Skip to main content

Tedni nosečnosti:

23. teden nosečnosti: Zakaj sta otrokova velikost in teža le približni vrednosti

Velikost otroka v 23. tednu nosečnosti

Od vrha lobanje do pet otrok trenutno meri od 28 do 30 cm, kar je približno tako veliko kot glava ohrovta. 

Zaradi njegovega položaja in premikanja včasih celotne dolžine ploda ni mogoče izmeriti. Če je temu tako, se lahko namesto tega uporabi dolžina stegnenice, najdaljše kosti v človeškem skeletu. Da bi ugotovil otrokovo velikost, ginekolog uporabi posebno formulo: dolžino stegnenice pomnoži s 7. Skupaj z obsegom glavice, prečnim premerom glavice in obsegom trebuha lahko nato to vrednost uporabi za oceno otrokove celotne velikosti oziroma dolžine. 

Otroka še ni mogoče izmeriti z merilnim trakom ali ravnilom, zato so te vrednosti približne in so lahko podpovprečne. Pri merjenju lahko pride do napak, še posebej, če je otrok zelo aktiven, poleg tega pa vemo, da je zaradi genetskega zapisa staršev in družine vsak otrok seveda edinstven. 

Tudi na otrokovo težo (v 23. tednu tehta okoli 450 gramov) je treba gledati kot na približno vrednost. Enkrat otrok raste v dolžino, drugič pridobiva na teži – to dvoje se dogaja ob različnem času, saj otrokovo telo pravzaprav ne zmore obojega hkrati. Zaradi tega se morda zdi, da so tu in tam v obeh vidikih njegovega razvoja kratki premori. Če kdaj izgleda, kot da otrok ne raste ali se ne redi, vas torej naj nikar ne skrbi. 

Razvoj otroka

V 23. tednu nosečnosti otrok razvije bistveni organ za tvorjenje hormonov in uravnavanje presnove sladkorja: trebušno slinavko. Z dolžino 15-20 cm je trebušna slinavka, ki se nahaja za želodcem, največja žleza v človeškem telesu. Vsebuje tako imenovane Langerhansove otočke, ki proizvajajo življenjsko pomemben hormon inzulin, ki ga otrok potrebuje za razgradnjo sladkorja in uravnavanje ravni sladkorja v krvi. 

V maternici ima otrok še vedno več kot dovolj prostora za premikanje in to s pridom izkorišča za treniranje mišic, kit in sklepov ter urjenje čutov. Če je v vašem trebuhu dogajanje tako pestro, da se vam zdi, da morda pričakujete dvojčka, je to verjetno zato, ker se otrok hitro premika iz enega konca maternice v drugega. V naslednjih nekaj tednih, ko bo imel čedalje manj prostora za to »pohajanje«, bo tega sicer vse manj. 

V amnijski votlini znotraj maternice je zdaj ves čas pol litra plodovnice, ki se skozi posteljico redno izmenjuje. Ko bo nosečnost napredovala, bo količina plodovnice sicer čedalje večja. Otrok jo vsak dan spije približno 400 mililitrov in tako uri tudi svoj prebavni sistem. 

Od zdaj naprej so otrokove možnosti za preživetje v primeru prezgodnjega poroda vsak teden boljše. Zahvaljujoč sodobni medicini in inovativni tehnologiji je možno poustvariti okolje, kakršno je v maternici, in nedonošenčke preskrbeti z vsem potrebnim. 

Kljub temu pa je prezgodnji porod tako za mamo kot otroka izjemno težak proces. Na srečo kontrolni pregledi pri ginekologu tveganje za prezgodnji porod zmanjšajo.

Kako se v 23. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Tehtnica vam vsakič, ko stopite nanjo, potrdi, da se redite. V 23. tednu nosečnosti boste pridelali tam nekje 250 do 300 gramov. Pa tudi, če se boste zredili malce več kot to, bo to povsem okej. 

Če želite, lahko s pomočjo HiPPovega kalkulatorja pridobivanja teže med nosečnostjo preverite ali je vaša teža v priporočenem obsegu. 

Morda ste že opazili, da se hitro utrudite in ste brez energije. To je zato, ker telo zelo resno jemlje svojo nalogo in na vso moč dela za zdrav razvoj vašega otroka. Od 23. tedna naprej bi se v splošnem morali izogibati napornim aktivnostim in dolgim sprehodom ali pohodom. Morda se vam zdi, da imate še vedno dobro kondicijo in če je temu tako, ni razloga, da bi te aktivnosti čisto opustili, je pa priporočljivo, da tempo malo upočasnite. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Povečana potreba po uriniranju

Ne boste šli prav daleč ali dolgo zdržali, ne da bi šli na stranišče, saj boste pogosteje čutili potrebo po uriniranju. To je zato, ker maternica pritiska na mehur, ki se posledično zmanjša. Vendar pa to naj ne bo razlog, da manj pijete, ravno nasprotno, poskrbite za zadosten vnos tekočin, saj jih telo med nosečnostjo še kako potrebuje. 

Občutek utrujenosti in šibkosti

Če se pogosto počutite utrujene in šibke, čeprav se niste preveč naprezali, je vzrok morda pomanjkanje železa. V 23. tednu nosečnosti do pomanjkanja pride pri približno 20 % nosečnic. 

Če se počutite slabotne, ste bledi in se tudi po poštenem počitku ne počutite nič kaj bolje, je čas, da začnete jemati posebno prehransko dopolnilo za izboljšanje vrednosti železa. To bo zagotovilo, da bo otrok še naprej preskrbljen z vsem potrebnim kisikom. 

Preberite si več o železu in o tem, katera živila ga vsebujejo. 

Za pomanjkanje energije in šibkost je lahko kriv tudi krvni tlak. Mnoge nosečnice imajo zlasti v srednjih tednih nosečnosti nizek krvni tlak, saj se njihov krvni obtok trudi obvladati povečan pretok krvi in ​​oskrbovati posteljico s krvjo in hranili. Ginekolog ali babica vam bosta redno merila krvni tlak in vam v primeru, da bo prenizek, svetovala, kako ga zvišati. 

Najkoristnejši nasveti

  • Če je mogoče, si priskrbite nosečniške podporne spodnje hlačke, ki bodo nudile oporo vašemu trebuhu.
  • Informirajte se glede plenic in različnih načinov previjanja.
  • Skrbi lahko odmislite in se sprostite tudi ob barvanju pobarvank za odrasle ali mandal.
  • Pri babici se pozanimajte glede pripomočkov za dojenje in knjigah o dojenju, ki jih priporoča.
  • Ko začutite željo po sladkarijah, raje posezite po sadju ali zelenjavi. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Dojenje je najboljše za otroka

Zdaj je pravi čas, da se pri babici pozanimate tudi glede dojenja in kako sploh poteka. Lahko bi rekli, da dojenje deluje po principu ponudbe in povpraševanja – otrok narekuje ritem dojenja, vaše telo pa se mu prilagodi. Prvih nekaj dni in tednov po porodu je bistveno, da se med vami in otrokom vzpostavi čustvena vez, posledično vam bo tudi pri dojenju šlo dobro. 

Pri premagovanju začetnih težav in kriz, je zelo koristno, da veste, kako dojenje sploh deluje (in se učite od drugih mamic). 

Pri babici se pozanimajte, katere pripomočke za dojenje morate kupiti in katere si lahko izposodite, če bo to potrebno. 

Nizke vrednosti železa ali nizek krvni tlak

Če ste ves čas utrujeni ter šibki in to vpliva na vaše vsakdanje življenje, naj zdravnik preveri vaše vrednosti železa in krvni tlak. Če se vi ne počutite dobro, tudi otroku ne bo šlo preveč dobro. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.