Skip to main content

Tedni nosečnosti:

4. teden nosečnosti: nekaj majhnega raste v vašem trebuhu

Po uspešni oploditvi jajčeca se začne drugi teden vaše dejanske nosečnosti. Po večkratni delitvi jajčeca že obstajajo vsi pomembni gradniki za rast novega človeškega bitja. 

Čas od oploditve pa do konca četrtega tedna je prvi mesec nosečnosti. Ob koncu meseca bi običajno dobili menstruacijo, ko pa se to ne zgodi, je to prvi znak, da ste noseči. To pomeni, da ste noseči že mesec dni, preden lahko sploh z gotovostjo potrdite, da ste noseči. 

Velikost otroka v 4. tednu nosečnosti

Po vgnezditvi oplojenega jajčeca se v četrtem tednu nosečnosti vašega dva tedna starega otročička še vedno ne da videti s prostim očesom. Razvil se bo iz embrionalnih celic, trenutno pa pod mikroskopom izgleda kot majcena črna pika.

Razvoj otroka

 

Kaj se dogaja v 4. tednu nosečnosti?

Po vgnezditvi embrionalne celice vaše telo začne izločati hormon hCG (humani horionski gonadotropin), ki ga proizvajajo nekatere celice, iz katerih sestoji posteljica. Te celice so tudi osnova za razvoj amnija, rumenjakovega mehurčka in seveda otroka samega. Rumenjakov mehurček igra pomembno vlogo pri prenašanju hranil do amnija, dokler posteljica ne začne oskrbovati otroka s hranili preko popkovine. 

Izločanje hormona hCG je prva večja sprememba, do katere pride v telesu na začetku nosečnosti. Ta hormon je osnova vseh testov nosečnosti, čeprav ga v 4. tednu še ni dovolj, da bi lahko ugotovili, ali ste noseči ali ne. 

V 5. tednu nosečnosti pa že lahko pričakujete pozitiven rezultat urinskega testa nosečnosti:

 

  • teste za zgodnje ugotavljanje nosečnosti lahko uporabite 4 do 6 dni pred pričakovanim začetkom menstruacije;
  • teste nosečnosti lahko uporabite 3 do 5 dni po predvidenem začetku menstruacije; 

 

Od 5. tedna naprej ultrazvočni pregled zazna amnij (amnijsko votlino). 

Na tej zgodnji stopnji je človeško bitje, katerega življenje se šele začenja, zelo šibko in ranljivo. Zato mnoge ženske počakajo do konca 12. tedna, preden družini in prijateljem zaupajo novico o nosečnosti. 

Kako se v 4. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Še preden vam bo pozitiven rezultat testa potrdil, da ste dejansko noseči, se lahko zgodi, da vas bo preplavila vrsta različnih občutkov. V četrtem tednu nosečnosti se boste znašli v pravem vrtiljaku čustev in lahko, da vam bo šlo pogosto na jok, kar je še en znak nosečnosti (čeprav ni zanesljiv).

Ta občutek je posledica hormonov, ki jih telo proizvaja za zaščito nosečnosti.

Z nestrpnostjo boste pričakovali trenutek, ko boste dobili potrditev, da ste noseči, pa naj bo to izostanek menstruacije, test nosečnosti ali ultrazvočni pregled.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Možni znaki in simptomi

Napete in boleče dojke
Eden izmed možnih znakov so napete in boleče dojke. Mlečne žleze se namreč napnejo, da bodo lahko po rojstvu nahranile otroka, zato dojke postajajo polnejše in večje. Boleče prsi so en izmed znakov, ki kažejo, da ste noseči, ko zanesljiv test nosečnosti še ni možen. 

Povečan vaginalni izcedek
V trebuhu se lahko pojavi rahel občutek, kot bi vas nekaj vleklo, ali pa čutite bolečino v različnih delih hrbta brez očitnega razloga. Drugi možen simptom je povečan vaginalni izcedek, ki se pojavi zaradi odebeljenega sluzastega čepa (ki med nosečnostjo zapre maternični vrat in se zrahlja tik pred porodom). Čep tvori nekakšno zaščitno pregrado za nerojenega otroka in preprečuje vstop patogenov in škodljivih bakterij v maternico. 

Občutek utrujenosti, slabotnosti ali brezvoljnosti
Če se kdaj počutite utrujene, šibke ali brezvoljne, je to posledica hormonov, zaradi katerih presnova deluje počasneje kot običajno. To je začasen simptom, ki se bo v naslednjih dveh mesecih nosečnosti ublažil. 

Slabost
Nihanje ravni hormonov v telesu lahko povzroči težavo, ki nosečnice muči zelo pogosto: slabost. Slabost nosečnice običajno občutijo takoj zjutraj, ko vstanejo, saj telo čez noč izloči velike količine hormona hCG (nosečniškega hormona). Test nosečnosti je zato treba narediti zjutraj ob prvem jutranjem lulanju, saj je takrat koncentracija nosečniškega hormona največja, rezultat pa najzanesljivejši. 

*Nasvet: Po bruhanju si izperite usta in umijte zobe, da bodo ostali čisti in zdravi.

Najkoristnejši nasveti

  • Če vaša menstruacija izostane in je bil test nosečnosti pozitiven, se naročite na pregled pri ginekologu.
  • Če opazite povečan vaginalni izcedek, za zaščito spodnjega perila uporabljajte dnevne vložke.
  • Če imate kakršnekoli dvome glede svojih simptomov, obiščite zdravnika oz. ginekologa.
  • Izogibajte se dvigovanju in prenašanju težkih predmetov.
  • Za preprečitev okužb se izogibajte surovim ribam, surovemu mesu, jajcem in surovim mlečnim izdelkom. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali osebnemu zdravniku

 

Državna pomoč za nosečnice

Pri izbranem ginekologu se pozanimajte, kdaj ste upravičeni do različnih oblik zakonske pomoči, ki je na voljo nosečnicam. V kolikor je vaša nosečnost uradno zabeležena, ste v dobrem položaju, če pride do neljubih situacij. 

Ali vaše delo predstavlja tveganje za nosečnost? 

Obstaja več predpisov, ki vas ščitijo v različnih fazah nosečnosti. Od zdaj naprej ne smete delati s škodljivimi snovmi (npr. nekaterimi kemikalijami), prav tako ne smete biti izpostavljeni sevanju ali opravljati kakršnekoli dejavnosti, pri katerih je večje tveganje za nosečnice. Dela, pri katerih ste izpostavljeni večjemu tveganju okužb (npr. v bolnišnici ali vrtcu), niso dovoljena ali pa so dovoljena le z omejitvami.

Če je vaše delovno mesto iz kakršnegakoli razloga nevarno za vas ali vašega nerojenega otroka, morate delodajalca čim prej obvestiti o nosečnosti, delodajalec pa vam mora zagotoviti delovno mesto, ki za vas ne predstavlja tveganja ali pa vam omogoči, da ste dela začasno oproščeni.

Družinske bolezni

Zdravnika morate obvestiti, če imate kakršnokoli genetsko ali kronično bolezen. Poslal vas bo na nadaljnje preiskave in naredili vse, kar je v njegovi moči, da zagotovi varno in zdravo rast otroka.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.