Skip to main content

Tedni nosečnosti:

Prvi znaki nosečnosti: kaj lahko pričakujete v 1. in 2. tednu

Prvi teden nosečnosti se začne na prvi dan zadnje menstruacije. Če med tem ciklom zanosite, se začne prvi mesec nosečnosti. 

Kaj se dogaja med nosečnostjo

Nosečnost bo trajala približno 40 tednov ali 10 mesecev, v tem času pa se bo vaš otrok vztrajno razvijal in rasel, ter dobil vse potrebno za samostojno življenje izven maternice. Po 38 do 42 tednih bo prišlo do naravnega procesa, ki vodi do otrokovega rojstva, med katerim se otrok loči od materinega telesa. 

Vendar pa nosečnost ni razdeljena le na tedne in mesece – o nosečnosti govorimo tudi v smislu trimesečij, od katerih vsako traja tri mesece, kot pove že ime samo. To pomeni, da normalno nosečnost sestavljajo tri trimesečja, zadnje od katerih vodi do poroda. Prvo trimesečje sestoji iz prvih 13 tednov, drugo trimesečje traja od 14. do 27. tedna, zadnje trimesečje pa se začne 28. teden in konča ob otrokovem rojstvu. 

Oploditev: od ovulacije do vgnezditve

Prvi teden (tj. prvi teden vašega novega cikla) ​​dobite menstruacijo. Vsak cikel se začne z menstruacijo, ki traja enako dolgo in je enako intenzivna kot vsak drug mesec. 

Vse te procese uravnavajo ženski hormoni, katerih cilj je omogočiti razmnoževanje ljudi in zagotoviti preživetje vrste. Ker se ti procesi lahko zelo hitro izjalovijo, bi se morale ženske, ki si želijo otroka, zavedati nekaj stvari in se truditi za čim bolj mirno in nestresno vsakdanje življenje. 

V 2. tednu jajčeca dozorijo v jajčnikih in maternična sluznica se postopoma spet odebeli (sluznica iz prejšnjega cikla se je med zadnjo menstruacijo odluščila). Sluznica se mora ponovno obnoviti, da se lahko jajčece po oploditvi vanjo vgnezdi. Ženske v rodni dobi gredo skozi ta proces vsak mesec ne glede na to, ali želijo zanositi. Če ne želite imeti otroka, je zato pametno uporabljati kontracepcijo.

Lahko bi na vse skupaj gledali tudi kot na neke vrste »prestiljanje«: vaše telo naredi vse potrebno, da se pripravi za primer, da bo morala vaša maternica več mesecev skrbeti za oplojeno jajčece. Če želite zanositi, lahko tudi vi sami pripomorete k temu procesu. Tekom menstruacije bolečina popusti in menstrualna krvavitev se zmanjša, dokler ni več opaziti krvi.   

Ob koncu drugega tedna, približno 14 dni po začetku menstruacije mnoge ženske med ovulacijo občutijo zbadajočo bolečino na levi ali desni strani trebuha, ali pa tudi na sredini (t.i. Mittelschmerz – bolečina sredi menstruacijskega cikla). Stran, na kateri občutite bolečino, vam pove, iz katerega jajčnika se je sprostilo jajčece. Bolečina je lahko huda, povzroči pa jo kratkotrajno draženje trebušne (peritonealne) membrane. 

Priprave na nosečnost

Jajčeca, ki vsak mesec zorijo z namenom oploditve, se na to pripravijo tri mesece preden se sprostijo iz jajčnika. Do zorenja jajčec pride le, če imate stabilen hormonski cikel in zdravo telo – za ta proces so poleg hormonov, vitaminov in mineralov potrebne tudi maščobe. Uravnotežena prehrana, ki vsebuje dovolj dobrih maščob, je tako ključnega pomena za nastanek jajčeca, ki ga je mogoče oploditi. 

Drugi ključni dejavnik je urejen in zdrav način življenja, del katerega je tudi to, da vzpostavimo pravo ravnotežje med napori in sprostitvijo. To ohranja stabilno raven hormonov in je poleg rednih spolnih odnosov v času ovulacije najboljši način za povečanje možnosti za zanositev. 

Opažanje prvih znakov nosečnosti

Čeprav takoj po oploditvi ni nikakršnih opaznih simptomov ali znakov nosečnosti, imajo ženske pogosto instinkt, ki jim pravi drugače. Mogoče bo vaše čustveno stanje in razpoloženje čisto drugačno, kot kdajkoli prej – morda se boste počutile srečne in zadovoljne, kot da ste opravile kakšno zelo pomembno nalogo. Vendar pa to samo po sebi še ni zagotovilo za nosečnost. 

V splošnem možne znake nosečnosti delimo na sledeče tri kategorije:

Če opazite te znake, obstaja možnost, da ste noseči: 

 • utrujenost
 • boleče dojke
 • slabost
 • kovinski okus v ustih
 • ostre bolečine v trebuhu

 Če opazite te znake, je verjetno, da ste noseči: 

 • občutljive bradavice in temna bradavična kolobarja
 • pogosta slabost in bruhanje
 • dolgotrajnejša povišana telesna temperatura 

Ko opazite te znake, ste lahko skoraj prepričani, da ste noseči: 

 • izostanek menstruacije
 • stalna slabost
 • boleče prsi in občutljive bradavice 

Za zdravstveno ugotavljanje nosečnosti se uporablja: 

 • test za prisotnost nosečniškega hormona HCG v urinu ali krvi
 • ultrazvočni pregled za potrditev nosečnosti, ki ga opravi zdravnik 

Posamezni simptomi iz prvih dveh kategorij naštetih znakov še niso zagotovilo, da ste noseči, lahko pa vam dajo sumiti, da ste. Če imate več simptomov hkrati, se bodo vaši sumi še okrepili in v tem primeru je test nosečnosti dobra ideja. 

Ko je že veste, da ste noseči, si lahko izračunate predvideni datum poroda.

Formula je preprosta: prvi dan vaše zadnje menstruacije - 3 mesece + 1 leto.

S HiPPovim kalkulatorjem datuma poroda si ga lahko izračunate še na preprostejši in hitrejši način. 

Velikost otroka v 1. in 2. tednu nosečnosti

V 1. in 2. tednu nosečnosti zarodka, kot sprva imenujemo otroka, ko se začne razvijati v maternici, še sploh ni videti. Šele v 3. tednu je lahko med ultrazvočnim pregledom viden zelo majhen zarodek. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Razvoj otroka

Izraz zarodek pomeni nerojenega otroka, uporablja pa se za oplojeno jajčece od 4. tedna nosečnosti naprej. Od približno 10. tedna naprej, ko se oblikujejo vsi vitalni organi, nerojenega otroka ne imenujemo več zarodek in namesto tega začnemo uporabljati besedo plod ali fetus. 

Morda za svojega še nerojenega otroka uporabljate kakšno ljubkovalno ime – srček ali kaj podobnega – in to je super! V našem nosečniškem koledarčku pa se raje izogibamo medicinskim izrazom, kot sta zarodek ali plod oziroma fetus, zato namesto tega govorimo o dojenčku/nerojenem otroku ipd. 

Jajčece, ki je dozorelo in primerno za oploditev, je v tej fazi veliko od 0,11 do 0,14 mm, kar pomeni, da ga brez uporabe tehnologije ni mogoče zaznati. Vsebuje pa vse vaše genetske informacije in je zato izredno pomemben del razvijajočega se zarodka. 

Najkoristnejši nasveti

Če si želite zanositi, zmanjšajte količino zaužitih stimulansov (npr. nikotina, alkohola in kofeina). 

Spremljajte svoj menstrualni cikel: ugotovite svoje plodne dni. 

Začnite se pripravljati na celotno pot od zanositve do poroda in izkoristite izkušnje drugih nosečnic. 

Napišite seznam svojih najljubših aktivnosti – stvari, po katerih se dobro počutite in ob katerih uživate. Pomagale vam bodo med nosečnostjo in zmanjšale raven stresa. 

Vprašanja, ki jih boste morda želeli zastaviti svojemu ginekologu ali babici

Že pred ovulacijo in preden zagotovo vejo, da so noseče, se ženskam, ki si želijo imeti otroka, poraja nešteto vprašanj. Pri odgovorih na najpomembnejša od teh sta lahko v pomoč izbrani ginekolog ali babica. 

Diplomirana babica lahko potrdi vašo nosečnost, vas vpiše v evidenco nosečnic in opravi skoraj vse potrebne preiskave in preglede, na primer merjenje krvnega tlaka, merjenje telesne teže, preiskave urina in krvi, določitev položaja in velikosti otroka ter preverjanje srčnega utripa, ne more pa opraviti ultrazvočnega pregleda – to je naloga vašega izbranega ginekologa. 

Kdaj je najboljši čas za uspešno oploditev?

Če vam je znano, kaj se dogaja v vašem telesu, ste morda že opazili simptome, ki kažejo na ovulacijo. Kljub temu pa je potrebno natančno vedeti, kdaj je pravi čas, da poskusite zanositi. 

Obstaja več načinov, kako lahko s precejšnjo gotovostjo veste, kdaj ovulirate. Vaše telo vsak mesec pripravi maternico za primer, da bo eno izmed jajčec oplojeno, in da se lahko to jajčece ugnezdi v steno maternice. 

Pred tem jajčece dozori v enem od jajčnikov in se sprosti od 14 do 17 dni po prvem dnevu menstruacije, kar imenujemo ovulacija. 

Eden od načinov, kako ugotoviti, kdaj točno pride do tega, je merjenje telesne temperature. Bazalna telesna temperatura pri ženskah se ob ovulaciji zviša in ostane višja kot običajno, dokler ovulacija ne mine, temperaturo pa lahko izmerite s posebnim termometrom, ki temperaturo izmeri na dve decimalni mesti natančno. 

Enako zanesljiva metoda je štetje dni po prvem dnevu menstruacije. To in hkratno merjenje bazalne telesne temperature (ki jo lahko spremljate kot krivuljo) vam bo pomagalo, da boste zagotovo vedeli, kdaj ovulirate. 

Plodne dni lahko hitro ugotovite tudi s pomočjo našega kalkulatorja plodnosti

Ali je pomembno, da imate spolne odnose pred ovulacijo, če želite zanositi?

Da! Najboljši čas za spolni odnos je dva dni pred ovulacijo. Vaginalne pH vrednosti in sluz, ki se izloča iz materničnega vratu, v času ovulacije dajejo idealne pogoje za prehajanje semenčic v jajcevod. Spermiji lahko preživijo in oplodijo jajčeca približno 48 ur po vstopu v žensko telo. 

Ker običajno ne veste točno, kdaj ovulirate, je priporočljivo, da imate med plodnimi dnevi pogoste spolne odnose in tako povečate možnost za zanositev – čim pogosteje, tem bolje. Zanimivo dejstvo: četudi ima zdrav, ploden par spolne odnose med ženskimi plodnimi dnevi, je verjetnost zanositve le 25 %! Zato ne bodite preveč razočarani, če vam ne uspe že kar prvič. Mnogi pari poskušajo več mesecev, preden pride do zanositve. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.