Skip to main content

Tedni nosečnosti:

12. teden: čas je, da podelite novico o nosečnosti

V 12. tednu nosečnosti je čas, da svojemu delodajalcu poveste, da ste noseči. Od zdaj naprej ste upravičeni do pravnega varstva in vseh zakonsko predpisanih ukrepov, ki veljajo za nosečnice in zaščito nerojenih otrok. Medtem pa se vaš otrok pospešeno razvija. 

Velikost otroka v 12. tednu nosečnosti

Vaš otrok je zdaj velik več kot 5 cm, torej približno toliko kot zelo veliko jajce in tehta približno 16 gramov. Velikost se sicer od otroka do otroka lahko razlikuje, saj se vsak razvija v svojem tempu. Otrok se v maternici ves čas giba in premika, zato je težko natančno izmeriti njegovo velikost. Dodaten razlog za različne velikosti otrok na tej stopnji pa je genetski material očeta in matere. Razlike v velikosti in teži pa bodo še izrazitejše v drugem trimesečju, ki se začne čez dva tedna. 

Razvoj otroka

V 12. tednu nosečnosti, pa tudi v prihodnjih tednih bo otrok postajal čedalje večji in daljši. Hkrati z vztrajno rastjo pa bodo začeli delovati tudi njegovi vitalni organi – njegov želodec bo lahko na primer sedaj sprejel različne snovi. Otrok bo večkrat pogoltnil tudi majhne količine plodovnice in se tako navajal na dihanje, ter vadil požiranje in uživanje hrane. Plodovnico bo v tej fazi razvoja večkrat izpljunil, saj se požiranja še ni čisto privadil. Tudi po rojstvu bo potrebne še kar nekaj vaje – novorojenčkom, ki med dojenjem prehitro pijejo, se namreč rado zaleti. 

Otrok je v 12. tednu nosečnosti zelo aktiven in s pridom uporablja prostor, ki mu je na voljo za vse vrste telovadnih vaj. Zdaj se lahko odziva tudi na dražljaje, saj so prevodni sistem srca, živčevje in možgani zdaj dovolj razviti. Če med nebrzdanim premikanjem pred svojimi majcenimi usti začuti kakršno koli stvar, se sproži njegov sesalni refleks. Ta refleks je ključnega pomena po rojstvu, saj je izven maternice sesanje edini način, da prvih nekaj mesecev sploh pride do hrane. 

Izurjeno oko bi lahko z ultrazvočnim pregledom opazilo rahle premike otrokovih vek in kako popolnoma zapreti oči je še ena stvar, ki jo bo moral otrok vaditi (kasneje se bo razvilo tudi refleksno zapiranje vek). Če pritisnete na svoj trebuh, se bo otrok nenadoma odmaknil stran od trebušne stene. Tudi to je eden od refleksov, čeprav se bo to še spremenilo, saj se bo otrok v naslednjih nekaj tednih začel odzivati ​​na izkazovanje ljubezni oziroma znake naklonjenosti, ki prihajajo od zunaj, in se bo namesto tega obrnil naokrog. 

Spola vašega otroka še vedno ni mogoče določiti, na to boste morali še malce počakati. Pred 16. tednom vam ginekolog še ne bo mogel povedati, ali gre za deklico ali fantka. Je pa že jasno, če pričakujete enega otroka ali več. 

Kako se v 12. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Gotovo že z velikim vznemirjenjem čakate na prve znake otrokovega premikanja. Na žalost pa boste morali tudi na to počakati še nekoliko dlje, čeprav so z otrokovo vztrajno rastjo možnosti za to čedalje večje.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Nosečniški trebušček bo počasi že viden

Zaradi povečanja telesne teže, ki je posledica nabiranja maščobnih zalog v telesu, boste počasi že začeli opažati nosečniški trebušček. Ljudje ga bodo začeli opažati v naslednjih nekaj tednih, če pa je to vaša druga ali tretja nosečnost, bo viden že kaj prej. Ko boste svoji družini in prijateljem povedali, da ste noseči, bodo vašemu trebuščku in njegovemu izgledu veliko pozornosti posvečali ob vsakem ponovnem srečanju. 

Vsak teden se vaša telesna teža poveča za 250 do 300 gramov, zato bodo udobna oblačila čedalje pomembnejša. Pri spremljanju teže vam lahko pomaga HiPPov kalkulator pridobivanja teže med nosečnostjo. 

Vi sami imate kontrolo nad pridobivanjem telesne teže med nosečnostjo. Ključno pri tem je zdravo prehranjevanje: ne jejte za dva, poskrbite za zdravo, uravnoteženo prehrano in ne pozabite na gibanje ter telovadbo. 

Pomanjkanje hranil

Marsikatera nosečnica občasno čuti utrujenost – brez skrbi, to je popolnoma normalen del nosečnosti. Če pa ste utrujeni zelo pogosto in če je raven železa nizka, je to znak, da s prehrano ne dobivate dovolj železa. Do tega pogosto pride pri vegetarijankah in vegankah. 

V splošnem z vegetarijansko prehrano med nosečnostjo ni nič narobe. Če ne jeste mesa ali rib, pa morate malo bolj razmisliti, kako boste zadostno količino železa in beljakovin dobili iz drugih živil. Vegetarijanska prehrana, ki vključuje mleko in druge mlečne izdelke, je popolnoma okej, vendar pa je pomembno, da nosečnice, ki so vegetarijanke, v izogib pomanjkanju hranil izbiri hrane namenijo veliko pozornosti. 

Za vegetarijanke je lahko kar izziv, kako poskrbeti za to, da med nosečnostjo dobijo dovolj železa, saj telo lažje predela železo v mesu (tako imenovano hemsko obliko železa) kot železo iz rastlinskih virov – grah, špinača, temno sadje in polnozrnati izdelki sicer vsi vsebujejo železo, vendar ga telo lahko absorbira le v majhnih količinah. Vitamin C spodbuja absorpcijo železa in tako večjo količino železa zagotovi tudi vašemu otroku. 

Skratka, priporočljivo je uživanje hrane, ki vsebuje železo, v kombinaciji s sadjem z visoko vsebnostjo vitamina C. Dobra izbira je na primer HiPP sok. 

Za nosečnice, ki so veganke in zato ne jedo mesa, rib, mlečnih izdelkov in jajc, je uživanje zadostne količine hranil med nosečnostjo veliko težje. Če je bila vaša prehrana pred nosečnostjo veganska, je priporočljivo, da se obrnete na izkušenega dietetika po nasvet glede prehranskih dopolnil, ki vam bodo pomagala pri uživanju potrebnih mikrohranil, vi pa se boste tako izognili njihovemu pomanjkanju. 

Tako vegankam kot vegetarijankam priporočamo redne laboratorijske preiskave krvi. 

Najkoristnejši nasveti

  • Če ste vegetarijanka ali veganka, si priskrbite primerno kuharsko knjigo z recepti za nosečnost in se posvetujte s strokovnjaki.

  • Ne pozabite na redne preglede pri ginekologu ali babici.
  • Prijateljice in sorodnice povprašajte, ali imajo kakšno uporabno nosečniško obleko. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Pomembne laboratorijske preiskave krvi

Če ste pogosto utrujeni ali pa občasno izredno utrujeni, naj vam ginekolog ali babica uredita laboratorijsko preiskavo krvi. Laboratorijski izvidi bodo razkrili, ali imate pomanjkanje hranil, na primer nizko raven železa, dobili pa boste tudi priporočila glede ustrezne hrane ali dopolnil, ki vam bodo pomagala. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.