Skip to main content

Tedni nosečnosti:

16. teden nosečnosti: Otrok se zdaj odziva na vaš dotik

Velikost otroka v 16. tednu nosečnosti

Otrok je zdaj dolg med 10,8 in 11,6 centimetrov, tehta pa od 80 do 110 gramov. Tako kot v vsaki drugi fazi nosečnosti sta velikost in teža odvisni od njegovih genov, ki so bili določeni v trenutku, ko je semenčica vašega partnerja oplodila jajčece. 

V 16. tednu je plod velik približno tako kot granatno jabolko. Po velikosti bi se torej še vedno lahko prav lepo prilegal v vašo dlan, vendar pa bo do konca nosečnosti v maternici ves čas čedalje hitreje rasel in se razvijal.

Otrok je dobro zaščiten pred plodovnico in tudi zelo aktiven, prostor, ki mu je na voljo, pa s pridom uporablja za delanje salt. Njegove noge so zdaj daljše od rok in v amniju (amnijski votlini) se veselo premika sem in tja. Pravzaprav se giba in premika skoraj ves čas, čeprav vi tega še ne čutite čisto zares, saj plodovnica ublaži vpliv njegovega premikanja. V naslednjih nekaj tednih boste njegove premike in brcanje začeli čutiti čedalje bolj.

Razvoj otroka

Otrokovi sklepi in mišice bi morali biti anatomsko zdaj že pravilno razporejeni. Njegov živčni sistem že čuti dražljaje iz okolja, na primer takrat, ko položite roko na trebuh. Otrok se na to odzove tako, da se pomakne bližje k roki, saj je ta zanj vir toplote. 

Otrok pogosto sesa palec in tako uri sesalni refleks, ki je zelo pomemben za obdobje po rojstvu, ko ga bo rabil za hranjenje in dobivanje hranil iz materinega mleka. 

Še ena oblika navajanja na življenje zunaj maternice je kolcanje. Za uravnavanje respiratornega sistema otrok že med nosečnostjo vadi tudi dihanje – to počne s požiranjem plodovnice, ki jo nato iz telesa izloči s pomočjo prepone. To je pomemben refleks, ki mu bo kasneje pomagal zaščititi pljuča pred snovmi, ki ne spadajo v njih, kot so voda, mleko ali prah. 

Ta fascinanten pojav je jasno viden tudi na ultrazvoku – za bodoče starše je trenutek, ko vidijo otroka s palcem v ustih in kolcanje njegovega majcenega telesa, vedno zelo emocionalen. Kasneje boste otrokovo kolcanje lahko tudi občutili in videli – cel trebuh vam bo trzal v rednih časovnih presledkih. 

Ultrazvočni pregled

V večini primerov med zdravo nosečnostjo zadostujejo dva ali trije ultrazvočni pregledi. Če se ginekolog odloči za ultrazvok, se bo najprej pogovoril z vami. Pri tem morate vedeti tudi, da zdravstvena zavarovalnica pokrije le stroške za določeno število ultrazvočnih pregledov. Najbolje, da se glede tega čim prej pozanimate. Seveda imate možnost, da si dodatne preglede plačate sami. 

Za podrobno diagnostiko se uporablja tudi 3D ultrazvok, ki ste ga morda že imeli. Omogoča zgodnje odkrivanje odstopanj od pričakovanega razvoja in potencialnih deformacij. 

V večini primerov gre pri tem zgolj za previdnostni ukrep in ni razloga za zaskrbljenost. V osnovi se priporoča čim manj ultrazvočnih pregledov, da je otrok izpostavljen le takšni količini ultrazvočnega sevanja, kot je nujno potrebna. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Kako se v 16. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Tehtnica bo jasno pokazala, da ste se v tem mesecu malce bolj zredili. Povečanje teže lahko pričakujete vsak mesec nosečnosti – pravzaprav je to kar nujno potrebno. 

V drugem trimesečju (recimo v 16. tednu) se lahko še vedno čisto normalno gibate. Lahko greste tudi dopust, čeprav je priporočljivo, da se glede tega najprej posvetujete z ginekologom. 

Sicer je to odvisno od počutja in telesne pripravljenost, vendar lahko v 16. tednu še vedno uživate v vsem, kar radi počnete, pa naj bo to potovanje v tujino (vključno z letenjem), pohodništvo, šport ali plavanje. Ekstremnim športom pa se je vseeno najbolje izogniti, sploh, če se z njimi pred nosečnostjo niste redno ukvarjali. 

Med vožnjo z avtomobilom naj bo zgornji del varnostnega pasu med dojkama, spodnji del pa pod trebuhom, ležeč na sramni kosti. Tako bosta vaš občutljivi nosečniški trebušček in otrok najboljše zaščitena. Sicer pa obstajajo tudi posebne naprave, ki zagotavljajo, da je varnostni pas v pravilnem položaju. Priporočljive so tudi kompresijske nogavice. 

Pogosti znaki in simptomi

Tudi v 16. tednu boste občasno še vedno imeli občutek, kot da vas v trebuhu nekaj vleče oziroma se razteguje, kar je znak, da maternica raste. Če se sklonite naprej, boste lahko čutili, kje je tako imenovani fundus (vrh maternice). Na tej stopnji nosečnosti je to približno dva prsta širine nad sramno kostjo.

Bolečine v križu

Lahko se pojavijo tudi bolečine v križu. To je posledica krožnih vezi, ki podpirajo maternico in so trenutno pod velikim pritiskom, saj se maternica veča, da bo dovolj prostorna za otroka. Čez čas bodo tovrstne bolečina v križu popustile, saj so bodo vezi raztegnile in prilagodile povečani maternici. 

Srbeč trebuh, dojke in stegna

Najbolj obremenjeni deli telesa, na primer trebuh, dojke in stegna, vas lahko začnejo srbeti, saj se koža, ki jih prekriva, razteguje. Srbenje si lahko med drugim olajšate s kakšnim kakovostnim oljem ali mlekom za telo. 

Boleče dojke

Kadar so vaše dojke občutljive na dotik in boleče, lahko iz bradavic izteče nekaj kapljic kolostruma (to je prva oblika materinega mleka). To je dober znak, saj kaže, da se vaše dojke pripravljajo na dojenje. Kolostrum lajša tudi zgoraj omenjeno srbenje, saj vsebuje mlečne beljakovine, ki mehčajo kožo. 

Trebušček raste

Več kot očitno je, da vaš nosečniški trebušček raste. Krila in hlače vam bodo čedalje bolj tesne, obstajajo pa praktični vstavki, s pomočjo katerih si lahko podaljšate in razširite pas katerih koli hlač. Žal ta rešitev ne bo delovala prav dolgo, zato je čas, da si garderobo napolnite tudi z nosečniškimi oblačili. Pa ne le s hlačami in krili, potrebovali boste tudi ohlapne zgornje dele, saj bodo vaše čedalje večje dojke potrebovale več prostora. 

Spremembe kože in las

Morda boste opazili, da je vaša koža na nekaterih mestih nekoliko temnejša. To je posledica nihanja ravni hormonov, potemnitev pa bo po porodu izginila. Poleg las lahko potemnijo tudi vaši lasje. 

Babica svetuje

»Poskrbite za zaščito pred soncem, saj lahko brez nje temnejši predeli kože postanejo še temnejši.« Dorothee Kutz, babica 

Najkoristnejši nasveti

  • Priskrbite si udobna nosečniška oblačila.
  • Med vožnjo z avtomobilom, naj bo varnostni pas med dojkami in pod trebuhom.
  • Redno uživajte ribe – tako boste dobili zadostno količino joda.
  • Zdaj je idealen čas za sproščujoče počitnice.
  • V občutljive dele telesa, ki so potrebni masaže, si vtrite olje za telo. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

 

Potovanja in počitnice v tujini

Če bi radi pred porodom še kam odpotovali, je najbolje, da svojemu ginekologu poveste, kam nameravate iti in tam početi, da vam bo lahko svetoval, ali je to dobra ideja ali ne. Če nameravate na počitnice z letalom, ne pozabite, da nekatere letalske družbe pred vkrcanjem zahtevajo zdravniško spričevalo. Dobite ga lahko pri svojemu zdravniku ali ginekologu.

Zaščita pred okužbami, če imate doma mačko

Če imate mačko, se pozanimajte, kaj lahko naredite za zmanjšate tveganja (morda ste o tem celo že razmišljali). Mačke prenašajo toksoplazmozo, okužbo, ki je lahko nevarna za vas in otroka.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.