Skip to main content

Tedni nosečnosti:

37. teden nosečnosti: Otrok bo rojen kot donošen novorojenček

V 37. tednu ste v desetem mesecu nosečnosti. Ljudje pogosto pravijo, da nosečnost traja 9 mesecev, v resnici pa do otrokovega rojstva mine malce več časa kot to. Zato je najlažje, da si predstavljamo, da nosečnost traja približno 9 mesecev in pol. Medtem ko se vi neumorno pripravljate na materinsko življenje, se vaš otrok pripravlja na dan, ko bo končno prišel na svet, vam ležal v naročju in vas prvič zaznal tudi prek vonja. 

Velikost otroka v 37. tednu nosečnosti

Otrok je od prejšnjega tedna zrasel še za dodaten centimeter in je zdaj dolg 48 cm, se pravi toliko kot blitva. Tehta 2927 gramov, torej malce manj kot tri kilograme in je že blizu svoje porodne teže. 

Razvoj otroka

Od 37. tedna je otrok pripravljen na rojstvo in življenje zunaj maternice. Čas, ki mu še preostane do dneva D, bo izkoristil za kopičenje maščobnih zalog in tako pridobil še okoli 20-30 gramov telesne teže na dan. Približno 15 odstotkov njegove teže je zdaj maščobe, kar mu omogoča vzdrževanje in uravnavanje telesne temperature po rojstvu, to pa preprečuje prehlade in pripomore k zdravemu razvoju. Maščobne celice so zasnovane tako, da lahko maščobo v toploto pretvorijo v vsaki posamezni celici, kar pomeni, da lahko novorojenček svojo telesno temperaturo ohranja bolj ali manj konstantno. 

Kratek čas pred rojstvom otrok izgubi večino dlačic lanugo in voskaste siraste mazi (vernix caseosa), ki prekriva njegovo kožo. Malce obojega bo sicer ostalo in bo na otrokovi koži vidno tudi po rojstvu. S pomočjo tega lahko izkušena babica natančno določi otrokovo starost. Pri novorojenčkih, ki se rodijo precej časa po predvidenem datumu poroda, običajno (skoraj) ni več siraste mazi, gladkost njihove kože pa kaže na njihovo starost in razvoj. 

Otrokova lobanja in možgani še naprej rastejo vse do rojstva, njegovi ostali organi pa so v celoti oblikovani in že opravljajo svojo funkcijo. Odpadle dlačice lanugo in kožne celice absorbira plodovnica, ki jo otrok še vedno pije, in pozneje postanejo del mekonija (otroške smole), lepljive črne snovi, ki nastane v otrokovem črevesju in se po rojstvu izloči iz telesa kot prvo blato. 

V 37. tednu nosečnosti lažni popadki običajno povzročijo, da se otrokova glavica pomakne navzdol proti vaši mali medenici, kar je idealen porodni položaj, ki pa je za otroka neprijeten, saj se ne more kaj dosti premikati. Zato komaj čaka, da bo končno prišel iz maternice in se lahko svobodneje gibal. Večina otrok ta čas prespi in si nabira moč za dan, ko bodo zapustili maternico. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Kako se v 37. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Gotovo ste nemirni in nervozni zaradi vsega, kar vas še čaka. Če je to vaš prvi otrok, je še posebej verjetno, da boste v dvomih glede svojih telesnih simptomov in ne boste vedeli, ali pomenijo, da je porod tako rekoč tu. 

Babica svetuje

»Pravijo, da je to čas, ko so ženske že čisto site nosečnosti in komaj čakajo, da se konča. To je popolnoma normalno in razumljivo. Še čisto malo in boste otroka končno držali v naročju.« Dorothee Kutz, babica

Ste že skoraj pri koncu nosečniškega koledarčka in časa za zadnje priprave pred otrokovim rojstvom ni več dosti. Verjetno ste se že odločili, kje želite roditi in koga želite imeti ob sebi med porodom. Vaša torba za porodnišnico mora biti pripravljena in oba s partnerjem morata vedeti, kje je, ko jo boste potrebovali v predporodni naglici. Če tega še nista storila, morata s partnerjem nujno narediti načrt glede odhoda v porodnišnico: kdaj bo pravi čas, da se odpravite tja in od kdaj naprej naj bo ob vas tudi izbrana babica. 

Pogosti znaki in simptomi

Vaši notranji organi so pod čedalje večjim pritiskom

Če še niste imeli lažnih popadkov (ki otroka pomaknejo navzdol proti mali medenici v porodni položaj), pa bo do njih zagotovo prišlo ta teden. To bo povečalo obremenitev vaše male medenice in medeničnega dna, kar boste občutili, kot da nekaj pritiska navzdol. Hkrati pa to pomeni, da vaša pljuča ne bodo več tako stisnjena in boste končno spet lahko lažje dihali. Krče mišic medeničnega dna lahko preprečite z vajami, pri katerih se v bokih premikate z nežnimi, krožnimi gibi. Te vaje ublažijo pritisk in vas sprostijo, poleg tega pa otroku pomagajo tudi pri pomikanju v pravi porodni položaj.

Prvi znaki, da gre zares in ste tik pred porodom

Porod se lahko zdaj začne kadar koli. Pogosti zgodnji znaki so napenjanje z drisko, bruhanje, glavobol, hude bolečine v hrbtu in trebuhu, glavni znak, da gre zares, pa je izcedek, ki vsebuje kri. To pomeni, da se je sluzasti čep, ki zapira maternični vrat, končno začel rahljati. Ko se porod začne, amnijska ovojnica v večini primerov poči (odteče vam voda), kar boste opazili kot kapljanje ali curek plodovnice iz vaše nožnice. To bo sprožilo porodne popadke in s tem tudi porod, zato ne smete več dolgo odlašati z odhodom v porodnišnico. Tudi če popadkov nimate takoj po tem, ko poči amnijska ovojnica, se morate nemudoma odpraviti tja.

Babica svetuje

»Če ste v dvomih, ali gre za lažni preplah ali zares, si lahko na hrbet položite termofor ali blazino, polnjeno s češnjevimi koščicami. Če se popadki umirijo, so bili lažni in še ni čas za porod. 

Še ena stvari, s pomočjo katere lahko presodite, ali gre za pravi porod, je sposobnost govorjenja med popadki. Če med popadki niste sposobni govoriti, gre zares in se morate odpraviti naravnost v porodnišnico. 

Če se doma začnete slabo počutiti, morate prav tako takoj v bolnišnico. Ko se odločate, kdaj je čas za odhod, pa upoštevajte tudi, kako daleč stran od porodnišnice sploh živite.« Dorothee Kutz, babica

Najkoristnejši nasveti

  • Čim več počivajte in uživajte v preostanku nosečnosti skupaj ​​s svojimi najdražjimi. 
  • Naredite si plan za takrat, ko bo šlo zares. Kako boste prišli v porodnišnico? Kdo bo šel z vami? Koga morate obvestiti? Ali veste, kje je vaša torba za porodnišnico? To vam bo pomagalo, da boste mirnejši in manj pod stresom. 
  • Uporabljajte visoko vpojne higienske vložke. Če vam bo nenadoma odtekla voda, bo to preprečilo, da bi bilo vaše spodnje perilo čisto premočeno. 
  • Začnite razmišljati tudi o času po otrokovemu rojstvu, ko boste okrevali po porodu in si spet nabirali moči za vsakodnevno življenje z novorojenčkom. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Odziv na znake, da gre zares

Zelo dobro ste opremljeni z vsem teoretičnim znanjem o telesnih simptomih, ki kažejo, da ste tik pred porodom. Kljub temu pa ni nič nenavadnega, če se počutite negotovi in v dvomih. Zato se o vseh možnih scenarijih pogovorite z babico ali dulo, ki vam bo povedala, ob katerih znakih oziroma simptomih je pravi čas za njeno pomoč. Naj vam razloži tudi, kaj in kdaj se bo dogajalo po porodu in kakšne pomoči bosta z otrokom deležna doma. Tako boste lahko mirno pričakali porod in se samozavestno soočili z njim.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.