vas nekaj vleče in se nateguje, saj maternica raste. Če nimate kakšnih drugih simptomov, ni razloga za zaskrbljenost. 

Vaše telo si poleg tega nabira majhne zaloge maščobe, ki jih boste kasneje potrebovali za tvorjenje materinega mleka. Priporočamo vam, da se vsak dan nežno masirate s kakovostnim oljem, ki pomaga pri preprečevanju strij. 

Kot na drugih delih telesa boste tudi na dojkah opazili spremembe. Ne glede na to, ali so velike ali majhne, se bodo dojke zaradi hormonov, ki telo pripravljajo na dojenje, znatno povečale. Ker se koža na dojkah razteza, je masaža z oljem izredno koristna. Mlečne žleze zdaj že pospešeno tvorijo materino mleko, zato so lahko dojke občasno občutljive na dotik in boleče – previdno torej pri objemanju. Kakovosten nosečniški nedrček, ki nudi dobro oporo, je vsekakor neprecenljiv. 

V vsakem primeru boste pridelali dovolj »oblog«, zato poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano in ne jejte za dva! Včasih so bodočim mamicam resda svetovali, naj jejo za dva, vendar lahko to hitro privede do prekomernega povečanja telesne teže. Za nosečnice zadostuje 255 dodatnih kalorij na dan (približno toliko kot jih ima navadni jogurt in porcija sadja), seveda pa se ta količina od ženske do ženske razlikuje. Za konkretnejše informacije, lahko uporabite HiPPov kalkulator pridobivanja teže med nosečnostjo.

Po porodu je pogosto težko shujšati, poleg tega pa prekomerna telesna teža med nosečnostjo lahko povzroči tudi nosečnostno sladkorno bolezen (gestacijski diabetes). To ni problematično le za vas, ampak tudi za vašega otroka, posledica gestacijskega diabetesa je namreč otrokova nadpovprečna velikost in teža. Če vas to skrbi, se posvetujte s svojim ginekologom ali babico, ki vas lahko med 24. in 28. tednom napotita na test. 

Krepitev mišic in medeničnega dna

Če tega še niste storili, priporočamo, da se prijavite na tečaj predporodne priprave, na katerem se boste naučili nežnih vaj za krepitev mišic in medeničnega dna. V času, ko vaš trebušček pridno raste, medenično dno namreč nosi veliko breme.  

Na tečaju predporodne priprave boste spoznali tudi druge nosečnice, s katerimi si lahko izmenjate koristne izkušnje. Na samem tečaju boste dobili veliko uporabnih nasvetov in napotkov za lajšanje pogostih nosečniških simptomov. 

Najkoristnejši nasveti

  • Poskrbite, da boste vsak dan zaužili dovolj folne kisline.

  • Poskrbite tudi za zadostno količino kalcija.
  • Izogibajte se uživanju prekomernih ali praznih kalorij
  • Vsak dan si privoščite masažo z rahlim »ščipanjem«, ki lahko prepreči nastanek strij.
  • Ne pozabite na tečaj predporodne priprave.
  • Priskrbite si udobna nosečniška oblačila.
  • Poskrbite za redne preglede pri ginekologu ali babici. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

 

Bolečine in občutek vlečenja ter nategovanja v trebuhu

Če imate dlje časa bolečine in občutek vlečenja v trebuhu oziroma kakšne druge zaskrbljujoče simptome, nemudoma obiščite svojega ginekologa. Če imate ritmično se ponavljajoče in boleče krče ali krvavitve, je priporočljiv temeljit pregled. 

Dviganje težkih predmetov

Že imate kakšnega otroka? Potem dobro veste, kako radi imajo otroci, da jih vzdignete in nosite naokoli. Babica vam lahko pokaže najboljši način, kako dvigniti otroka ali s tal pobrati težke predmete, ne da bi si pri tem poškodovali medenično dno. Upoštevajte njene nasvete v vsakdanjem življenju in izognili se boste marsikateri težavi. 

Pomirjujoča nega proti bolečinam

Da boste po porodu otroka lahko dojili, se v 15. tednu nosečnosti začnejo razvijati mlečne žleze, to pa lahko povzroči neprijetne bolečine in občutek težkih dojk. Babica vam lahko pove več o različnih metodah za lajšanje bolečin. Obstajajo na primer olja, ki vsebujejo koristne sestavine in tako pomirjajo kožo, hkrati pa lahko omilijo tudi druge simptome, ki jih povzroča rastoča maternica.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.