Skip to main content

Tedni nosečnosti:

8. teden nosečnosti: otrok je povezan z vašim krvnim obtokom

V 8. tednu se bližate koncu drugega meseca nosečnosti in ste še vedno v prvem trimesečju. 

Velikost otroka v 8. tednu nosečnosti

Zarodek je dolg približno 1,5–1,6 cm in je velik približno kot robida (izbokline, iz katerih se bodo oblikovali prsti na rokah in nogah, so celo nekoliko podobne mešičkom robide). Še vedno lahko rečemo, da je otrok po videzu nekako podoben gumijastemu bonbonu v obliki medvedka – tudi pri njemu so roke in noge samo izbokline. Tedenski ultrazvok bi pokazal, da otrok vztrajno raste in čeprav je še veliko prezgodaj za tehtanje, zdravniki ocenjujejo, da povprečen otrok na tej stopnji tehta okoli 0,25 grama. 

Razvoj otroka

V 8. tednu nosečnosti vaš otrok prvič dvigne glavico in se raztegne. Njegovi udi se še naprej razvijajo, roke, noge, prsti na rokah in nogah pa počasi dobivajo obliko. Med posameznimi prsti na rokah in nogah je malce kože, ki izgleda kot plavalna kožica. Ta bo kmalu izginila in otrok bo lahko premikal posamezne prste. 

Nad očmi je vidna majhna kožna guba, ki bo kasneje sestavljala otrokovo veko, čeprav bo trajalo še kar nekaj časa, preden bodo njegove oči dobile končno obliko in funkcijo. 

Na ultrazvoku je že viden zametek otrokovih možganov, ki so zdaj, ko glava v pričakovanju rojstva začne dobivati obliko, videti kot skupek mehurčkov. 

Želodec in ledvice sta prva dva notranja organa, ki se začneta oblikovati, od vseh organov namreč potrebujeta največ časa za razvoj svoje anatomske strukture in fiziološke funkcije. V naslednjih nekaj tednih bodo sledili vsi preostali vitalni organi. 

Od 8. tedna naprej se vaš otrok počasi razvija iz zarodka v plod. 

Otrokovo majceno srce bije dvakrat hitreje kot srce odraslega človeka in nenehno črpa kri, bogato s kisikom, po telesu in tako pomaga pri razvoju organov. Kisik je ključnega pomena za razvoj otroka in ga je treba vedno dovajati v zadostnih količinah – za to pa je zadolžena posteljica.

Kako se v 8. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Morda ste že opazili, da se tipični simptomi nosečnosti postopoma umirjajo, saj se telo čedalje bolj navaja na nihanje ravni hormonov. Do konca tretjega meseca nosečnosti bi morali slabost, bruhanje in občutek, kot da vas nekaj vleče v trebuhu, izginiti. Dojke bodo v pripravah na hranjenje otroka po rojstvu sicer še vedno postajale čedalje večje, vendar se bosta bolečina in preobčutljivost bradavic za zdaj omilila. 

Še naprej dobro skrbite zase in s tem za svojega otroka, ter se izogibajte vsem nepotrebnim tveganjem. Previdni bodite pri uživanju stimulantov, kot so kava in druge pijače, ki vsebujejo kofein (recimo mnoge gazirane pijače), popolnoma pa se odpovejte alkoholu in nikotinu, da ne bi škodovali zdravju otroka. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Čustveni vzponi in padci

Trebušček zaenkrat še ni viden, zato prijatelji in znanci še ne slutijo, da ste noseči. Le bližnji družinski člani ali prijatelji morda opazilo spremembe v vašem čustvenem razpoloženju, ko se spopadate z vrtiljakom nosečniških čustev: v enem trenutku ste presrečni, že čez par minut pa blizu solz. Vsekakor bodo prišli trenutki, ko vam bo šlo na jok, čustva pa je težko kontrolirati in jih skrivati pred ljudmi okoli sebe ne glede na to, ali gre za sodelavce ali prijatelje. Ta vrtiljak čustev vas bo morda spomnil na puberteto, še eno življenjsko obdobje, ko so hormonske spremembe povzročile najrazličnejša čustva in občutke.

Najkoristnejši nasveti

Skupaj s partnerjem se odločite, komu in kdaj želite zaupati veselo novico o nosečnosti. 

Redni sprehodi bodo pripomogli k dobremu spancu in vam zagotovili dovolj svežega zraka ter kisika. 

Jejte veliko zelenjave (kuhane ali surove) in tako zadovoljite povečano potrebo telesa po vitaminih in drugih življenjsko pomembnih snoveh. 

Če vam je slabo, tekom dneva pijte lahke čaje, tako boste zaužili dovolj tekočine. 

Kupite ali izposodite si eno od številnih knjig o nosečnosti, ki bodo vam in vašemu partnerju pomagale razumeti, kaj se dogaja v telesu. 

Ste že slišali za HiPPova pisma staršem? Pridružite se HiPP BabyClubu in prejemali boste naša pisma, polna koristnih nasvetov in informacij za vsako nosečniško obdobje. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Folna kislina, vitamin B in jod 

Redno uživajte svežo hrano, ki vsebuje veliko folne kisline, poskrbite pa tudi za dovoljšen vnos vitamina B s pomočjo prehrane in po potrebi s prehranskimi dopolnili. Za ustrezen razvoj ščitnice vašega otroka med nosečnostjo potrebujete tudi več joda. 

Pri izbranem ginekologu  se pozanimajte glede primernih dopolnil, s katerimi boste dobili potrebno količino folno kisline, vitamina B in joda. 

Po porodu sicer ne boste več potrebovali tako veliko količino folne kisline kot med nosečnostjo, v primeru dojenja pa vendar še vedno več kot druge odrasle ženske.

Preprečevanje poškodb zobne sklenine 

Če ste v zadnjih tednih pogosto bruhali, je priporočljiv pregled pri zobozdravniku. Agresivna želodčna kislina gre pri bruhanju skozi ustno votlino in oblije tudi zobe, kar lahko povzroči dolgoročne poškodbe zob in sklenine (tudi če si po bruhanju izperete usta in umijete zobe). 

Zobozdravnik bo presodil, ali je zobna sklenina že poškodovana, in vam razložil, kaj vse lahko storite za zaščito svojih zob. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.