Skip to main content

Tedni nosečnosti:

13. teden: Vaš otrok se začenja razvijati v čisto samosvoje človeško bitje

Vaše telo se je zdaj v glavnem že prilagodilo spreminjajoči se ravni hormonov. Nosečniške tegobe, ki ste jih občutili prve tri mesece, so izginile in če je vse po sreči, lahko zdaj res uživate v nosečnosti. Otrok, ki raste v vaši maternici, je zdaj star 12 tednov, vi pa ste v tretjem mesecu nosečnosti in v zadnjem tednu prvega trimesečja. 

Velikost otroka v 13. tednu nosečnosti

Otrok je zdaj velik 6–7 cm, njegova velikost je torej podobna sadežu kivija, tehta pa okrog 20 gramov, približno toliko kot jagoda. 

Razvoj otroka

Trinajsti teden nosečnosti predstavlja prav posebno fazo rasti. Otrok postaja čedalje večji in daljši, njegove proporcije postopoma dobivajo pravo obliko, razvijajo se prepoznavnejše lastnosti človeškega telesa in otrok vse bolj izgleda tako, kot bo ob rojstvu. Na njegovem obrazku se še naprej razvijajo poteze na podlagi vašega genetskega materiala in materiala vašega partnerja, tako da bo po videzu lahko podoben vama obema. 

Njegova trebušna slinavka zdaj proizvaja inzulin, hormon, ki ga človeško telo potrebuje za razgradnjo sladkorja. 

Do 13. tedna je na pravem mestu tudi že otrokovo črevesje, ki je pripravljeno za prehajanje snovi. Ker otrok že požira plodovnico, bo začel tudi iztrebljati. 

V maternici ima še vedno več kot dovolj prostora za intenzivno gibanje in premikanje, s sesanjem palca pa uri tudi svoj sesalni refleks. Čedalje pogosteje se obrača proti trebušni steni, saj čuti, kaj se dogaja zunaj, in se odziva na vaše dražljaje. Morda prav zato radi intuitivno položite roko na trebuh? 

Kako se v 13. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Ni treba, da takoj v kali zatrete željo pa določeni hrani, ko se vam jo zahoče – dokler je vaša prehrana uravnotežena, si lahko mirne duše privoščite kakšen priboljšek. 

Za razmislek in načrtovanje družinskega življenja po rojstvu otroka je še več kot dovolj časa. Še 27 do 29 tednov bo preteklo, preden boste svojega otroka končno držali v naročju. Če bi bila vaša nosečnost knjiga, bi bili sedaj ravno na tretjini. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Vrtiljak misli 

Po glavi vam trenutno najbrž roji marsikaj in kar ne morate nehati razmišljati o nosečnosti. V veliko pomoč so vam lahko izkušnje žensk, ki so že mame, in vpogled v njihov miselni proces. Še ena od stvari, s katerimi imate opravka, pa so odzivi vseh, ki že vedo za vašo nosečnost, od mirnih in razumnih reakcij do skorajda pretiranega navdušenja. Argumenti in mnenja ljudi bodo vsekakor vplivali na vas. 

Poslušajte svoje telo in um, ter si redno vzemite čas zase in za svoje misli. Z otrokom komunicirajte tako, da položite roko na trebuh – zdaj otrok to že lahko zazna in se odzove. 

Na žalost pa nekaj tednov še ne boste mogli čutiti njegovega premikanja. Ženske, ki pričakujejo prvega otroka, nežne premike otroka običajno čutijo od približno 18. tedna naprej.

Simptomi, ki ste jih imeli prvih nekaj tednov, se bodo umirili 

Vsi ti zunanji vplivi lahko terjajo davek, zato je vsekakor dobro, da se je vaše počutje izboljšalo in da so simptomi iz prvih nekaj tednov nosečnosti v veliki meri že izginili. Vendar lahko imate v trebuhu občasno še vedno občutek, ko da vas nekaj vleče in se nateguje (vaša maternica se nenehno veča in vezi, ki jo podpirajo, se raztezajo), pa tudi vaše dojke so še vedno občutljive na dotik in boleče. 

Na srečo obstaja vrsta preprostih, nežnih načinov za lajšanje teh simptomov. Eden najkoristnejših je umirjanje in sproščanje, pri čemer vam lahko pomaga vedno priljubljena joga ali posebne vaje za nosečnost. Priporočljivo je, da že sedaj ugotovite, kaj vam najbolj pomaga in kako najlažje doseči pravo ravnovesje.  

Najkoristnejši nasveti

  • Zapišite si vse koristne informacije, ki ste jih dobili od prijateljev, družine in kogar koli drugega, in jih razvrstite glede na pomembnost.

  • Poiščite si primerno športno aktivnost v skupini ali vodeno vadbo za nosečnice in se prijavite.
  • Dobra izbira je tudi tečaj joge za nosečnice.
  • Poskrbite za zaščito pred okužbami in resnimi boleznimi. Vaš imunski sistem ni tako močan kot pred nosečnostjo, saj mora skrbeti za vse, kar se dogaja v vašem telesu, in s tem za zdrav razvoj vašega otroka.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Podrobna diagnoza

Med pregledom bo ginekolog pozorno pregledal velikost različnih delov otroka. Pomemben del njegovega razvoja, ki ga je zdaj že moč izmeriti, je tako imenovana nuhalna svetlina, nabrana tekočina v podkožju plodovega zatilja. V prihodnjih tednih bo popolnoma izginila. Količina tekočine kaže ne to, ali ima vaš otrok različne težave, na primer srčno napako ali pa Downov sindrom. Merjenje nuhalne svetline sicer ni del rutinske, preventivne obravnave in je za zdrave nosečnice samoplačniška preiskava, o njej pa vam lahko kaj več pove vaš ginekolog. 

Toksini doma, v bližnji okolici in okolju

Barvanje las

Vse več žensk se zaveda problema, ki ga predstavlja barvanje las med nosečnostjo in strupene kemikalije v številnih barvah za lase. Čeprav mnoge ženske menijo, da je barvanje in trajno kodranje las neškodljivo, ginekološka klinika Straubing iz Nemčije to odsvetuje zaradi visoke absorpcijske sposobnosti lasišča. Svetujemo vam, da se prve tri mesece nosečnosti trajnemu kodranju in barvanju izogibate, saj lasišče zelo dobro absorbira škodljive strupene snovi, ki lahko prek krvnega obtoka pridejo do otroka. Dober kompromis so naravne barve za lase (čeprav odtenki za svetlolaske žal ne obstajajo), druga možnost pa je, da so prameni las pobarvani več kot dva cm stran od lasišča. 

Čistila za dom

Če niste prepričani o varnosti čistilnih sredstev, ki jih imate pri roki doma, se glede tega posvetujte z ginekologom ali babico, ki vam bosta povedala, katere sestavine čistil za dom lahko škodujejo zarodku ali plodu. Če kljub informacijam še vedno niste prepričani, začnite uporabljati naravne, bio čistilne izdelke (to bo tudi dolgoročno gledano dobro za vašega otroka) ali pa se obrnite na organizacije ali inštitute, ki so specializirani za raziskave vpliva strupenih kemikalij na zarodek. Pri njih boste zagotovo dobili najnatančnejše informacije o učinkih določenih sestavin in kako se jim izogniti. 

Druge kemikalije

Enako velja tudi za izdelke, ki jih uporabljate na vrtu, preventiva je namreč vedno boljša kot kurativa. Herbicidom za zatiranje plevela se je na primer najbolje izogniti. Zelo verjetno je tudi, da se boste pred prihodom otroka lotili kakšne prenove doma. Če je temu tako, namesto kemičnih barv za stene ali premazov za les uporabite naravne izdelke, kot sta čebelji vosek ali belež. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.