Skip to main content

Tedni nosečnosti:

39. teden nosečnosti: Vsak dan je lahko dan D!

V 39. tednu nosečnosti, ko se rodi večina otrok, se vse vrti okrog umirjanja, počitka in čakanja. Zdaj ste v tretjem tednu desetega meseca nosečnosti, ki je tako rekoč pri koncu. 

Velikost otroka v 39. tednu nosečnosti

Otrok je zdaj dolg približno 50 cm, se pravi nekaj takega kot lubenica, tehta pa okrog 3250 gramov. Novorojenčki v povprečju tehtajo med 3200 in 3500 grami in so dolgi od 50 do 52 cm. Velikost in teža otroka sta odvisni predvsem od njegove genetske zasnove in tega, kdaj se rodi. 

Razvoj otroka

Z vso težo, ki jo je otrok pridobil v obliki maščobnih zalog za čas po porodu, bo videti precej debel. Zvit kot nekakšen klopčič v fetalnem položaju je pripravljen za rojstvo. 

Tisti otroci, ki v maternici ostanejo nekoliko dlje, še naprej pridobivajo na teži in malce zrastejo, čeprav ne tako veliko, kot so v zadnjih nekaj tednih. 

Otrokovi notranji organi so popolnoma oblikovani in vsak posamezen organ in sistem je na stopnji razvoja, ki omogoča, da je otrok po rojstvu preskrbljen z vsem potrebnim za preživetje. K temu spadajo tudi vsi presnovni procesi, ki po zaužitju razgradijo hrano, da jo telo lahko uporabi. 

Verjetno vas zelo zanima, kako vaš otrok izgleda, vendar boste to izvedeli šele, ko se bo rodil. Vsem novorojenčkom pa je skupno to, da so zelo podobni svojemu očku. Ta podobnost je del naravnega proces, ki bo vašemu partnerju pomagal vzpostaviti tesno čustveno vez z otrokom in ga spodbudil, da čim bolj skrbi za novorojenčka. Svoj individualen videz, ki bo skupek zunanjih značilnosti obeh staršev, bo otrok razvil šele v nekaj tednih oziroma mesecih. Tako bo v tem zgodnjem obdobju svojega življenja včasih bolj podoben vam, včasih pa svojemu očku. 

Končna barva otrokovih oči se bo oblikovala šele, ko bo otrok star od 12 do 18 mesecev. Razlog za to so pigmenti, ki se še vedno tvorijo, zato bodo otrokove oči v zgodnjem obdobju pogosto videti nedefinirane. Včasih se bodo recimo zdele zelene, kdaj drugič pa nekoliko bolj modre ali sive.

Neredni popadki, ki jih lahko zaznavate v tem času, otroka pomikajo čedalje bolj navzdol, proti vaši mali medenici. 

Ob koncu nosečnosti se količina plodovnice v maternici zmanjša, ves preostanek pa se skupaj z otrokom izloči iz vašega telesa med porodom.

Kako se v 39. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Zdaj je nosečnost za mnoge nosečnice res veliko breme in tudi vi si verjetno želite le, da bi se porod že končno začel. Pravzaprav je to dobro in koristno, saj boste ob tem morda pozabili na skrbi in strahove, ki vas mučijo glede poroda.

V 39. tednu nosečnosti je lahko otrok zelo aktiven ali pa tudi zelo miren – izkušnje so različne. To velja tudi za porod, med katerim se nekateri dojenčki dosti premikajo, za druge pa se zdi, da spijo. Kljub vsemu pa naj bi otroka tudi v tem tednu tu in tam občutili (v nerednih časovnih intervalih).

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Simptomi prehlada

Ker vaše telo vso svojo energijo usmerja v pripravo na porod, vaš imunski sistem ni tako močan in učinkovit kot običajno, zato lahko opazite tudi blage simptome prehlada. Vendar to ni razlog za zaskrbljenost, ti simptomi ne bodo ovirali poroda, niti ne bodo škodovali otroku, saj njegov imunski sistem že deluje. 

Kako veste, da ste tik pred porodom

Ves čas boste pozorni na svoje telo in verjetno si boste vse, kar se dogaja, na primer občutek, podoben vlečenju oziroma nategovanju v trebuhu, glavobole, izcedek ali slabost, razlagali kot znak, da se bo porod vsak čas začel. Običajno so to predhodni popadki in čeprav se vam zaradi njih morda zdi, da je čas za porod, naj vas ne zavedejo. Le nekateri simptomi, kot je slabost hkrati z drisko ali hude bolečine v trebuhu, so znaki, da gre zares.

Mravljinčenje v nogah

Pojavi se lahko tudi mravljinčenje v nogah, pri katerem se vam bo zdelo, kot da bi mravlje tekale sem in tja po vaših nogah. To je posledica teže otroka in maternice, ki pritiska na živce v vaši mali medenici in moti njihovo delovanje. Živci v vaše možgane zato pošiljajo napačne informacije, kar povzroči te fantomske občutke. V tej fazi nosečnosti je ta simptom povsem normalen in ni potrebno nikakršno zdravljenje. Takoj po porodu bo izginil in ne boste več čutili mravljinčenja, saj bodo vaši živci spet začeli normalno delovati. 

Najkoristnejši nasveti

  • Če vas muči mravljinčenje v nogah, jih dajte v dvignjen položaj in si jih natrite z mazilom, ki vsebuje izvleček divjega kostanja. 
  • Če čutite zelo intenziven predhodni popadek (tj. popadek, ki se ne pojavlja redno), si med njim pomagajte z dihanjem, kot ste se učili na tečaju predporodne priprave. 
  • Ste pomislili, da bi si naredili odlitek nosečniškega trebuščka? Odlitek je res lep spomin na nosečnost, pozneje pa lahko otroku tudi pomagate, da ga pobarva in okrasi. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Kako pospešiti začetek poroda

Babica vam je vedno na voljo, da vam razjasni morebitne dvome, in v obdobju pred porodom boste verjetno imeli redne preglede. Tudi brez ultrazvoka babica ve, kaj se dogaja v vašem trebuhu in približno koliko časa bo še minilo do poroda. 

Če imate pogoste lažne popadke, pri katerih še ne gre zares, vam lahko babica pomaga z nasveti, kako pospešiti začetek poroda. 

Seks s partnerjem je ena izmed stvari, ki lahko pomagajo pri tem. Sperma namreč vsebuje prostaglandine, ki zmehčajo maternični vrat in mu pomagajo, da se razširi, zato lahko seks marsikdaj dela čudeže (pa še zabaven je!). 

Druga enako učinkovita metoda (in nekaj, kar je pogosto del pravkar omenjenega seksa) je stimulacija bradavic. Med božanjem oziroma ljubkovanjem bradavic telo namreč proizvaja hormon oksitocin, ki lahko na tej stopnji prav tako spodbudi začetek poroda. 

Vendar pa nič od tega ni obvezno. Teh metod se poslužite le, če si to res želite. Ko bo pripravljen, bo vaš otrok tako in tako prišel iz maternice.

Babica svetuje

»Začimbe, kot so ingver, cimet, nageljnove žbice in kardamom, lahko spodbudijo začetek poroda, zato lahko poskusite z indijsko ali drugo azijsko hrano, ali pa pijete jogi čaj.

Vendar pa se bo vaše telo odzvalo le, če bo že tako in tako pripravljeno na porod.« Dorothee Kutz, babica

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.