Skip to main content

Tedni nosečnosti:

34. teden nosečnosti: Razvajajte se in uživajte v zadnjih par tednih nosečnosti

V 34. tednu nosečnosti, približno šest tednov pred predvidenim datumom poroda, ste tik pred začetkom porodniškega dopusta, ko boste svoje službene obveznosti prepustili sodelavcem, vi pa se boste lahko sprostili in osredotočili na vse, kar vas čaka. 

Velikost otroka v 34. tednu nosečnosti

Vaš otrok, ki bo luč sveta ugledal čez nekaj tednov, je zdaj dolg približno 45 cm, torej nekaj takega kot velika glava romanske solate oziroma štrucarke. Otrok se čedalje hitreje redi in bliža porodni teži, trenutno pa tehta 2237 gramov. Nikar vas naj ne skrbi, če se zdi, da njegova rast ni zadostna oziroma da ne pridobiva dovolj na teži. Teža in velikost se razlikujeta od otroka do otroka in sta zelo odvisni od genov.

Razvoj otroka

Otrokovi čuti so zdaj v napredni fazi razvoja, še zlasti pa v 34. tednu napreduje in se izboljša njegov sluh. Na teh stopnji otrok zelo dobro sliši visoke zvoke in po rojstvu bo prepoznal zvok glasbe in glasov, ki jih lahko sliši že zdaj znotraj maternice. To, da lahko prepozna določene zvoke, bo okrepilo novorojenčkov občutek zaupanja in ga pomirilo. 

Otrokovo okostje absorbira ves kalcij, ki ga lahko dobi, da kosti postanejo čvrstejše, trše, močnejše in robustnejše. Vendar kosti do rojstva še ne bodo povsem razvite, zato je priporočljivo, da otrok dobiva dodaten vitamin D.

Recept za vitamin D lahko dobite med pregledom pri pediatru. V skladu z najnovejšimi priporočili naj bi vsi dojenčki dnevno uživali vitamin D v obliki kapljic ali tablet, vse dokler ne pretečeta dve pomladi od njihovega rojstva. 

Kar se tiče otrokovih pljuč, so ta še vedno v zadnji fazi razvoja in tako postajajo stabilnejše, njihovo delovanje pa zanesljivejše.

Ker je v maternici vse manj prostora, to pa otroku onemogoča, da bi se prosto premikal naokrog, se s celim telesom obrača z ene strani na drugo. Če pričakujete dvojčka, je to pomanjkanje svobode zanju še večja težava in njuno premikanje zaradi omejenega prostora še intenzivnejše. Pri dvojčkih predstavlja precejšen izziv tudi ultrazvok, saj otroka ponavadi ležita drug na drugem, kar ginekologu oteži natančno določitev in prikaz srčnih utripov obeh otrok. 

V 34. tednu nosečnosti se testisi fantkov premaknejo iz trebuha v mošnjo. Na ultrazvoku je mošnja na tej stopnji videti zelo velika, kar je posledica vode, ki se zadržuje v njej. Veliko fantkov ima tudi ob rojstvu še vedno veliko mošnjo, ki je otečena na pogled. Vendar ni razloga za zaskrbljenost, po nekaj dneh bo že normalne velikosti. 

Otrok se bo na podlagi dražljaja, ki ga bo spodbudil k temu, postopoma premaknil v pravi položaj za normalen, naraven porod.

Babica svetuje

»Če otrok do 34. tedna nosečnosti glave še ni premaknil navzdol, se ga da na različne načine spodbuditi, da se obrne v pravo smer. Glede tega se posvetujte z babico – morda vam bo priporočila tradicionalno kitajsko zdravilo, imenovano moxa (mokša), ki lahko pomaga, vendar le v omejenem časovnem okviru.« Dorothee Kutz, babica 

Otrok končni porodni položaj zavzame približno štiri tedne pred porodom. Nekateri otroci sicer zelo dolgo ostanejo v položaju embrionalnega počepa z nogami privitimi navzgor in se obrnejo šele ob začetku poroda.

Kako se v 34. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Otrok raste, nosečnost pa postaja čedalje napornejša. Zatorej ni čudno, da vam zdaj v skladu z zakonom kmalu ne bo treba več v službo. Osredotočite se nase in poskusite uživati v predporodnem obdobju. 

Namen zakonsko določenega porodniškega nadomestila je, da vam zaradi materinstva ni treba trpeti finančnih težav. Tako se lahko sprostite in v miru prilagodite novim okoliščinam. Tudi po otrokovemu rojstvu vam lep čas ne bo treba nazaj na delo. V času porodniškega dopusta bi morali vso svojo energijo usmeriti v otroka in uživati v preživljanju časa z družino, ne da bi si belili glavo glede denarja. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Glavni nosečniški simptomi v 34. tednu nosečnosti so bolečine v hrbtu in zasoplost. Čez približno dva tedna se bo začel tako imenovani lažni porod, ki bo maternico skupaj z otrokom premaknil navzdol proti mali medenici. To lahko ima za posledico tudi druge simptome, kot sta driska in rahla slabost, na srečo pa ti kmalu izginejo. 

Pritisk navzdol

Morda ste že opazili nenavaden občutek bremena, ki pritiska navzdol. To je posledica otrokove teže, ki pritiska na vaše medenično dno. Občutek se lahko poveča po lažnih popadkih oziroma lažnem porodu, ko se otrok pomakne proti mali medenici. Pomagate si lahko z blagimi vajami, na primer z zibanjem z ene strani na drugo med sedenjem. To bo sprostilo medenični obroč in bližnje tkivo ter preprečilo napetost v tem predelu. 

Lažni ali pravi popadki?

Še pred lažnimi popadki morate imeti pripravljeno torbo z najnujnejšimi stvarmi za porodnišnico, saj so mnogi bodoči starši v dvomih, ali gre za lažne ali prave popadke. Tisti, ki pričakujejo prvega otroka, se pogosto odpravijo naravnost v bolnišnico, kjer pa jih pošljejo nazaj domov, če se izkaže, da gre za »lažni preplah«. Če se to zgodi tudi vam, si ne belite preveč glave s tem, pravzaprav je to odličen trening za dan, ko bo šlo zares. 

Najkoristnejši nasveti

  • Razmislite kaj vse boste potrebovali v obdobju po porodu, ko boste čustveno vez z otrokom navezali tudi prek dojenja. Poskrbite, da boste imeli pri roki vse potrebno: udobne nedrčke in praktične majice za dojenje, prsne blazinice za dojenje, kremo za bradavičke itd.
  • Če občutite bolečine v trebuhu, lahko sami preverite, ali gre za lažne ali prave porodne popadke. Štopajte, kako dolgo traja boleč občutek (lažni popadki trajajo le nekaj sekund) in se ulezite v toplo kopel. Lažni popadki v topli vodi prenehajo, pravi popadki pa postanejo še močnejši.
  • Kljub nosečniškemu trebuhu je lahko seks zabaven in učinkovit način za sprostitev. Pri tem bodite kreativni – masaža presredka (predela med nožnico in zadnjikom) je na primer lahko prava popestritev spolnih užitkov. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Raztrganine/rez presredka (epiziotomija)

Da bi zmanjšali tveganje za perinalne raztrganine oziroma res presredka med porodom si lahko zadnje tedne nosečnosti vsak dan s krožnimi gibi masirate presredek s kakovostnim oljem ali posebnim oljem za masažo presredka. Masaža tkivo sprosti in ga naredi mehkejšega in bolj elastičnega, da lažje popusti pod pritiskom otrokove glave med porodom. 

Pri babici se pozanimajte za napotke glede masaže presredka in primernega masažnega olja. 

Kaj pa, če se otrok noče obrniti?

Včasih pomaga že to, da vi spremenite svoj položaj in nežno premikate boke gor in dol. To bo za otroka nekoliko neprijetno in lahko se zgodi, da se bo obrnil okrog. 

Tudi svetloba lahko otroka spodbudi, da se obrne. Če bi radi poskusili, ali to deluje, morate biti vi oziroma vaš trebuh v temnem okolju, na primer pod odejo. Vzemite baterijsko svetilko in jo usmerite v spodnji del trebuha. Otrok bo videl svetlobo in lahko se zgodi, da se bo premaknil proti njej. 

Še ena izmed možnosti je uporaba zvoka. Na pas si privežite majhen zvonec ali kitajsko meditativno kroglico, ki med premikanjem cinglja oziroma spušča zvok. Otroka bo zanimalo, od kod zvok prihaja in mogoče se bo zaradi tega obrnil. 

Vse te metode so številnim nosečnicam pomagale, da se je otrok iz položaja z ritko naprej premaknil v pravi porodni položaj. Babica ima za vas zagotovo še več nasvetov in trikov, ki vam lahko pomagajo pri tem in tako preprečijo bolj zapleten porod ali carski rez. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.