Skip to main content

Tedni nosečnosti:

10. teden nosečnosti: vaš otrok se lepo razvija

Velikost otroka v 10. tednu nosečnosti

Otrok, ki raste v vašem trebuhu, je zdaj dolg med 2,8 in 3,1 cm, kar je približno enako veliko kot grozdna jagoda. Tehta od 4,5 do 5 gramov in je torej še vedno peresno lahek.

Razvoj otroka

Ultrazvok v 10. tednu pokaže majceno človeško bitje. Na ultrazvočni sliki je vidna otrokova glava, ki je v tej fazi še vedno nesorazmerno velika glede na preostanek telesa. Tudi v tem tednu otrok dviguje glavo, se razteguje in se čedalje pogosteje premika, čeprav so njegovi gibi še vedno zelo nekoordinirani. 

Na koncu otrokovih rok sta že oblikovani zapestji, razvijajo pa se tudi majceni prsti skupaj s členki. Kožica med prsti na rokah in nogah bo do konca tega tedna že popolnoma izginila, palec in kazalec pa se bosta ločila. Kmalu bo otrok lahko premikal prste, saj bo poskušal narediti pest – to je pravzaprav otrokov prvi telesni gib, ki kaže znake koordinacije. 

Oblikovanje prstkov predstavlja pomemben razvojni mejnik pri pripravi na življenje zunaj maternice, saj se bo kmalu pojavil naravni (in zelo pomemben) sesalni refleks, otrok pa se bo sesanja navajal, ko bo sesal palec. 

Otrokovo malo srce bije tako močno, da ga babica lahko zazna s pomočjo fetalnega monitorja. Če slučajno pričakujete dvojčka, bo slišati dva utripa. 

Otrok zdaj ni več tako dovzeten za deformacije zaradi zunanjih vplivov kot v obdobju pred tem, saj se večina deformacij in malformacij razvije pred 10. tednom nosečnosti. Tudi tveganje za spontani splav je manjše, čeprav še vedno obstaja. Okvirno pravilo je, da se kritična faza konča konec 12. tedna in od takrat naprej se tveganje za splav stalno zmanjšuje. 

Do 10. tedna so vzpostavljeni vsi otrokovi vitalni notranji organi, možgani se še naprej razvijajo, snopi živčnih vlaken pa se oblikujejo in postajajo čedalje kompleksnejši ter omogočajo, da otrokovi možgani ostanejo aktivni in lahko sprejemajo dražljaje. Eden od pomembnih dražljajev je sluh in ravno v 10. tednu se razvije zunanja struktura ušesa (imenovana avrikula oziroma uhelj). Sestavljena je iz hrustančnega tkiva in deluje kot neke vrste lijak za zvočne valove. Tvorijo se različni zvoki, ki od tod potujejo do možganov. 

Oblikovani so že vsi otrokovi vitalni organi in od zdaj naprej zdravniki otroku ne pravijo več zarodek, ampak plod oziroma fetus.

Kako se v 10. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Začetne nosečniške težave so se zdaj že nekoliko umirile, zelo razveseljiva novica pa je tudi, da je tveganje za splav čedalje manjše. 

Verjetno vam skoraj ni več slabo, pa tudi vsi drugi tipični simptomi nosečnosti, na primer boleč občutek v trebuhu, bodo počasi izginili. 

Postopoma se boste počutili veliko bolje, vsak dan se boste bolj veselili nosečnosti – kakšen dan boste še vedno kar težko verjeli, da ste res noseči, spet drugič pa boste zaradi tega presrečni. Imeli boste čedalje več zagona in kreativne energije, kmalu boste začeli delate konkretne načrte in razmišljati o tem, kako dom pripraviti na otrokov prihod. 

V naslednjih nekaj tednih se bo vaše telo še bolj zaoblilo in vaša telesna teža se bo zaradi nosečnost povečala, kar je popolnoma normalno. Zdrava, uravnotežena prehrana je med nosečnostjo izredno pomembna za razvoj otroka in za vaše zdravje. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pitje med nosečnostjo

Kot bodoči mamici vam mora biti jasno, da med nosečnostjo ne smete piti alkohola. Zagotovo nimate izgovora, da ne bi vedeli, da lahko tudi »požirek ali dva alkohola« škodujeta otroku. Morate pa se zavedati tudi, da pijače z nizko vsebnostjo alkohola, na primer pivo in vino, za otroka niso nič manj škodljive kot žgane pijače. 

Vsako sekundo, minuto, uro in dan se vaš otrok razvija in raste iz celic, ki se nenehno razmnožujejo, alkohol pa te celice uničuje. Odrasli ljudje imamo popolnoma razvite organe in možgane, zaradi česar smo bolj tolerantni do strupov, kakršen je alkohol, otrok pa je proti temu nemočen. 

Prvih nekaj tednov nosečnosti se otrok zelo hitro razvija. V tem obdobju se začnejo oblikovati prve strukture, ki jih bo potreboval za preživetje zunaj maternice. V izogib deformacijam je pomembno, da se njegovo okostje, mišice, možgani in organski sistemi pravilno razvijajo. 

Zaradi tega morate s pitjem alkohola prenehati takoj, ko ugotovite, da ste noseči. Pravzaprav je priporočljivo opustiti alkohol že, ko se odločite, da bi radi zanosili in če sumite, da je do tega že prišlo. 

Obstajajo pa še druge pijače, ki se jim morate izogibati. Ingverjevo pivo recimo vsebuje velike količine kinina, zato ga med nosečnostjo ni priporočljivo piti, prav tako ne gaziranih pijač, saj lahko vsebujejo kofein in fosforjevo kislino, ki dokazano razgrajuje meso. Večina gaziranih pijač vsebuje tudi preveč sladkorja in praznih kalorij, zaradi katerih se po nepotrebnem še dodatno zredite. 

Bari in restavracije ponujajo vrsto pijač na osnovi sadnih sokov in gazirane mineralne vode, zato se vam zaradi nepitja alkohola ni treba popolnoma odpovedati družabnemu življenju. Privoščite si pijače z ingverjem, limono ali meliso, ki so dobre za vaše mentalno razpoloženje in za otroka. 

Če imate tako kot večina nosečnic težave s prebavo ali zgago, vam lahko pomaga komarčkov čaj.

Babica svetuje

»Gazirane pijače lahko dejansko pomagajo, če vam je slabo ali imate težave s cirkulacijo, vendar jih ne smete piti zgolj za potešitev žeje ali kot del rednega dnevnega vnosa tekočine.« Dorothee Kutz, babica

Najkoristnejši nasveti

  • V omari pobrskajte za ohlapnimi in udobnimi oblačili. 
  • Začnite razmišljati o imenih za otroka – nikoli ni prezgodaj. 
  • Če sta s partnerjem nista poročena, se pozanimajte glede priznanja očetovstva. 
  • Zdaj je pravi čas, da začnete z masiranjem in nanašanjem kreme na trebuh, stegna in zadnjico, to so namreč tisti deli telesa, ki jih pridobivanje telesne teže med nosečnostjo najbolj prizadene.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

 

Nega kože

Če ste imeli občutljivo ali suho kožo že prej, jo lahko nosečnost še poslabša. Nosečnost pa lahko negativno vpliva tudi na ohlapno vezivno tkivo. Za učinkovito nego kože so na voljo različni izdelki, na primer HiPP Olje, ki kožo ohranja navlaženo in izboljša njeno elastičnost. 

Če vas stanje vaše kože skrbi, lahko za nasvet povprašate tudi svojega zdravnika ali babico.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.