Skip to main content

Tedni nosečnosti:

21. teden nosečnosti: Otrok razvija svoj ritem spanja in budnosti

Velikost otroka v 21. tednu nosečnosti

Otrok je zdaj dolg približno 27 cm, se pravi, da je približno tako velik kot korenček ali špargelj. 

Tehta približno 350 gramov (približno toliko kot jajčevec) – ne manjka mu torej kaj dosti do polovice kilograma.

Razvoj otroka

Glavni razvojni mejnik 21. tedna nosečnosti je nastanek mečav na otrokovi lobanji, ki se določen čas po rojstvu zaprejo in glava dobi obliko, kakršna bo do konca otrokovega življenja.

Otrok še naprej razvija in izpopolnjuje svoj ritem spanja in budnosti, kar je pomembna faza v njegovem razvoju. 

Na ultrazvoku je jasno vidno, v kakšnem položaju otrok spi v maternici. Vidite lahko, ali glavo nagne nazaj, si jo podpre z rokami pod brado ali pa brado povesi do prsnega koša in si tako podpre glavo.

V 21. tednu nosečnosti so otrokove spalne navade in ritem povsem enaki, kot bodo ob rojstvu, na njih pa že vplivata hrup in svetloba. Še en dejavnik pa so vaše prehranjevalne navade: zaradi hrupa, ki ga po obilnem obroku povzroča črevo, je otrok namesto, da bi spal, še naprej buden in se premika. 

V tem tednu se razvija tudi otrokova mimika. Poleg obrvi, so zdaj vidne tudi že trepalnice. 

Otrokova koža je čedalje čvrstejša, nastajati pa začneta dve glavni kožni plasti, povrhnjica in usnjica. 

Kot zdaj verjetno že veste, je otrok zelo aktiven – kar močno brca, pogosto se obrača naokrog, sega po popkovini in jo vleče, sesa enkrat en palec in drugič drugega ter požira plodovnico. 

Plodovnico, ki jo pogoltne, zdaj lahko predela, saj njegov prebavni sistem vodo loči od drugih prisotnih snovi. Otrok se premika in tako aktivno uri svoj prebavni sistem, čeprav črevesje še ni popolnoma razvito in bo vse, kar otrok poje, lahko prebavilo šele, ko bo otrok star približno 12 mesecev. To pomeni, da bo po rojstvu pogosto trpel zaradi bolečin v trebuhu in napenjanja. 

Otrokov okušalni živec in brbončice so zdaj razviti že do te mere, da otrok lahko okusi, kaj jeste vi, okusi vaše hrane namreč pridejo v plodovnico, ki jo otrok nato zaužije. Kasneje bo otrok te okuse prepoznal, ko bo videl hrano na svojem krožniku. Zato velja: čim bolj raznolika je vaša prehrana, tem bolje! 

Kako se v 21. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Od 21. tedna naprej bo otrokovo premikanje čedalje intenzivnejše, zato bo tudi nosečnost vse pestrejša. Zaenkrat na zunaj še ni očitnih znakov, da se otrok premika, čeprav boste njegove gibe tu in tam malce vendarle lahko občutili in se avtomatsko odzvali na to. Otroku bo ta stik z vami zagotovo zelo prijal. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Vaš trebuh bo čedalje bolj okrogel in velik, to pa bo povečalo pritisk na notranje organe, ki so se zaradi rastoče maternice premaknili. Večanje maternice, pomanjkanje prostora za druge organe in hormoni lahko občasno povzročijo številne težave. 

Krči v nogah

V 21. tednu nosečnosti se začne vaša potreba po magneziju počasi večati. Med drugim vam to povejo tudi nenadni in boleči krči v nogah (zlasti v mečih), ki so pogostejši ponoči, ko so mišice sproščene in počivajo. 

Ko se krči pojavijo, najprej pomaga masaža prizadetega območja, s pomočjo katere se mišice znova sprostijo. Sicer pa morate čim pogosteje jesti hrano, bogato z magnezijem. 

Zaprtje in napenjanje

Ker maternica pritiska na črevesje, vas lahko muči tudi neredno iztrebljanje. Večinoma to vodi v zaprtje, lahko pa se v tem tednu pojavi tudi boleče napenjanje. 

Pri tem vam lahko pomagajo različni čaji, ki jih lahko pijete vsak dan, na primer HiPPov bio komarčkov čaj, ki pomirja črevesje. 

Najbolj pa za preprečevanje zaprtja in napenjanja pomaga povečan vnos tekočin in uživanje manj živil, kot so zelje, fižol, česen in čebula, ki lahko povzročijo vetrove. 

Na HiPPovi spleti strani si preberite več o tem, kaj lahko med nosečnostjo sami naredite za zmanjšanje neprijetnih težav, kakršni sta zaprtje in napenjanje.   

Okužbe sečil

Ko nosečnost napreduje, se medenica širi in odpira, mišice in sklepi postanejo ohlapnejši, telesne sluznice pa bolj občutljive. To bakterijam in patogenom olajša vstop v sečnico, kar lahko povzroči okužbo mehurja. 

V 21. tednu nosečnosti je tudi vaša medenica občutljiva na nizke temperature, zato poskrbite, da vam je ves čas toplo in pojdite na stranišče vedno, ko je to potrebno. Učinkovit način za preprečevanje okužb sečil je tudi pitje velike količine tekočin, saj pomaga pri »izpiranju« sečnih organov (zlasti mehurja) in zmanjšuje količino bakterij, ki bi lahko prišle do sečil. 

Babica svetuje

»Čim večkrat nosite bombažno spodnje perilo. Resda ni tako fino kot kakšno drugo, zato pa diha in tako pomaga pri zaščiti pred bakterijskimi in glivičnimi okužbami.« Dorothee Kutz, babica

Najkoristnejši nasveti

  • Zvečer se izogibajte težkim obrokom, saj je majhne, lahke obroke lažje prebaviti. Poskrbite tudi za zadosten dnevni vnos magnezija.
  • Pri preprečevanju zaprtja pomaga uživanje veliko vlaknin, telovadba in pitje zadostne količine tekočin.
  • Dobra hidracija pa bo pripomogla tudi k preprečevanju okužb.
  • Poskrbite za gibanje in počitek – pazite, da bo obojega dovolj. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Pomanjkanje magnezija

Ker se potreba po magneziju na sredini nosečnosti močno poveča, je treba povečati vnos tega minerala v sledovih. Magnezij pomaga pri preprečevanju občasnih mišičnih krčev, pomemben pa je tudi za umirjanje maternice, preprečuje namreč njeno prekomerno krčenje in tako zmanjšuje tveganje za prezgodnji porod. Če s prehrano ne dobite dovolj magnezija, naj vam zdravnik predpiše prehransko dopolnilo. 

Kako pa kaj železo?

Mnoge nosečnice so včasih utrujene, brezvoljne in slabotne – to je čisto običajen del nosečnosti in ni nujno razlog za skrb. Lahko pa kaže tudi na pomanjkanje železa. Ker je železo ključnega pomena za prenos kisika po krvi (in s tem tudi za preskrbo otroka s potrebnimi hranili), je treba poskrbeti, da raven železa ostane konstantna. 

Zdravnik ali babica lahko raven železa v krvi hitro preveri s pomočjo tako imenovane Hb-vrednosti, ki meri vrednost hemoglobina (Hb) v krvi. To naredi na vašem prvem pregledu, od začetka šestega meseca nosečnosti naprej pa bolj redno. Če so vaše vrednosti železa prenizke, boste dobili predpisano ustrezno prehransko dopolnilo. Umetno pridobljeno železo za uporabo v prehranskih dopolnilih ima to pomanjkljivost, da lahko povzroči zaprtje in črno blato, obstajajo pa tudi naravni prehranski dodatki železa, ki nimajo takšnih stranskih učinkov. Glede tega se posvetujte z ginekologom ali babico.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.