Skip to main content

Tedni nosečnosti:

20. teden nosečnosti: Ste na pol poti!

Velikost otroka v 20. tednu nosečnosti

Otrok je trenutno velik od 16 do 20 centimetrov, približno toliko kot jajčevec, tehta pa med 250 in 290 gramov, kar je nekaj takega kot zavojček masla. Ker je še vedno zelo lahek, se lahko premika in obrača po mili volji. 

To premikanje in obračanje je pomembno, saj se tako nauči celotnega nabora gibov, razvija čut za ravnotežje, pa tudi ugotovi, kje je težišče njegova telesa.

Razvoj otroka

Otrok se zdaj uri v motoriki in z obračanjem ali delanjem salt povzroča valovanje plodovnice. Ko otrok tekom nosečnosti raste, se količina plodovnice veča in ga tako varuje, če karkoli pritiska na vaš trebuh. 

Otrok z rokami dela gibe in se tako uri v premikanju in plazenju, kar bo zelo pomembno po rojstvu, saj otrok takrat seže po materinih dojkah, da bi prišel do hrane in spodbudi tvorjenje mleka. Čeprav po rojstvu novorojenčka običajno takoj dajo materi v naročje, je ta refleks še vedno ključni del otrokovega razvoja. Plazenje in seganje dojenčkov po materinih dojkah, je ključen človeški instinkt že od začetka razvoja človeške vrste in je tudi dandanes v našem civiliziranem svetu še vedno pomembno, saj otrokom prvih nekaj tednov oziroma mesecev zunaj maternice pomaga pri širjenju nabora novih gibov in urjenju v njih. 

V 20. tednu nosečnosti se pri otroku začnejo razvijati obrvi, ki jih bo imel celo življenje. Lahko tudi že premika veke, čeprav bodo naslednjih par tednov ostale zaprte. 

Ta teden nosečnosti zaznamuje tudi razvoj otrokovega spomina. Določene zvoke ali glasbo, ki jih bo od sedaj naprej slišal v maternici, bo prepoznal po rojstvu. V večernih urah mu zato lahko zapojete ali predvajate kakšno uspavanko, ki jo bo kasneje izven maternice prepoznal in ob njej mogoče tudi lažje zaspal. 

Če boste imeli med 19. in 21. tednom ultrazvočni pregled, si bo ginekolog natančno ogledal otrokove okončine in notranje organe. Otrokovo majceno srce in njegovo utripanje bo jasno razpoznavno in tudi njegovi možgani so že razviti do te mere, da se bodo jasno videli najpomembnejši možganski predeli. Ginekolog bo preveril tudi, ali so anatomske značilnosti ledvic ustrezne in ali črevesje omogoča prehajanje snovi.

Kako se v 20. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Če že imate kakšnega otroka, ste skoraj zagotovo že čutili otrokove okretne gibe oziroma premikanje, ki se zdi kot nekakšno nežno mravljinčenje. Ženske v drugi ali tretji nosečnosti so namreč na to bolj občutljive kot ženske, ki še niso bile noseče. 

Ženske, ki so noseče prvič, so skoraj zagotovo malce nestrpne in komaj čakajo, da bodo prvič začutile otrokovo premikanje. Pravzaprav se je to že zgodilo, vendar tega niste opazili, ker je bilo premikanje zelo rahlo, vi pa niste vedeli, za kaj točno gre. 

Če je to vaša prva nosečnost, boste otrokovo premikanje prvič začutili nekje med 20. in 24. tednom. V 20. tednu se otrok začne več premikati, zato obstaja velika verjetnost, da boste to tudi čutili, saj bodo njegovi gibi povzročili rahlo valovanje plodovnice. Prvič bo občutek zelo verjetno podoben brbotanju oziroma mehurčkom, kar je posledica premikanja plodovnice. 

Ne glede na to, ali bo občutek podoben milnemu mehurčku, ki je počil ob dotiku s trebuhom, ali zamahovanju metuljevih kril, so te rahle »brce« en najvznemirljivejših trenutkov nosečnosti in si jih boste zapomnili za vedno. 

Če posteljica leži bližje sprednjemu delu maternice ali če je vaša trebušna stena še posebej debela, bo to »zadušilo« otrokove gibe in jih boste čutili šele kasneje. Premikanja še ne boste mogli videti ali ga občutiti z roko na trebuhu. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Zaradi hormonskih sprememb, do katerih prihaja zadnjih par tednov, se pojavljajo različni simptomi in previdnostni ukrepi telesa. 

Povečan vaginalni izcedek

Občasno boste opazili povečan izcedek iz nožnice. Na ta način telo nožnico »čisti« – še posebej pomembno je to med nosečnostjo, saj mora porodni kanal ostati čist in brez bakterij. V ta namen tvori več tekočine, ki »pobere« vse vaginalne patogene in jih odnese iz telesa. 

Otroka pa ščiti sluzasti čep, ki je varno nameščen na vhodu v maternični vrat in otroka po najboljših močeh varuje pred patogeni. Kljub temu še vedno obstaja možnost za nožnično bakterijsko neravnovesje in pojav določenih simptomov. Med nosečnostjo se poveča zlasti tveganje za glivično okužbo, imenovano vaginalna mikoza, zato bodite zelo previdni pri uporabi javnih stranišč in plavanju.

Izcedek mora biti mlečno bele ali bele barve in imeti nevtralen vonj. Če se barva ali vonj spremenita, če je izcedek grudast ali se pojavi srbenje, čimprej obiščite svojega ginekologa ali babico. 

Občutek, podoben vlečenju oziroma nategovanju v trebuhu, bolečine v hrbtu in draženje kože 

Te simptome povzroča povečana obremenitev mišic, kit in kože, se pa lahko razlikujejo po intenziteti in so lahko kratkotrajni. 

Pri lajšanju naštetih simptomov je koristna redna telovadba, pravilno dvigovanje in nošenje predmetov (kadar res ne gre drugače), dobra drža in dovolj odmorov čez dan. 

Kožo lahko razvajate in jo vsakodnevno mažete z oljem, ki se nežno vpije in kožo učvrsti. Dobra izbira je recimo tudi HiPPov losjon za telo, ki ga nanesite takoj po tuširanju ali kopeli, ko je vaša koža še vlažna. 

Najkoristnejši nasveti

  • Sprostite se in si kožo razvajajte s tako imenovano Kleopatrino kopeljo, v kateri so mleko, morska sol in med.
  • Privoščite si redne masaže, ki dobro denejo vezivnemu tkivu.
  • Otroku pojte ali zavrtite uspavanke – po rojstvu mu bodo tako že poznane.
  • Telovadba je pomembna, zakaj se torej ne bi prijavili na vodeno nosečniško plavanje, telovadbo ali jogo?
  • Če ste prepolni vtisov in čustev glede vsega, kar se dogaja, začnite pisati dnevnik – to bo tudi lep spomin na nosečnost.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Kateri športi so primerni?

Pri izbira primernega športa je pomembno tudi, kakšna stopnja oziroma zahtevnost treninga je primerna za vas in otroka, to pa je deloma odvisno od tega, kako aktivni ste bili pred nosečnostjo. Če se prej nikoli niste kaj dosti ukvarjali s športom, je pomembno, da med nosečnostjo izberete aktivnost, ki je nekoliko zmernejša in krepi mišice, na primer jogo, ne pa kakšne, pri kateri je poudarek na vzdržljivosti. 

Babica svetuje

»Plavanje je dobra izbira in mnoge ženske uživajo v občutku lahkotnosti v vodi. Če vaša nosečnost poteka normalno, vam ni treba skrbeti glede javnih bazenov, telo vas in otroka namreč na več načinov varuje pred bakterijami.« Dorothee Kutz, babica

Preprečevanje sladkorne bolezni

Če imate v družini že kak primer sladkorne bolezni (zlasti sladkorne bolezni tipa 1), se posvetujte z zdravnikom. 

Obstajajo jasni znaki in simptomi sladkorne bolezni, zato se pri nosečnicah izvajajo redne preiskave urina. Če rezultat kaže na možnost sladkorne bolezni, zdravnik opravi še en test, s katerim se bolezen potrdi ali ovrže. 

Če je sladkorna bolezen diagnosticirana v zgodnji fazi, jo je mogoče zlahka pozdraviti in hitro mine. Le v primeru, da je diagnoza postavljena šele, ko je sladkorna bolezen že napredovala, obstaja nevarnost zapletov za otroka in nazadnje tudi za vas. 

Kaj lahko storite, če se med nosečnostjo pojavijo simptomi?

Če opazite simptome ali imate kakršnokoli okužbo in bi radi oziroma morate jemati zdravila, se glede ustreznih opcij posvetujte z zdravnikom ali lekarnarjem. Nekatera zdravila za nosečnice sploh niso dovoljena, druga pa so dovoljena, vendar le v določenih fazah nosečnosti. 

Pozanimate se lahko tudi glede naravnih zdravil rastlinskega izvora, saj imajo vrsto ugodnih učinkov na telo. Zmeraj pa zdravnika oziroma lekarnarja povprašajte tudi o vplivu, ki ga imajo naravne snovi na otroka.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.