Skip to main content

Tedni nosečnosti:

5. teden nosečnosti: negotovost je mimo

S petim tednom se začne drugi mesec nosečnosti. Od otrokovega spočetja in trenutka, ko je semenčica oplodila jajčece, so minili trije tedni. 

Velikost otroka v 5. tednu nosečnosti

V petem tednu nosečnosti z zunanjim ultrazvočnim pregledom še vedno ni mogoče videti otroka, ki raste v maternici, vaginalni ultrazvok z ultrazvočno sondo pa zazna amnij (amnijsko votlino), v kateri je otrok in ki bo v prihodnjih mesecih njegovo domovanje. Če pa bi bil otrok že viden, bi ga lahko opisali kot drobno sezamovo seme. 

Razvoj otroka

V 5. tednu nosečnosti jajčece (ki je šlo čez več delitev) tvori nekakšno podolgovato »vrvico«. Še vedno ni videti kot človeško bitje, čeprav vsi elementi, ki ga delajo takšnega, že obstajajo. V tem tednu pride do prvega in ​​najpomembnejšega razvojnega mejnika: oblikujejo se otrokovi možgani. 

Razvijati se začnejo tudi živci, ki bodo nekega dne nadzirali vse procese v otrokovem telesu. Živčevje je neverjetno pomembno, pravzaprav življenja brez njih sploh ne bi bilo. 

Od 22. dneva (6. tedna) po oploditvi naprej ultrazvočni pregled že lahko zazna aktivnost otrokovega srca. Na tej točki bi skorajda lahko rekli, da je otrok sestavljen zgolj iz srca, ker je ta najpomembnejši organ sprva nesorazmerno velik, utripa pa dvakrat hitreje kot srce matere. 

Ali ste vedeli, da otrok v nobeni fazi nosečnosti kisika ne dobi s pljuči? Kisik dobiva izključno preko posteljice. Šele ob prvem vdihu po rojstvu se sam začne oskrbovati s kisikom. 

Kako se v 5. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Če ne dobite menstruacije ali pa je rezultat testa nosečnosti pozitiven, se naročite na pregled pri ginekologu, ki bo naredili še en test in preveril, da je jajčece vgnezdeno v maternici in ne v jajcevodu. Poleg tega bo pregledal tudi vašo anamnezo in se prepričal, da ima vse potrebne informacije.

Po tem prvem pregledu bo vaša nosečnost uradno zabeležena. Ob vsakem pregledu bosta ginekolog ali babica zabeležila tudi vaš napredek in v katerem tednu nosečnosti ste, pa tudi vse vaše preiskave, rezultate krvnih preiskav, krvni tlak in povečanje telesne teže. S pomočjo zabeleženih vrednosti telesne teže lahko spremljanje pridobivanje telesne teže med nosečnostjo.

Vaš osebni graf pridobivanja teže med nosečnostjo. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Ali ste vedeli?

Babica lahko potrdi vašo nosečnost, vas vpiše v evidenco nosečnic/zabeleži vašo nosečnost in opravi skoraj vse potrebne preiskave in preglede, na primer merjenje krvnega tlaka, merjenje telesne teže, preiskave urina in krvi, določitev položaja in velikosti otroka ter preverjanje srčnega utripa, ne more pa opraviti ultrazvočnega pregleda – to je naloga vašega izbranega ginekologa. 

Pogosti znaki in simptomi

Huda slabost 

Simptomi nosečnosti, kot je recimo slabost, lahko postanejo bolj očitni ravno takrat, ko ženska ugotovi, da je noseča. Deloma je to zato, ker telo nosečnice izloča hormon hCG (nosečniški hormon), deloma pa tudi zaradi vseh intenzivnih čustvenih sprememb, do katerih zaradi nosečnosti pride v tem času. Preberite si več o tem, kaj si lahko pomagate, če vas muči huda slabost.

Babica svetuje

»Manj vam bo slabo, če boste redno uživali majhne količine hrane, na primer slane palčke, navadne krekerje ali ovseno kašo. Kadar ima želodec kaj početi, slabost ponavadi ni tako huda.« Dorothee Kutz, babica 

Nihanje hormonov 

Med nosečnostjo boste še posebej pozorni na vse, kar vam sporoča vaše telo. Ženske, ki so se načrtno trudile zanositi in bile pri tem uspešne, so nad tem čudežem narave presenečene ravno tako kot ženske, katerih nosečnost ni bila načrtovana. Kljub vsem skrbem in zmedenosti, ki jih lahko prinese novica o nosečnosti, pa nosečniški hormoni povzročijo tudi občutek neizmernega veselja. Duševno stanje in razpoloženje bodoče mamice mora biti za uspešno spopadanje z vsemi spremembami namreč stabilno. 

Povečanje telesne teže 

Če stopite na tehtnico, boste opazili rahlo povišanje teže, vaše telo si namreč dela zaloge, ki jih nujno potrebuje za nosečnost, porod in za izčrpavajoče obdobje po porodu. Tudi maščobne obloge in teža plodovnice, posteljice in dojk (ter seveda tudi vašega otroka) prispevajo k pridobivanju kilogramov. Lahko pa vaše telo med nosečnostjo zadržuje več vode kot običajno in se boste zredili tudi zaradi tega. Z našim kalkulatorjem pridobivanja teže med nosečnostjo lahko preverite, ali je vaše povečanje telesne teže v mejah normale. 

Najkoristnejši nasveti

Ne pozabite na redne preglede pri ginekologu ali diplomirani babici.  Ni nujno, da pregled vedno opravi ginekolog, pogosto bo zadostoval že pregled pri babici. 

Vzemite si čas za sprostitev, saj boste v naslednjih mesecih potrebovali veliko moči. 

O nosečnosti se odkrito pogovorite s svojimi najdražjimi, saj vam bodo morda lahko pomagali s koristnimi nasveti ter pomirili vaše strahove in skrbi. 

Poskrbite za uživanje zadostne količine folne kisline, najbolje, da uživate tudi prehranska dopolnila, ki jo vsebujejo.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali osebnemu zdravniku

Zdravila in prehranska dopolnila 

Izbranemu ginekologu ali osebnemu zdravniku povejte o vseh zdravilih in prehranskih dopolnilih, ki jih trenutno jemljete, treba jih je namreč skrbno preveriti in oceniti ustreznost. Ob uživanju prevelikih količin so lahko nekatere vrste vitaminov v tem obdobju tudi škodljive. Obstajajo posebna prehranska dopolnila, ki nosečnicam zagotavljajo potrebna hranila in vitamine, zato se z zdravnikom posvetujte, kaj je za vas najboljše. 

Dodatni pregledi v primeru hujših simptomov

Če menite, da potrebujete dodatne preglede, se glede tega posvetujte z ginekologom ali babico. Pomembno je vedeti, kateri nosečniški simptomi so normalni in kateri ne. Prekomerno bruhanje lahko recimo povzroči elektrolitsko neravnovesje, to pa lahko vodi v pomanjkanje snovi, ki so za telo nujno potrebna.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.