Skip to main content

Tedni nosečnosti:

38. teden nosečnosti: Čas še za zadnje priprave pred porodom

V 38. tednu se začne drugi teden desetega meseca nosečnosti. V zadnjih mesecih se je vaše življenje že korenito spremenilo, občutku veselega pričakovanja, da boste končno spoznali svojega otroka, pa vendarle ni para. 

Velikost otroka v 38. tednu nosečnosti

Otrok je zrasel še za dodaten centimeter in zdaj meri 49 cm – dolg je približno tako kot steblo rabarbare. Trenutno tehta 3096 gramov, torej več kot 3 kilograme in se hitro približuje svoji porodni dolžini in teži.

Razvoj otroka

Tudi otrokova glava je še nekoliko zrasla in ima sedaj premer približno 32 cm. Čas, ki mu je še preostal do rojstva, bo otrok izkoristil za pripravo pljuč na neponovljiv trenutek, ko bo naredil prvi vdih. Vaše telo zdaj tvori kortizon, ki pomaga otrokovim pljučem, da se ob prvem vdihu popolnoma razširijo in ne ostanejo sprijeta. Od tega trenutka naprej bo lahko vaš dojenček samostojno dihal in preživel zunaj maternice.

V 38. tednu nosečnosti se otrok ne premika kaj dosti. Deloma zato, ker mu primanjkuje prostora, pa tudi zato, ker se mora spočiti in pripraviti na porod. S pomočjo lažnih popadkov se je pomaknil globlje v medenico in bi že moral biti v porodnem položaju. Nekaterim otrokom to sicer ne uspe in včasih potrebujejo zunanjo pomoč. 

Med pregledi v času pred porodom lahko ginekolog po potrebi uporabi tudi ultrazvok in tako ugotovi, ali posteljica še vedno v celoti opravlja svojo funkcijo, se pravi, ali otroka še vedno oskrbuje z vsem potrebnim. V nasprotnem primeru se lahko odloči za indukcijo oziroma sprožitev poroda, seveda po tehtnem premisleku in tehtanju tveganj in koristi za otroka ter njegov nadaljnji zdrav razvoj. 

Ginekolog lahko oceni tudi verjeten datum poroda. Če bo to kmalu in če kardiotokografija (CTG) jasno pokaže, da že imate kratke, neredne popadke, je morda smiselna indukcija poroda. To je odvisno tudi od otrokovega položaja in vitalnih znakov, ki kažejo, ali je otrok slučajno pod hudim stresom. Obstajajo naravni, blagi načini za sprožanje poroda, na katere se bo vaša maternica odzvala pozitivno, otroka pa bodo spodbudili, da svojo glavico pomakne navzdol proti medeničnemu obroču, ko bo pravi čas za to.

Kako se v 38. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Napeto pričakovanje poroda je skoraj neznosno, vi pa ste verjetno nemirni in razdražljivi. Ker otrok pritiska na medenično dno, vam to še vedno povzroča bolečine v hrbtu in trebuhu, tako da vam ob koncu nosečnosti že kar zmanjkuje potrpljenja. Tudi vašemu partnerju gre verjetno podobno. Večina bodočih očkov se v tej fazi namreč počuti nemočne, še posebej, če je to vaš prvi otrok, saj tudi oni ne vedo, koliko časa bo še trajalo. Kljub vsemu stresu pa ne pozabite, da je babica na voljo, kadar jo potrebujete. Med drugim lahko oceni, kako neredni popadki vplivajo na otroka in kaj pomenijo, kar se tiče začetka poroda.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Vaše telo se pripravlja na porod 

Če je vaše telo že pripravljeno na porod, se sluzasti čep zrahlja. Skozi celotno nosečnost je čep zapiral maternični vrat in tako preprečil vdor bakterij v maternico. Ko se bo zrahljal, boste opazili povečan bel izcedek (ki pa lahko vsebuje tudi manjšo količino krvi). Ko pride do tega, se 24 ur kasneje običajno začne porodni proces, ki traja nekaj dni in vključuje neredne popadke pred samim porodom. 

Drugi znaki, ki jih lahko opazite v tem času, so zgaga, slabost, driska in utrujenost. Telo vas tako pripravlja na porod in se začenja »čistiti«. Z občutkom utrujenosti vam sporoča, da je čas za počitek in umirjanje misli. 

V tem tednu je torej pomembno, da poslušate svoje telo, ste pozorni na kakršnekoli simptome in se poskusite sprostiti. Uživajte v zadnjih dneh nosečnosti – še malo in s partnerjem bosta končno spoznala novega člana svoje družine. 

Babica svetuje

»Čeprav je za vas vse skupaj trenutno kar naporno, se vseeno potrudite in čim bolj uživajte v tem času veselega pričakovanja. Gotovo se lahko domislite marsičesa, kar vam bo pomagalo in naredilo malo veselja.« Dorothee Kutz, babica

Najkoristnejši nasveti

  • Če so popadki neredni, si pripravite kopel in se tako prepričajte, ali gre za prave ali lažne popadke. Pravi popadki se v topli vodi okrepijo, lažni popadki pa postanejo šibkejši. 
  • Tudi če vam je slabo, še naprej pazite na uravnoteženo prehrano in jejte majhne obroke. 
  • Poskrbite za zadosten vnos železa – kri, ki jo boste izgubili med porodom in takoj po njem, bo znatno zmanjšala raven železa v telesu. 
  • Če se vam zdi, da ste pretirano ali nenehno utrujeni, naj vam zdravnik ponovno preveri vrednosti železa.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Kaj pa, če se otrok noče obrniti?

Nekateri otroci imajo težave pri obračanju v porodni položaj. Za to obstajajo različni razlogi, od bolezni ali nezmožnosti otroka do mentalne preobremenjenosti mamice, kar preprečuje, da bi se otrok pripravil na porod. Če je razlog otrokova bolezen ali nezmožnost, je carski rez običajno najboljša možnost. Včasih pa ni očitnega razloga, zakaj se otrok ne pomakne v porodni položaj. Če je temu tako, ima sodobno porodništvo na voljo veliko metod in tehnik, s katerimi se lahko otroka spodbudi k temu (uporabiti jih je treba že v 34. tednu nosečnosti). Babica pa ima vse potrebne izkušnje in znanje, da vam pomaga, če je to potrebno.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.