Skip to main content

Tedni nosečnosti:

40. teden nosečnosti: Otrok je dosegel porodno težo, morda pa bo vseeno še malce zrasel

Ob koncu 40. tedna ste končno prišli do predvidenega datuma poroda, ki ga je ginekolog izračunal na podlagi vaše zadnje menstruacije in ultrazvočnih meritev. Morda se je otrok celo že rodil, ali pa bo do rojstva treba počakati še nekaj dni. Večina otrok je na rojstvo pripravljenih 38 tednov po spočetju, ko so tudi opremljeni z vsem potrebnim za samostojno preživetje zunaj maternice. Kot bodoča mamica ste tekom nosečnosti razvili vse občutke in materinski čut, ki ga boste kot mama potrebovali za nego novorojenčka in skrb otroka skozi celotno otroštvo. 

Velikost otroka v 40. tednu nosečnosti

Otrok je dolg približno 51 cm in je tako dosegel svojo porodno velikost. Če si predstavljate, kako ga držite v naročju, je zdaj velik nekaj takega kot zelo velika buča. Tehta okoli 3440 gramov, kar je povprečna teža novorojenčkov. 

Razvoj otroka

V zadnjih nekaj tednih si je otrok nabral toliko maščobnih zalog, da le-te zdaj predstavljajo približno 15 odstotkov njegove telesne teže. V 40. tednu nosečnosti otrokova jetra iz vašega krvnega obtoka absorbirajo več škroba, ki ga bo otrokovo telo po rojstvu pretvorilo v glukozo, obliko sladkorja, ki se bo sprostila v kri. To je ključnega pomena, saj je otrokov prvi vir energije tri ali štiri dni po porodu, dokler ne začnete tvoriti zrelega materinega mleka in dojiti. 

Prvo oblika materinega mleka, tako imenovani kolostrum, otroka preskrbi s pomembnimi protitelesi, ki koristijo razvoju njegovega imunskega sistema. To otroku zagotavlja zaščito pred bacili, s katerimi bo prišel v stik zunaj maternice, in pripomore k preprečevanju prehladov, ki jim bo otrok hitro izpostavljen. 

Tik pred rojstvom otrok v vaši maternici nima dovolj prostora, zato se zvije v fetalni položaj z glavo navzdol v vaši mali medenici, ter čaka. Opazili boste, da v takšnem ukrivljenem položaju ostane tudi prva dva ali tri tedne po rojstvu. 

Čez kaj vse gre otrok med porodom

Porod ni vznemirljiv in zahteven proces le za vas, ampak tudi za otroka. Vse skupaj se je začelo z lažnimi popadki v zadnjih nekaj tednih, zaradi katerih je vaša maternica popolnoma stisnila in krčila, najprej v daljših in nato v krajših časovnih presledkih, mišice pa so pri tem otrokovo telo pošteno stiskale in ga potiskale navzdol. Vse to je za otroka zelo neprijetno. 

Preden gre lahko otrokova glava, ki je največji del njegovega telesa, skozi vašo nožnico, se mora otrok obrniti za 90 stopinj – to je za nosečnico običajno eden najbolj bolečih delov poroda. 

Ko otroku to uspe, je njegova glavica vidna na vhodu v nožnico, zrak, ki oplazi otrokove fontanele oziroma mečave pa spodbudi njegov prvi vdih. To običajno spremlja njegov prvi krik in izraz groze na obrazu, vendar to pomeni tudi, da je otrok že čez najbolj kritični del poroda. Skozi nožnični vhod morajo sicer priti še otrokova ramena (da se to zgodi, boste morali nekajkrat pritisniti na vso moč), ko pa so ta enkrat zunaj, preostali del otrokovega telesa enostavno zdrse ven. Zdaj novorojenček ničesar ne potrebuje bolj kot vas. 

Kako se v 40. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Meseci hrepenenja in čakanja so skoraj pri koncu, saj ste prišli so predvidenega datuma poroda in je vaša nosečnost skoraj končana. 

Konec nosečnosti pomeni tudi, da ne boste več ves čas pridobivali kilogramov. Po rojstvu otroka boste zaradi porodnih naporov in dojenja hitro izgubili odvečno težo. To je povsem naravno in normalno, saj boste kot novopečena mamica potrebovali veliko energije! 

Premikanje otroka v maternici je lahko v tej fazi zelo različno. Dele telesa, ki niso tako omejeni zaradi pomanjkanja prostora, lahko otrok precej premika, možno pa je tudi, da le počiva in čaka, da se bo maternica začela krčiti in bo čas za porod. 

Nosečnice lahko doživijo cel spekter različnih popadkov. Kakšen dan se vam bo morda zdelo, da gre zares, nato pa bodo popadki prenehali in vse skupaj se bo spet umirilo. Glejte na to kot na zatišje pred nevihto.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Nov izziv za vaše telo

Glede na to, kako močni so in kje se pojavijo, se lahko simptomi v zadnjem tednu nosečnosti zelo razlikujejo, saj vaše telo čaka novi izziv in velik napor. Pravi koktajl hormonov ima za posledico čiščenje telesa, kar lahko povzroči občutek slabosti, včasih pa tudi bruhanje in/ali drisko. Z drisko povezano krčenje črevesa spodbuja popadke oziroma krčenje maternice, neredni popadki pa so lahko povod za drisko – oba mehanizma torej podpirata drug drugega. Znaki, da boste kmalu rodili, so lahko tudi glavobol, bolečine v trebuhu in vetrovi. 

Bolečine v trebuhu

Ko se porod začne, popadki povzročijo bolečine v trebuhu in intenziven občutek vlečenja oziroma nategovanja v trebuhu. Popadki se par ur sprva pojavljajo v nerednih časovnih presledkih, nato pa sčasoma postanejo intenzivnejši in se pojavljajo čedalje pogosteje. V tej fazi se maternični vrat razširi, kar lahko povzroči krvavitev. Ko se popadki pojavljajo na približno pet minut pri srednje močni do močni intenzivnosti, o tem obvestite babico ali partnerja prosite, da vas odpelje v porodnišnico. 

Najkoristnejši nasveti

  • Zdaj je čas, da imate telefon vedno pri sebi, da boste lahko, ko bo šlo zares, kadarkoli poklicali babico, svojega partnerja, družino in kogar koli drugega. 
  • Čim več počivajte in se sproščajte – to bo pospešilo začetek poroda in okrepilo popadke. 
  • Tudi med popadki lahko še vedno jeste. Jejte lahko hrano v majhnih količinah in ne pozabite na pitje, saj boste za porod potrebovali veliko energije in tekočine. Če želite, lahko s sabo v porodnišnico vzamete kakšen prigrizek. 
  • Ne skrbite, če se med enim in drugim popadkom počutite neverjetno utrujeni – ne škodilo, če ta čas izkoristite in malo zadremate. Morda se vam zdi to nepredstavljivo, če pa gre, pa le zaspite. Spanec bo vašemu telesu pomagal, da si opomore in nabere moč za naslednji popadek.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Epiduralna analgezija za lajšanje porodnih bolečin

Ženske, ki pričakujejo prvega otroka, ne morejo vedeti, kako se bo njihovo telo odzvalo na porodne bolečine in kako se bodo same spopadle z njimi.

Če porod traja dolgo časa, se vleče ali če je porodnica izčrpana, ji lahko ponudijo možnost epiduralne analgezije za občutno zmanjšanje porodnih bolečin. 

Pri epiduralni analgeziji zdravilo za lajšanje bolečin injicirajo v predel med hrbteničnimi vretenci, v živčne korenine v hrbteničnem kanalu, kjer povzroči, da porodnica manj čuti bolečine v medeničnem predelu. Kljub epiduralni analgeziji lahko med porodom pritiskate, vendar ob tem ne čutite bolečin. 

Kot pri vseh ostalih medicinskih posegih so tudi pri epiduralni analgeziji omejitve, tveganja in stranski učinki, zato morate pretehtati prednosti in slabosti. Glede možnosti lajšanja bolečin se pogovorite z babico ali ginekologom. Preden se odločite, je pomembno, da imate na voljo vse potrebne informacije. 

Babica svetuje

»Verjetno boste veliko razmišljali o tem, kako bo potekal porod in kaj bi vam lahko bilo v pomoč med njim. 

Moj nasvet je, da se enostavno prepustite. O svoji situaciji in željah se pogovorite z babico (npr. glede ležanja v kadi, sprehajanja, zdravil za lajšanje bolečin itd.). Če je vaš porodni načrt zelo tog in iz kakršnega koli razloga ne bo deloval, se lahko zgodi, da vas bo to vznemirilo, česar pa si v tej situaciji res ne želite. Prepustite se porodu, naj se enostavno zgodi. Zmogli boste!« Dorothee Kutz, babica

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.