Skip to main content

Tedni nosečnosti:

19. teden nosečnosti: Razvijajo se otrokovi možgani

Velikost otroka v 19. tednu nosečnosti

Otrok je trenutno dolg približno 15 centimetrov, kar je približno toliko kot banana. Tudi tehta nekaj takega kot banana (okoli 200 gramov), oziroma približno toliko kot tablica čokolade ali lonček jogurta. Njegova teža vam torej še ne bo povzročala težav. 

V 19. tednu nosečnosti se otrok še vedno lahko prosto giba in uri svoje mišice, v naslednjih nekaj tednih, ko bo vedno večji in težji, pa se bo to spremenilo. 

Razvoj otroka

Otrokovi čutni organi so zdaj razviti do te mere, da otrok že kaže jasne reakcije na tišino ali hrup. To je začetek njegovih prilagoditev na življenje zunaj maternice in vaš osebni življenjski ritem. 

Majceno človeško bitje, ki raste v vašem trebuhu, že potrebuje izkazovanje ljubezni. Odziva se na primer na toplino vaših rok, ko ju položite na trebuh, kar je sploh prva in zelo intenzivna oblika komunikacije med vama. Ni nujno, da so to vaše roke – na enak način se z otrokom lahko »pogovarjajo« tudi njegov oče, bratje in sestre ali vaši bližnji prijatelji.

V tem tednu otrok tudi že jasno sliši glasove in jih prepozna. Mamin glas in vonj bosta po rojstvu nanj delovala pomirjujoče in mu dala vedeti, da se nahaja v varnem in ljubečem okolju. 

V 19. tednu nosečnosti se otrokovi možgani zelo hitro razvijajo, zlasti predeli možganov, ki so odgovorni za senzorično zaznavanje (okus, vonj, sluh, vid in dotik). 

Otrok še vedno pogosto sesa palec in tako uri svoj sesalni refleks. Ta mu bo po rojstvu zunaj maternice pomagal, da bo miren in sproščen, saj bo s pomočjo sesanja dobil vso potrebno hrano, prek tega pa okrepil tudi svoj občutek zaupanja.

Zelo pomemben je tudi prijemalni refleks, v katerem se otrok uri s premikanjem prstov in delanjem pesti. Lahko se tudi uščipne nos in seže po popkovini ter jo potegne. 

Otrokova koža postaja vse čvrstejša in tako tudi ni več tako prosojna kot prej. 

Ali pričakujete fantka? Čeprav je njegova mošnja v 19. tednu že jasno vidna, sta njegova testisa še vedno skrita v trebuhu, v mošnjo pa se bosta premaknila malo pred rojstvom. Fetusi moškega spola začnejo v 16. tednu proizvajati testosteron, hormon, ki ima ključno vlogo pri razvoju testisov. 

Pričakujete deklico? Do 19. tedna nosečnosti je v jajčnikih nastalo že nekaj milijonov jajčec. Ko se bo deklica v puberteti razvila v žensko, bodo jajčeca še naprej dozorevala. Od takrat naprej bo jajčece z namenom oploditve vsak mesec zapustilo jajčnik. To pomeni, da se jajčeca, ki jih je pozneje v življenju mogoče oploditi, razvijejo že lep čas pred rojstvom. 

Kako se v 19. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Vaš nosečniški trebušček postaja vse večji, vi pa vse težji. Trenutno je povečanje otrokove telesne teže le majhen del tega, glavni vzrok za dodatno težo so namreč rastoča maternica, posteljica, vaše maščobne zaloge in plodovnica. 

Verjetno se sprašujete, kako se bo telo spopadlo z dodatno težo, s kilogrami, ki jih boste pridelali v naslednjih nekaj mesecih pred porodom. Kar brez skrbi: nosečniški hormoni vaše sklepe naredijo mehkejše, kite pa prožnejše, zato bo telo lahko preneslo dodatno težo. 

S pomočjo HiPPovega kalkulatorja pridobivanja teže med nosečnostjo lahko preverite, ali je vaše povečanje telesne teže v mejah normale.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Tako kot v vsaki drugi fazi nosečnosti se bodo tudi v 19. tednu pojavili znaki oziroma simptomi, ki jih prej niste imeli. Seveda se lahko ti znaki pri nosečnicah razlikujejo, zato naj vas ne skrbi, če kaj od napisanega za vas ne velja. 

Volčja lakota

Zaradi hormonov, ki vplivajo na vaše telo, vas lahko podnevi pa tudi ponoči nenadoma popade huda lakota. Na ta način si telo priskrbi hranila, ki jih nujno potrebuje za rast otroka. 

Jejte, kadar se vam zahoče, vendar pri tem ne pozabite, da so priporočljive manjše količine in se izogibajte nezdravi hrani. 

Potreba po uriniranju

Zagotovo ste opazili, da morate pogosteje na stranišče. Vsekakor pojdite vsakič, ko čutite potrebo, saj to mehurju pomaga, da se znebi patogenov, ki bi sicer lahko povzročili težave. 

Težke in boleče noge ter otekla stopala

Tudi če niste hodili prav daleč ali niste stali dolgo časa so lahko vaše noge težke in rahlo boleče. Razlog za to je nezadosten povratni tok v krvnem in limfnem obtoku, ki je včasih neizogiben zaradi velike količine dela, ki ga morajo srce in žile opraviti med nosečnostjo. Povratni tok je lahko še posebej slab poleti in marsikatera nosečnica pri vročih temperaturah trpi zaradi težkih nog. 

Zato izkoristite vsako priložnost za sedenje ali ležanje z nogami v dvignjenem položaju. To bo poskrbelo za dobro cirkulacijo krvi po žilah in ustrezno delovanje limfnega obtoka, otekla stopala pa se bodo hitreje vrnila v normalno stanje. Za pospešitev tega procesa je lahko koristna tudi masaža stopal z masažnim oljem (ki hkrati pripomore k zmanjševanju stresa in boljšemu spancu). Poleti vam lahko pomaga tudi hladna kopel za noge. 

Babica svetuje

»Zvečer si noge natrite s pomirjujočo kremo ali gelom, nato pa se usedite z nogami v dvignjenem položaju. Tudi če nimate krčnih žil, je čez dan priporočljivo nositi kompresijske nogavice. Predpiše vam jih lahko ginekolog.« Dorothee Kutz, babica

Metabolizem v peti prestavi

Med nosečnostjo bo vaš metabolizem delal na vso moč, kar lahko hitro vpliva na elektrolitsko ravnovesje. Zadrževanje vode v tkivu (kot posledica vaših hormonov) in izmenjava plodovnice je za telo zelo naporna. Nekaj plodovnice absorbira in zadrži plod, končni produkt pa se vrne v krvni obtok. Kri, ki vsebuje dele plodovnice, nato očistijo jetra in cikel izmenjave se nadaljuje. Rast otroka med nosečnostjo vpliva na količino plodovnice, ki se veča. 

Z rednim pitjem tekočin, kot sta mineralna voda in sokovi z nizko vsebnostjo kisline, telo preskrbite s potrebno tekočino in svojim organom pomagate pri opravljanju njihovih nalog. 

Poskusite lahko tudi HiPPov bio zeliščni čaj za dojenje. HiPP Mama zeliščni čaj za dojenje je mešanica izbranih zelišč kot so janež, komarček in kumina, za katera je že od nekdaj znano, da ugodno vplivajo na nastanek mleka. Ta okusen napitek vam bo pomagal pokriti veliko povečano potrebo po tekočini v času dojenja. Melisa in naravna aroma limonine trave dajeta HiPP Mama čaju za dojenje osvežujoč okus.

Najkoristnejši nasveti

  • Nogam čim pogosteje privoščite počitek in jih imejte v dvignjenem položaju.
  • Uživajte dovolj tekočin in tako pomagajte svoji presnovi.
  • Privoščite si masažo stopal – to je najboljša sprostitev za noge.
  • Za krepitev mišic uporabite nosečniški pas za trebuh.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Vaje za mišice in kite

Nosečniški pasovi za trebuh so lahko zelo koristni, saj so deloma narejeni iz elastana in se zato tesno prilegajo trebuhu ter nudijo dobro oporo tako trebuhu kot tudi hrbtu. Pri babici se pozanimajte, katere vaje so najučinkovitejše za 19. teden, ob tem pa ne pozabite na vaje za krepitev mišic medeničnega dna.

Kako lahko pomagate žilam

Če že imate krčne žile ali genetsko predispozicijo za njihov nastanek, oziroma imate v vaši družini bolezni srca in ožilja, se z zdravnikom posvetujte, ali bi bilo med nosečnostjo dobro nositi kompresijske nogavice.

Te nogavice so zelo elastične in vam lahko pomagajo pri ohranjanju dobre prekrvavljenosti, zato so učinkovite pri preprečevanju krčnih žil. Vsekakor jih potrebujete med potovanjem z letalom.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.