Skip to main content

Tedni nosečnosti:

14. teden nosečnosti: Odgovor, ki ga že nestrpno pričakujete – je punčka ali fantek?

V 14. tednu ste na polovici četrtega meseca nosečnosti in v drugem trimesečju.

Velikost otroka v 14. tednu nosečnosti

Otrok je trenutno dolg do 8 cm (približno tako velik kot breskev), tehta pa okoli 31 gramov (približno toliko kot polovica breskve).

Razvoj otroka

Otrokove obrazne poteze se še naprej razvijajo. Njegova glava je še vedno nesorazmerno velika, vendar se njena rast zdaj upočasnjuje, tako da bo otrokovo telo čedalje bolj podobno telesu novorojenčka. Njegove oči so zdaj na pravem mestu na sredini obraza, ušesa pa prav tako tam, kjer morajo biti – ob strani glave, na njeni sredini. 

Ste se odločili, če želite vedeti, ali je otrok fantek ali punčka? Mogoče pa bi radi, da to ostane presenečenje. V tem tednu vam bo ginekolog morda že lahko povedal otrokov spol. Če spola ne želite vedeti, to ginekologu od sedaj naprej povejte pred vsakim ultrazvočnim pregledom, saj se zdaj razvijajo otrokovi specifični spolni organi. Na tej stopnji iz ultrazvoka spola sicer ni mogoče ugotoviti čisto vedno, zato ne bodite preveč razočarani, če vam ga ginekolog še ne bo mogel razkriti. Otrok se ves čas premika, zato je včasih kar težko dobro videti njegov mednožni del, še posebej, če je napoti ena od nog. 

Otrok pije plodovnico (s tem trenira požiranje) in jo nato izloči, približno vsake tri ure pa se plodovnica prek vašega krvnega obtoka zamenja. Poleg tega otrok še vedno uri sesalni refleks, pri katerem gre zdaj za močnejše in zavestno sesanje palca, tako da bo po rojstvu pri dojenju šlo vse kot po maslu. 

Kako se v 14. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Večina vaše družine in prijateljev zdaj že ve, da ste noseči, kar je za vas najbrž precejšnje olajšanje – tako pomembno novico je kar težko tako dolgo zadržati zase. Delodajalca morate o nosečnosti obvestiti do 14. tedna, da lahko zadosti določenim zakonskim določbam, ki veljajo za vas in vašega nerojenega otroka.

Če ste samozaposlena oziroma samostojna podjetnica, niste deležni tovrstne zakonske zaščite, zato morate sami poskrbeti za ustrezen delovni čas in ukrepe s področja varstva in varovanja zdravja. Ravnajte se po zdravi pameti in poskrbite za udobno in varno delovno okolje. Izkoristite priložnost in si svoj delovni urnik reorganizirajte tako, da boste imeli daljše odmore, med katerimi se boste lahko spočili in jedli, kadar koli vam bo to ustrezalo. Če delate za mizo, poskrbite za udobno sedenje brez prisilne dolgotrajne drže v enem položaju. Vsake toliko naredite par kratkih vaj, da se izognete krčem. Vse, kar počnete, mora biti osredotočeno na vaše zdravje in otrokov razvoj.

Pogosti znaki in simptomi

Povečanje telesne teže

Še naprej boste pridobivali na telesni teži, čeprav za vsako posamezno žensko ni mogoče čisto natančno predvideti, za kakšno povečanje bo šlo. Do 25. tedna boste pridobili okoli 250–300 gramov na teden, od 25. do 40. tedna pa okoli 400–500 gramov na teden. Ob koncu nosečnosti bo vaša teža sestavljena iz sledečega: 

 • Tkivna tekočina: 2000-3000 gramov
 • Plodovnica: 1000-1500 gramov
 • Teža maternice: 1000-1500 gramov
 • Teža dojk: 500-1000 gramov
 • Zaloge maščob in beljakovin: 1900 gramov
 • Teža otroka: 3000-4000 gramov
 • Maščobno tkivo: 3500-5000 gramov
 • Placenta: 500-1000 gramov 

To so približne vrednosti, ki seveda ne veljajo za vsako žensko, vendar pa jasno kažejo, na račun česa se vaša teža povečuje med nosečnostjo. 

Preberite si več o individualnem povečanju telesne teže glede na vašo težo pred nosečnostjo.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Otrokovo premikanje

Morda že lahko čutite, kako se otrok premika v trebuhu. Včasih zna biti kar precej živahen, sploh, če to ni vaša prva nosečnost. Če pa je, si vzemite kak trenutek zase in se poskusite popolnoma umiriti – morda boste čutili rahlo drhtenje, kot bi metulj zamahnil s krili. To je vaš otrok, njegovo gibanje namreč povzroča rahlo valovanje plodovnice. Bodite potrpežljivi. Najbrž si to kar težko predstavljate, ampak prišli bodo trenutki, ko si boste prav želeli, da bi bilo v vašem trebuhu vse mirno in tiho. Na primer, ko boste želeli zaspati, otrok pa se bo nenehno premikal, uril svoje reflekse in poskušal komunicirati z vami. 

Vaše telo dela nadure

Razen bolečih dojk in želje po kakšni določeni hrani v 14. tednu ne bi smeli imeti nobenih drugih večjih težav. Utrujenost, kakršno ste občutili na začetku, bi morala biti že mimo, čeprav se morda ne počutite v tako dobri formi kot pred nosečnostjo. To zna mnogim nosečnicam kar vzeti voljo, vendar ne pozabite, da vaše telo trenutno opravlja dvojno delo – pomagajte mu, kolikor le lahko. 

Nevarnost prezgodnjega poroda je mimo, če pa opazite nenadno krvavitev, morate o tem takoj obvestiti svojega ginekologa, saj je to lahko resna stvar. To velja za celotno nosečnost.

Najkoristnejši nasveti

 • Redno uživajte majhne količine hrane in ob nenadnih napadih lakote čim večkrat izberite sadje.

 • Obstajajo telovadne žoge z oporo, ki so lahko udobnejše za sedenje kot stoli.

 • Priskrbite si aroma kamen s svojim najljubšim vonjem, ki ga lahko vzamete s seboj kamor koli greste. Tako bo vonj, ki vam pripomore k boljšemu počutju, vedno z vami.
 • Vedno imejte pri roki termovko s svojim najljubšim čajem ali steklenico vode, ki vas bo opominjala na pitje in vam pomagala, da boste spili 2 litra tekočine na dan.
 • Hladna ali mlačna prha lahko prežene brezvoljnost, ki se vas bo tu in tam polotila zjutraj. Ne samo, da vas zbudi, prha pomaga tudi pri preprečevanju strij.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Medicinsko izrazoslovje

Ko se pogovarjajo med sabo, zdravniki uporabljajo čisto posebne izraze, ki jim je pogosto težko slediti. Kar pogumno – če kakšnega izraza ne razumete, jih vprašajte, kaj pomeni. Bodoče mamice se med sabo razlikujejo. Če ste ena izmed tistih, ki se bolje počutijo, kadar poznajo vse podrobnosti, jih le vprašajte. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.