Skip to main content

Tedni nosečnosti:

24. teden nosečnosti: Otrok je zdaj dolg toliko kot vaša podlaket

Velikost otroka v 24. tednu nosečnosti
Razvoj otroka
Kako se v 24. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica
Najkoristnejši nasveti
Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Velikost otroka v 24. tednu nosečnosti

Otrok je v 24. tednu nosečnosti velik 30-31 cm, se pravi približno toliko kot kumara, tehta pa med 600 in 700 grami in se torej bliža teži enega kilograma.

Kljub temu ima še vedno več kot dovolj prostora, da se po mili volji giba in premika. Njegovo premikanje boste lahko podnevi in ponoči čutili po celem trebuhu. 

Vsa ta aktivnost pa ima tudi svoj namen – skozi njo se otrok uči tipičnih človeških gibov in razvija svoje mišice. Poleg tega pa tvori tudi čedalje več maščobnega tkiva, da bo še pred rojstvom pridobil vso potrebno težo. 

Nekatere ženske zaradi otrokovega brcanja na trebuhu dobijo celo modrice – čeprav brcanje še ni tako zelo očitno, pa ga lahko vsekakor čutite v ledvicah, mehurju in želodcu. Vse to več kot očitno kaže, da vaš otrok pridno raste in je čedalje večji.

Razvoj otroka v 24. tednu

Otroku v vašem trebuhu popolnoma nič ne manjka. V 24. tedna nosečnosti so njegova čutila že »v pozoru« in vedno bolj se odziva na zvoke, ki jih sliši v maternici. Pravzaprav je zdaj prav fiksiran na določene zvoke in se nanje odziva, še posebej to velja za materin glas, ki je zanj prvih nekaj let življenja še posebej pomemben in glavni dražljaj. Pred nekaj leti so znanstveniki odkrili, da je prvi krik novorojenčka po rojstvu zelo podoben maminemu glasu, kar jasno kaže na to, kako zelo intenziven je stik med otrokom in mamo – prvim človeškim bitjem, s katerim je otrok v stiku. 

To je del otrokove čustvene vezi z mamo, osebo, ki je zanje vir hrane in ljubezni, ki jo potrebujejo od prvega trenutka svojega življenja zunaj maternice. 

Ne razvija pa se le otrokov sluh, ampak tudi okus. Poleg kislih, grenkih in slanih snovi, ki so mu poznane že iz plodovnice, otrok zdaj prepozna tudi sladke snovi. To je začetek sladkosnednosti, ki je zelo opazna prvih nekaj let otrokovega življenja, pomeni pa, da je ljubezen do sladke hrane pravzaprav prirojena. Že v prazgodovinskih časih je bila to prednost, saj so ljudje sladke stvari enačili z nestrupenimi oziroma neškodljivimi in visoko energijskimi in so bile torej pomembne za preživetje. Poleg tega je tudi otrokova prva hrana, to je materino mleko, sladkega okusa. Novorojenčki potrebujejo sladkor v mleku (laktozo), da lahko sami s pomočjo inzulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka, uravnavajo svojo telesno temperaturo. 

Kako se v 24. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

V 24. tednu nosečnosti so vaši čuti popolnoma osredotočeni na otroka, ki že zdaj, ko je še v vašem trebuhu, zahteva vso vašo pozornost, zato je pomembno, da razvajajte sebe in svoje čute. Pri tem naj čim večkrat sodeluje tudi vaš partner, obstaja cel kup stvari, ki ju lahko počneta skupaj in uživata v tem neponovljivem obdobju. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Na tej stopnji nosečnosti so lahko težave in simptomi (pri tem gre za začasne težave, povezane s prebavnim traktom) posledica rastoče maternice.

Slabost in zgaga

V 24. tednu nosečnosti sta najpogostejši težavi zgaga in slabost. Če zaužijete preveč težke hrane naenkrat, vam bo verjetno postalo slabo, saj je želodec zdaj manjši in lahko v celoti prebavi le manjše količine hrane. Zato je priporočljivo, da temu ustrezno prilagodite svoje obroke in jeste manj mesa in več zelenjave. 

Zgago (ki jo povzroči refluks kisline iz želodca v grlo) lahko preprečite tako, da med uživanjem hrane sedite vzravnano in ob vsaki jedi popijete kozarec vode, da bo želodčna kislina manj agresivna.

Babica svetuje

»Korenčkov sok in kapsule z zdravilno glino lahko ublažijo simptome.« Dorothee Kutz, babica

Najkoristnejši nasveti

  • Če se vam zahoče mesa, izberite raje ribe, ker so lažje prebavljive, vsebujejo pa tudi koristne omega-3 maščobne kisline, ki so pomembne za razvoj otrokovih možganov.

  • Nosite udobno obutev, ki jo lahko preprosto obujete in sezujete, sčasoma se boste namreč težko pripogibali.
  • Vključite svojega partnerja – lahko vas na primer zmasira ali vam s kremo namaže trebuh.
  • Začnite razmišljati o dekoriranju in opremljanju otroške sobe – na začetku ne boste potrebovali kaj dosti, verjetno le otroško posteljico poleg vaše postelje in mizo ali kakšno drugo previjalno površino.
  • Kadar ste zdoma, imejte s sabo vedno pijačo, ki jo imate radi. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

 

Pomoč pri prebavnih težavah

Če imate težave z zaprtjem in običajne metode (na primer pitje veliko tekočine in telovadba) ne pomagajo, se z zdravnikom posvetujte, kaj lahko še storite. Med nosečnostjo je še kako pomembno, da dobite zanesljive, strokovne nasvete o metodah in zdravilih ter drugih izdelkih, ki so primerni in tistih, ki se jim je bolje izogniti. 

Priprave na porod s pomočjo tradicionalne kitajske medicine

Obstaja dosti babic, ki imajo izkušnje s holističnim zdravljenjem nosečnic in žensk, ki so pred kratkim rodile, mnoge izmed njih pa so usposobljene tudi za akupunkturo. Akupunktura, veja tradicionalne kitajske medicine, je ime dobila po latinskih besedah ​​ »acus«, kar pomeni igla, in »pungere«, kar pomeni zbadanje. 

Človeško telo je prepleteno s kanali, ki jim pravimo meridiani, od katerih ima vsak svoje lokacijske točke. To so akupunkturne točke, ki jih lahko stimuliramo z vstavljanjem tankih akupunkturnih igel na različne globine na različnih točkah. Namen akupunkture je obnoviti pretok energije v telesu, s čimer ublažimo simptome ali pa dosežemo preventivni oziroma krepilni učinek. 

Akupunktura pa je več kot le zdravljenje trdovratnih bolezni ali težav med nosečnostjo, kot je recimo zadrževanje vode. Od približno 37. tedna nosečnosti naprej se uporablja tudi za pomoč pri pripravi nosečnice na porod. Deluje poživljajoče in med drugim omehča maternični vrat, kar pripomore k njegovemu širjenju, to pa olajša in pospeši porod.

Pri babici se pozanimajte glede priprav na porod s pomočjo akupunkture. Pojasnila vam bo, kako tovrstna akupunktura deluje, kdaj je pravi čas zanjo in koliko stane. Pri svoji zdravstveni zavarovalnici (če zdravstveno zavarovanje seveda imate) pa se lahko pozanimate o možnosti polnega ali delnega kritja akupunkture kot preventivnega zdravljenja.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.