Skip to main content

Tedni nosečnosti:

17. teden nosečnosti: Otrok hitro raste

Velikost otroka v 17. tednu nosečnosti

Otrok je zdaj velik od 11 do 12 centimetrov, kar ustreza velikosti hruške, tehta pa 100 gramov, kar je približno toliko kot polovica povprečno velike hruške. V 17. tednu so največje razvojne spremembe opazne v otrokovi dolžini, v njegovih obraznih potezah, ter v refleksih in čutih. Otrok bo kmalu začel pridobivati ​​težo v obliki podkožne maščobe, ki je ključnega pomena za preživetje zunaj maternice. 

Razvoj otroka

V 17. tednu je otrokov obraz oblikovan skoraj v celoti. Oči so se s strani obraza pomaknile v sredino, nos se je oblikoval iz začetnega hrustančastega nastavka, njegove nezamenljive poteze pa hitro postajajo čedalje razločnejše. 

Otrok zdaj že lahko voha, sliši in okusi, razvoj njegovih senzoričnih celic na različnih delih telesa pa pomeni, da je občutljiv na okolico in počasi že zaznava stvari. Zaradi povečanega zaznavanja in zavedanja se lahko ustraši glasnih zvokov – če boste v tem času imeli ultrazvočni pregled, boste lahko videli, kako njegovo telesce trzne. Ogled zelo glasnega koncerta ali akcijskega filma v kinematografu zato ni najboljša ideja. 

V 17. tednu nosečnosti lahko otrok že zaznava tudi svetlobo in temo, na primer, ko sonce sije na vaš trebuh. Njegovo pozornost pritegne vse, kar je svetlo in toplo in se na to odzove.

Kako se v 17. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Sedemnajsti teden nosečnosti je zaznamovan s celo paleto različnih čustev, ki jo lahko primerjamo s kakšnim vrtiljakom čustev v puberteti. Povsem normalno je, da vas skrbijo različne stvari, konec koncev je to za vas čisto nov izziv in razmišljate o zdravju in počutju svojega otroka, pa tudi o tem, kako se boste po njegovemu rojstvu kot družina spopadli z vsem skupaj. 

Ženske, ki se veselijo otroka in z veseljem načrtujejo družinsko življenje, doživljajo tudi trenutke neopisljive sreče. V 17. tednu nosečnosti mnoge nosečnice popade tudi pravi gnezditveni nagon – začnejo se pripravljati na materinsko življenje, delajo načrte in začnejo kupovati stvari, ki so potrebne za pripravo doma na novega člana družine. 

Babica svetuje

»Seveda si želite, da bo za vašega otroka vse popolno, vendar vam ni treba vsega kupiti naenkrat! Na tej točki nosečnosti ne potrebujete toliko stvari, kot si mislite. Za nakup marsikatere stvari bo čas tudi po otrokovemu rojstvu, ko bo jasno, kaj vse dejansko potrebujete.« Dorothee Kutz, babica

Občutki bodo vplivali tudi na vaše sanje, saj boste ponoči predelovali dvome in strahove, s katerimi se ukvarjate čez dan. To bo vplivalo tudi na vašo samozavest in občutek, da ste močni in da za svojega otroka delate vse, kar le lahko. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Nosečniški možgani

Pripravljate si skodelico čaja, pa vas zmoti zvonjenje telefona. Ko odložite slušalko, ne veste več, kje ste pustili čaj. Zveni znano? Če je temu tako, naj vas to ne skrbi. Temu pravimo nosečniški možgani, pozabljivost, ki se pogosto poloti bodočih mamic, do nje pa pride zaradi preobremenjenosti. V 17. tednu nosečnosti na vas vpliva toliko novih občutkov, čustev in informacij, da vseh ne zmorete predelati. Zaradi tega začasnega simptoma vam ni treba biti v zadregi – kasneje se boste še smejali na ta račun.

Občutite lahko, kako se otrok premika

Če je to vaša druga nosečnost, boste od 17. tedna naprej že lahko čutili, kako se otrok premika. Če pričakujete prvega otroka, pa boste morali na to še malo počakati. Kakšen je občutek, ko se to dejansko zgodi? Najlažje ga opišemo kot nekakšno žgečkanje ali mravljinčenje, ki postopoma postaja vse močnejše. Za večino nosečnic je to trenutek prežet z navdušenjem in vznesenostjo.

Maternica postaja čedalje večja

Ko vaša maternica raste, se lahko zgodi, da boste čutili raztezanje vezi, ki jo podpirajo, kar povzroča občutek, podoben vlečenju oziroma nategovanju. Če nimate drugih simptomov, ni razloga za zaskrbljenost. Če pa imate ritmično se ponavljajoče bolečine, krvavite ali imate izcedek iz nožnice, se morate nemudoma posvetovati z ginekologom, saj je lahko vaš otrok v nevarnosti.

Obstajajo vaje za zmanjšanje bolečin, ki jih povzroča rastoča maternica, krepitev mišic medeničnega dna in sprostitev vezi. Tudi samo malo gibanja na prostem bo za vas in ​​vašega otroka zelo koristno, saj bosta tako oba dobila več kisika.

Krčne žile na nogah

Na nogah se lahko pojavijo majhne žile, ki jih imenujemo krčne žile, pa tudi varikozne vene ali varice. To je povsem normalno in ni razloga za skrb: vaše telo ima med nosečnostjo veliko dela in predela večjo količino krvi (še en simptom tega so manjše krvavitve iz nosu). Priporočljivo je, da nosite kompresijske nogavice.

Vaš trebušček postaja čedalje bolj okrogel

V 17. tednu nosečnosti bo že na pogled jasno, da pričakujete otroka, zato boste pogosto deležni radovednih pogledov.

Tudi tekom tega meseca se boste zredili približno 250 gramov na teden. To povečanje telesne teže je v veliki meri posledica nenehne rasti maternice, čeprav nekaj prispevata tudi posteljica in plodovnica.

Večje dojke, širši boki in čedalje večji trebušček so del nosečniške postave, ki je odraz tega, da v vas raste otrok in priprave na porod in dojenje po otrokovem rojstvu. 

Najkoristnejši nasveti

  • Priporočljive so redne vaje za krepitev mišic medeničnega dna.
  • Gibanje na svežem zraku je vedno koristno.
  • Jejte lahke obroke iz svežih sestavin.
  • Za sprostitev preživite čim več časa s prijatelji in z njimi počnite stvari, ki vas veselijo.
  • Začnite kupovati otrokova prva oblačila.

Vprašanja, ki jih boste morda želeli postaviti svojemu zdravniku ali babici

 

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Pri babici se pozanimajte glede vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Naslednjih nekaj mesecev bo medenično dno nosilo veliko breme in s pomočjo teh vaj se lahko izognete s tem povezanim simptomom in težavam.

Imate krčne žile?

Krčne žile na nogah naj vam pregledata ginekolog ali babica, ki vam lahko tudi povesta, ali je stanje vaših žil normalno za obdobje nosečnosti ali ne. Hkrati boste dobili tudi napotke, kako naj skrbite za noge, da boste čim bolj omilili te simptome. 

Učinkovita in zdrava prehrana

Pri babici se pozanimajte tudi glede idej in receptov za preproste jedi, ki so bogate z vlakninami in hranili. Več informacij o prehrani med nosečnostjo pa najdete tudi na HiPPovi spletni strani.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.