Skip to main content

Tedni nosečnosti:

32. teden nosečnosti: Vaš trebuh še vedno raste

V 32. tednu ste v zadnjem tednu osmega meseca nosečnosti – lahko bi rekli, da se približujete ciljni ravnini in kot bi mignil boste svojega otroka končno lahko držali v naročju. Vendar pa vašega malčka pred tem čaka še kar nekaj dela. 

Velikost otroka v 32. tednu nosečnosti

V 32. tednu nosečnosti je otrok velik 42,7 cm, torej približno toliko kot ananas (vključno z zgornjim, listnatim delom). Njegova teža vztrajno raste in otrok trenutno tehta 1775 gramov. Do rojstva bo sicer še zrasel in pridobil občutno več teže v obliki podkožne maščobe.

Razvoj otroka

Če ste ena izmed tistih srečnic, ki pričakujejo dvojčka, bo ginekolog z ultrazvokom v 32. tednu težje ocenil njun razvoj. Dvojčka sta v splošnem sicer na enaki stopnji razvoja, čeprav je eden verjetno večji in težji od drugega. 

Verjetnost za nosečnost z dvojčki je približno 1:250, kar pomeni, da to niti ni tako redko. Poleg tega pa je pri ženskah, ki zanosijo s pomočjo postopka zunajtelesne oploditve (IVF), verjetnost za dvojčke tako in tako večja. V 32. tednu nosečnosti je otrokovo telo skoraj v celoti oblikovano in razvoj organov je končan, le par stvari še manjka, da bodo svojo funkcijo opravljali optimalno. En izmed teh organov so pljuča – pljučni mešički zaradi posebne aktivne snovi (surfakanta) delujejo učinkoviteje, saj preprečuje, da bi se mešički sprijemali, zato bo v bližnji prihodnosti ta snov potrebna v večjih količinah. 

Ker otroku v maternici že primanjkuje prostora, je vedno bolj tesno zvit v tako imenovanem fetalnem položaju, z nogami privitimi k prsnemu košu. Otroci tudi kasneje pogosto spijo v takšnem položaju – pravzaprav tudi nekateri odrasli. 

Otrokove noge so tesno privite k telesu, otrok pa občasno sesa svoj nožni palec in tako še naprej uri sesalni refleks. Njegove roke so prekrižane čez trebušček, med njima pa je popkovina, ki jo otrok vsake toliko časa močno potegne. Kolcanje je vse intenzivnejše – tako veste, da otrok vadi dihanje. 

Na tej stopnji je otrok skoraj popolnoma razvit in je že videti kot majhen novorojenček. Še vedno pa pridobiva podkožno maščobo, zaradi katere postaja nekoliko bolj zalit in izginjajo še preostale kožne gube. Prvih nekaj dni izven maternice bo ta maščoba služila tudi kot življenjsko pomembna zaloga energije, dokler vaše mleko ne bo prešlo v zrelo fazo. 

Otrok še naprej trenira in razvija tudi svoja čutila, ki mu bodo po rojstvu omogočila zaznavanje in odzivanje na svet okoli sebe. Ena od veščin, ki se jim privaja, je uravnavanje telesne temperature, po rojstvu lahko dojenčki v določeni (in vedno večji) meri namreč vzdržujejo telesno temperaturo in sami sebe grejejo.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Kako se v 32. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Nosečnost počasi postaja vse napornejša, čeprav je vaše občutje odvisno tudi od velikosti trebuha in vaše fizične pripravljenosti. Zdaj je pravi čas, da prenehate s stvarmi, ki vam delajo težave – pri sestavljanju otroškega pohištva naj vam recimo na pomoč priskočijo partner, prijatelji in družinski člani.

Čas je tudi za urejanje zadev glede porodniškega in očetovskega dopustu. Svojega delodajalca ste že morali obvestili o tem, kdaj naj bi nastopili porodniški (oziroma očetovski) dopust, najbrž pa ste tudi že oddali vlogo za porodniško nadomestilo. V Sloveniji porodniški dopust traja 365 dni.

Morda ste upravičeni tudi do starševskega ali otroškega dodatka. Pozanimajte se glede tega in oddajte ustrezne vloge, če je to potrebno. 

Pogosti znaki in simptomi

Lažni popadki

Čeprav ste pogosto zadihani, se bo ta nosečniški simptom s pričetkom lažnih popadkov dejansko nekoliko omilil. Približno tri do štiri tedne pred porodom boste občutili, da je trebuh otrdel in se napel, kar lahko povzroči bolečine v želodcu in tudi rahlo slabost. 

Pri tem gre za lažne popadke, zaradi katerih se vaš trebuh nekoliko povesi, kar pomeni, da maternica ne stiska več pljuč, vi pa spet lažje dihate. Po drugi strani pa morate še pogosteje na stranišče, saj se je pritisk na mehur povečal, želodec pa je zdaj zmožen predelati le še manjše količine hrane naenkrat. 

Otrokovo premikanje je čedalje intenzivnejše

Ne boste več čutili, da se otrok premika samo na določenih točkah, ampak pa kar po celem trebuhu. Otrok ima zdaj precej večje telo, premika se po maternici, konec koncev mora biti ob porodu v pravem položaju. 

Simptomi iz preteklih tednov vztrajajo

Morda so vaše noge še vedno boleče in zatečene. To je bolj verjetno, če ste noseči v vročih poletnih mesecih, manj pogosto in intenzivno pa pozimi.

Tudi potreba po pogostem uriniranju je še vedno prisotna in znaki blage stresne urinske inkontinence še niso čisto izginili.

Babica svetuje

»Naj vas ne skrbi, če se manjše težave z inkontinenco nadaljujejo tudi po porodu. Telo pač rabi čas, da si opomore. Če imate kakršna koli vprašanja glede tega, pa se vsekakor obrnite na babico ali izbranega ginekologa.« Dorothee Kutz, babica

Ker se mnoge ženske bolje počutijo že takoj po porodu, zna biti, da ste nestrpni, neučakano pričakujete otroka in si želite, da bi pohitel. 

Spremembe v spolnosti

V obdobju pred porodom preživite čim več časa s svojim partnerjem. Kljub velikemu trebuhu ni treba, da pozabite na čutnost in spolne užitke. Lahko ste pri tem kreativni ali pa enostavno uživate v partnerjevi bližini in ljubkovanju. To bo dobro delo ne le vam, ampak tudi otroku, saj telesni stik in dotikanje vplivata na nastajanje oksitocina, ki mu pravimo tudi vezni hormon. Občutek čustvene povezanosti je tisto, kar odnose z ljudmi, ki jih imamo radi, dela resnično posebne. 

Najkoristnejši nasveti

  • Če imate pogosto otekle ali boleče noge, si priskrbite nogavice brez elastičnega traku, da vas ne bodo vezale. Izkoristite tudi vsako priložnost, ko lahko imate noge v dvignjenem položaju.
  • Kar se tiče oblačil, ki jih bo vaš novorojenček potreboval na začetku, kupite nekaj otroških bodijev z dolgimi ali kratkimi rokavi, odvisno od letnega časa. Bodiji so zelo praktični, vašemu novorojenčku preoblačenje na začetku namreč ne bo najbolj pri srcu.
  • Ko boste izbirali otroške puloverčke oziroma zgornje dele, so dobra izbira takšni, ki se jih za lažje oblačenje odpne oziroma zapne s pritiskači na rami (dojenčki se pogosto upirajo oblačenju čez glavo).
  • Preverite, ali imate urejeno vse potrebno glede vlog za porodniški/očetovski dopust, materinsko nadomestilo, starševski/otroški dodatek itd., saj lahko uradni postopki trajajo kar nekaj časa.
  • Krpice iz tetre (muslina) vam bodo bo po rojstvu prišle zelo prav, recimo za podiranje kupčka ali pa za pokrivanje dojenčka.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Navodila, napotnice in finančni dogovori z zdravniki in babicami

Če bo karkoli negotovega oziroma boste imeli težave in boste morali v bolnišnico, morate imeti s sabo navodila izbranega ginekologa za oskrbo v bolnišnici, ki vam jo bolnišnica zaračuna. Potrebujete ginekologovo napotnico, ki jo morate imeti ves čas pri sebi. 

Če se boste odločili za samostojno babico, ki babiške storitve med in po porodu ponuja izven okvirov porodnišnice, se boste morali z njo dogovoriti glede finančnih zadev. Priporočljivo je, da to uredite čim prej, da se s tem ne boste ukvarjali tik pred porodom. 

Če se boste odločili za to možnost, se pri babici pozanimajte, kako pogosto vas lahko v poporodnem obdobju obišče na domu. Obiski naj bi med drugim vključevali tudi spremljanje vaginalnega izcedka po porodu, spremljanje vašega telesa in počutja, ter tehtanje otroka. Pozanimajte se tudi, ali jo lahko po potrebi pokličete kadarkoli, če je to slučajno nujno tudi pozno ponoči. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.