Skip to main content

Tedni nosečnosti:

11. teden nosečnosti: otrokovi organi dobivajo pravo obliko

Velikost otroka v 11. tednu nosečnosti

Otrok, ki raste v vašem trebuhu, je zdaj velik med 3,7 in 4,1 cm, tehta okrog 8 gramov in ima približno takšen premer kot limeta. Še vedno je zelo majhen, a vsekakor viden. V naslednjih nekaj tednih bo zelo hitro rasel in bo čedalje večji. 

Razvoj otroka

Začenja se najintenzivnejša faza otrokove rasti. Raste tako zelo hitro, da bo čez tri tedne skoraj dvakrat daljši kot trenutno. 

V 11. tednu nosečnosti se začnejo razvijati kompleksne funkcije otrokovih organov. Tudi zametki organov, ki so značilni za posamezni spol (ženski ali moški), že obstajajo in se bodo naslednjih par tednov razvijali, čeprav bo trajalo še nekaj časa, preden boste izvedeli, ali je vaš otrok fantek ali deklica. Je pa čedalje bolj jasno, ali pričakujete enega samega otroka ali dvojčka. 

Kožice, ki je na začetku povezovala posamezne prste na rokah in nogah, ni več in otrok se že lahko igra s prsti na rokah, ter da palec v usta. V 11. tednu se začnejo razvijati tudi prepoznavne človeške fizične lastnosti: ušesa, ki so bila prej bližje vrhu glave, se premaknejo navzdol proti sredini, na mesto, kjer so sicer tudi pri odraslih ljudeh. 

Ob nastanku celic se razvijejo različne plasti otrokove kože, ki je tako čedalje debelejša in zaradi tega tudi manj prosojna kot prej. Korenine las se razvijejo v drugi plasti kože, tako imenovanemu dermisu oziroma usnjici, od 13. tedna naprej pa se pri otroku pojavijo drobne, fine dlake, imenovane lanugo, ki skoraj v celoti pokrijejo njegovo telo in ga zaščitijo. Vsaka korenina ima tudi lojnico, ki proizvaja maščobno, vodoodporno snov, ki se imenuje verniks ali sirasta maz (vernix caseosa). Lanugo verniksu pomaga, da prekrije otrokovo telo, skupaj pa igrata pomembno vlogo: preprečujeta, da bi otrokova občutljiva koža v plodovnici postala preveč mehka, delujeta kot učinkovita toplotna izolacija in nudita zaščito pred vibracijami, zvoki in pritiskom. Proti koncu nosečnosti te dlake odpadejo. 

Kako se v 11. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Najverjetneje se zdaj, ko ste v 11. tednu nosečnosti, počutite že veliko bolje. Obdobje slabosti bi moralo biti mimo, tveganje za spontani splav je zdaj zelo majhno in ste zato verjetno tudi precej mirnejši. Če tega še niste storili, lahko začnete razmišljati, kdaj in kako boste svojim bližnjim zaupali veselo novico o nosečnosti. Nosečniškega trebuščka še ni videti, če pa je to vaša druga ali tretja nosečnost, vi sami mogoče že opazite njegove zametke. V vsakem primeru ste že začeli pridobivati na telesni ​​teži, saj si telo dela maščobne zaloge. Ampak ni razlogov za zaskrbljenost, z malce športa oz. telesne vadbe in zdravo prehrano se boste po porodu znebili dodatnih kilogramov, pa tudi dojenje bo pomagalo, da se vrnete v dobro telesno kondicijo. Za dojenje gre namreč veliko energije, to pa bo vaše telo črpalo iz maščobnih zalog, ki jih trenutno kopiči. 

Pogosti znaki in simptomi

Bolečine v hrbtu in trebuhu

Zadnji tedni nosečnosti so lahko zelo naporni, zato morate že vnaprej delati na moči in poskrbeti, da ostanete v dobri kondiciji. Zaradi rasti maternice se lahko občasno pojavi občutek, kot bi vas nekaj vleklo v trebuhu. Med telesno vadbo, pa tudi med sedenjem ali ležanjem na eni strani telesa se lahko pojavilo bolečine v hrbtu, saj so vaše kite zdaj bolj razrahljane in prožne, da so lahko moč povečani telesni teži. Lahka in nenaporna telesna aktivnost pomaga telesu pri opravljanju njegovih nalog, pri krepitvi moč in preprečuje bolečine v mišicah, obstajajo pa tudi posebne vaje, ki lahko ublažijo bolečino pri določenih simptomih. 

Tudi sam porod je težaško delo, za katerega je potrebno ogromno moči in vzdržljivosti. Telesna aktivnost med nosečnostjo je torej zelo pomembna! Ste bili pred zanositvijo športno aktivni? Potem le tako naprej! *Če temu ni bilo tako, pa je dobro, da začnete, vendar brez pretiravanja: hodite na sprehode, plavajte, se razgibavajte, delajte jogo itd. 

*Glede primernih športov in tega, ali je dobro nadaljevati s tekmovalnim športom, se posvetujte s svojim ginekologom ali babico.

Boleče dojke

Naslednjih nekaj tednov bodo vaše dojke še naprej boleče, bradavice pa občutljive. Ko boste približno na polovici nosečnosti, se bodo ti simptomi omilili, saj se bodo mlečne žleze do takrat v veliki meri že razvile, dojke pa bodo pripravljene za dojenje. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Prehranska piramida za nosečnice in doječe matere

V 11. tednu nosečnosti postaja prehrana čedalje pomembnejša, saj oba z otrokom potrebujeta več vitaminov, mineralov in elementov v sledovih. Ginekolog in babica vam lahko odgovorita na vsa vprašanja in vam svetujeta glede najnovejših znanstvenih prehranskih priporočil. 

Osnova nosečniške prehrane, se pravi prva stopnja prehranske piramide, so pijače. Odlična izbira so voda, nesladkan ali rahlo sladkan čaj, brezalkoholni brizganec s sadnim sokom in zelenjavni sokovi. 

Druga skupina živil v prehranski piramidi, ki je zelo pomembna za vaše dobro počutje in zdrav razvoj otroka, sta sadje in zelenjava, zlasti stročnice. Priporočljivo je, da na dan pojeste do šest porcij sadja in zelenjave, ampak ne skrbite, če tega ne zmorete ravno vsak dan, saj je to za nekatere ženske preveč. 

Tretja skupina živil so ogljikovi hidrati, med katere spadajo krompir, kruh in žitni izdelki, riž in testenine (polnozrnate različice so čisto dobra izbira, kadar se vam jih zahoče), zaužiti pa jih morate pet porcij na dan. Mogoče je to za vas preveč, zato se sami odločite, kaj je za vas najboljše. 

Četrta skupina živil v prehranski piramidi za nosečnice so mleko in mlečni izdelki. Dnevno priporočilo so trije obroki na dan v prvih treh mesecih nosečnosti, od četrtega meseca dalje pa povečani potrebi telesa po kalciju zadostijo štiri porcije na dan. 

Peta stopnja prehranske piramide so živila, ki naj bi jih zaužili le v majhnih količinah, vključno z mesom in ribami kot virom beljakovin. Meso mora imeti čim manj maščob, priporočljivo pa je, da ga jeste največ dvakrat tedensko. Mesa nikoli ne jejte surovega in pred zaužitjem se vedno prepričajte, da je dovolj pečeno ali kuhano in se tako izognite patogenim bakterijam. Ribe lahko jeste pogosteje – trikrat na teden je povsem okej. 

Šesta skupina živil v prehranski piramidi so maščobe, na primer maslo in olja (pri čemer so olja za nosečnice boljša izbira kot maslo). Ena do dve žlici na dan je priporočeni dnevni vnos maščob, uporabite pa ju lahko na primer za solatni preliv na mešani solati ali za praženje hrane v ponvi. 

Sedma in najvišja stopnja prehranske piramide so priboljški, kot sta sladka in slana hrana. 

Babica svetuje

»Na začetku ima veliko nosečnic željo po slani, krepki hrani. Ne skrbite glede tega in si jo mirno privoščite. Telo vam običajno samo pove, kaj potrebuje. Tudi želja bo takšni hrani bo minila in lahko se boste spet osredotočili na bolj zdravo prehrano.«
Dorothee Kutz, babica 

Na HiPPovi spletni strani lahko najdete vrsto nasvetov in informacij glede zdrave prehrane med nosečnostjo. 

Najkoristnejši nasveti

  • Popiti morate 2 litra tekočine na dan (praviloma en kozarec vsako uro, ko ste budni).

  • Ne pijte vedno ene in iste pijače – poskusite na primer različne čaje.

  • Kupite si kuharsko knjigo z recepti za nosečnice, kjer boste našli veliko ustvarjalnih idej za uravnoteženo prehrano.
  • Na lokalni tržnici si priskrbite sveže sadje in zelenjavo.
  • Razmislite, kdaj boste s svojimi bližnjimi podelili veselo novico o nosečnosti. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Alergije na hrano

Če imate kakršne koli alergije na hrano, se s svojim ginekologom ali babico posvetujte, kako lahko nadomestite živila, ki jih ne prenašate dobro. Če nekaterih pomembnih hranil ne zaužijete v zadostni količini, lahko to namreč povzroči deformacije. Ampak ne skrbite – za skoraj vsako živilo obstaja zdrava alternativa, po potrebi pa vas lahko zdravnik napoti tudi k dietetiku.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.