Skip to main content

Tedni nosečnosti:

22. teden nosečnosti: Otrok je zdaj pol tako velik, kot bo ob rojstvu

Velikost otroka v 22. tednu nosečnosti

Otrok je trenutno velik približno 28 cm (nekaj takega kot storž koruze), kar je pol toliko, kot bo velik ob rojstvu. In čeprav tehta skoraj pol kilograma (430-475 gramov), njegova teža še vedno ni glavni razlog, da se povečuje tudi vaša telesna teža. Do rojstva se bo njegova teža še znatno povečala, kar je ključnega pomena za preživetje in uspešen razvoj zunaj maternice.

Razvoj otroka

V 22. tednu nosečnosti otrok izgleda podobno, kot bo ob rojstvu, čeprav je še precej manjši in bolj suh, kot bo takrat. Razvoj njegovih kožnih plasti je bolj ali manj zaključen. Čeprav je zaradi pomanjkanja podkožne maščobe njegova koža trenutno zelo nagubana, se bo to v naslednjih nekaj tednih spremenilo. Pridobil bo na teži, dobil podkožno maščobo in gube bodo izginile. 

Zrasle so tudi otrokove dlake po telesu, njegovi lasje, trepalnice in obrvi pa so takšni, kot bodo ob rojstvu, seveda, če odmislimo dejstvo, da so lasje trenutno videti kot mehek, bel puh, ker se pigmentacija, ki da barvo lasem in koži, še ni razvila. 

V zobnem nastavku oziroma alveolarnem grebenu, tik pod dlesnimi, se začnejo razvijati prvi mlečni zobje. Na plan bodo prišli, ko bo otrok star 6 do 9 mesecev. 

Otrokove okončine (roke in noge) so pravilnih proporcij glede na preostalo telo. V 22. tednu nosečnosti se rast v dolžino upočasni, poudarek pa je na pridobivanju telesne teže. 

Količina maščobnega tkiva v otrokovem telesu se zelo hitro povečuje, kar bo imelo ključno vlogo pri uravnavanju telesne temperature po rojstvu. To je sicer zapleten proces, v bistvu pa gre za to, da se maščoba pretvori v energijo, ki proizvaja toploto.

Otrok iz vašega krvnega obtoka absorbira tudi pomembna protitelesa za krepitev imunskega sistema, kar mu bo po rojstvu pomagalo pri boju proti okužbam, ohranjanju zdravja in uspešnem razvoju. To pomeni, da so med nosečnostjo manjše okužbe, kot je prehlad, lahko prav koristne, saj protitelesa, ki jih tvorite vi, krepijo tudi otrokov imunski sistem. 

Kako se v 22. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Zdaj otroka skoraj zagotovo že lahko čutite, kako se premika – ko se mu kolca, to recimo občutite kot nekakšno ritmično trzanje. Če položijo roko na vaš trebuh, lahko tudi drugi čutijo otrokovo premikanje, kar je še posebej vznemirljivo za bodočega očka, ki zdaj prvič »začuti« svojega otroka. Včasih boste otroka komajda čutili, kdaj drugič sploh ne, vendar ni razloga za skrb. Kar najbolje izkoristite čas, ko je otrok pri miru, kmalu bo namreč neverjetno zrasel in marsikaj se bo spremenilo. 

Zagotovo ste opazili, da ste se zredili. To ni nič nepričakovanega in v prihodnjih mesecih se boste zredili še bolj. S pomočjo HiPPovega kalkulatorja pridobivanja teže med nosečnostjo lahko preverite, ali je vaše povečanje telesne teže v priporočenem obsegu. Dodatni kilogrami so razporejeni po trebuhu, bokih, dojkah in zadnjici, kjer se nabirajo nosečniške maščobne zaloge. 

Ginekolog in babica bosta redno spremljala vaše povečanje telesne teže, saj je to ključni pokazatelj, da nosečnost dobro napreduje in da se otrok ustrezno razvija. Ne obremenjujte se zaradi parih odvečnih kilogramov in preprosto uživajte v nosečnosti. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Vaše telo se zdaj intenzivno pripravlja na čas po porodu, ko boste hranili otroka. Najbolj je to vidno na dojkah, ki so večje kot pred nekaj tedni in tudi občutek je drugačen. Dojke so velikokrat boleče in koža se razteza. Ste že poizkusili HiPP olje. Z njim lahko negujete tudi svoje telo med in po nosečnosti.

Dojke se pripravljajo na hranjenje otroka

Vaše dojke se zdaj pripravljajo na funkcijo dojenja. Na bradavičnih kolobarjih (areolah) nastanejo majhne izbokline, tako imenovane Montgomeryjeve žleze, ki v obdobju dojenja skrbijo za čiščenje in vlaženje bradavic. Dojenje je naporno delo, Montgomeryjeve žleze pa tvorijo tekočo maščobno snov, ki ima pomirjujoč učinek na tkivo okoli bradavice, ga naredi voljnega in preprečuje ranice. Če opazite izločanje te snovi, jo lahko s prsti enostavno razmažete po bradavicah. Večinoma pa sploh ne boste opazili, da se to dogaja, mati narava to namreč stori namesto vas. 

Boleče dojke in vidne modre žile

Povečan pretok krvi do tkiva mlečne žleze lahko povzroči, da modre žile pod kožo postanejo vidne ali celo izstopajo. Glede tega si ne belite glave, to je le opomnik, da morate lepo skrbeti za svoje dojke. Če so dojke boleče, vam lahko pomaga nežno masiranje s krožnimi gibi (najboljša izbira je olje sivke, saj omili bolečino in napeto kožo naredi bolj voljno). Pomembno je, da vam nedrčki nudijo dobro oporo in da se vam naramnice ne zarežejo v kožo. Če želite, lahko že zdaj začnete nositi nedrček za dojenje in/ali hladilne blazinice, ki so zasnovane posebej za lajšanje bolečin v dojkah. Uporabljate jih lahko tudi v času dojenja. 

Babica svetuje

»Na voljo za različna domača zdravila, ki vsebujejo eterična olja in vam lahko pomagajo v času dojenja. Pomembno pa je, da namažete samo dojke, ne pa tudi bradavic.« Dorothee Kutz, babica

Najkoristnejši nasveti

  • Izdelke za nego si vtrite v kožo, ki bo tako ostala gladka in voljna.

  • Pozanimajte se glede pediatrov v bližini vašega doma.

  • Nosite udobne nedrčke, ki dihajo (lahko že začnete nositi tudi nedrčke za doječe mamice).
  • Oblačila naj bodo udobna in imajo dovolj prostora za vaš nosečniški trebušček. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Izbira ustreznih plenic

Po porodu boste za otroka približno dve leti kupovali plenice. Na voljo je cela paleta različnih plenic in previjalnih možnosti, izbirate pa lahko med plenicami iz blaga, plenicami za enkratno uporabo ali kombinacijo obojega. Če se boste odločili za plenice za enkratno uporabo, izberite takšne, ki so mehke in prijazne do otrokove kože. 

Koristen nasvet: Če razmišljate, da bi plenice kupili že zdaj, bosta zaenkrat zadostovala en ali dva zavoja. Ne veste še, kako velik in težek bo otrok, in večjo velikost plenic bo potreboval prej, kot si mislite! 

Če še niste, začnite razmišljati, kje bi radi rodili

Običajno imajo nosečnice možnost same izbrati, kje bi rade rodile. Lahko pa, da se boste želeli čisto izogniti bolnišnici in bi radi rodili doma s pomočjo izkušene samostojne babice ali doule. 

Glede prednosti in slabosti vsake od teh možnosti se posvetujte z babico ali ginekologom. Za mnenje pa povprašajte tudi druge mamice, ki vam lahko povejo več o svoji izbiri in izkušnjah pri porodu. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.