Skip to main content

Tedni nosečnosti:

31. teden nosečnosti: Čas je, da začnete načrtovati otrokovo rojstvo

Začel se je 31. teden nosečnosti. Napetost in vznemirjenost prav gotovo naraščata, saj bo kmalu čas za otrokovo rojstvo. Čez približno deset tednov ga boste končno lahko prvič držali v naročju. Kot njegova mama ste z otrokom že vzpostavili tesno čustveno vez, potrudite pa se tudi, da v tem času veselega pričakovanja partnerju pomagate, da stori isto. 

Velikost otroka v 31. tednu nosečnosti

Otrok je do tega trenutka (skorajšnjega konca osmega meseca nosečnosti) že precej zrasel. Trenutno je dolg 41,5-41,8 cm (približno tako kot glava rdečega zelja), malo mu torej še manjka do velikosti, kakršna bo ob rojstvu. Tehta 1575 gramov in se tako postopoma približuje teži dveh kilogramov, ki pa se bo do rojstva ves čas še vztrajno povečevala. Sicer je to odvisno tudi od genov, ampak do takrat se lahko njegova teža celo podvoji. 

Razvoj otroka

Razvoj pljuč

Medtem ko otrok pridobiva na teži in postaja vse večji, se končuje tudi razvoj njegovih notranjih organov, ki začenjajo opravljati svojo funkcijo. Od 31. tedna nosečnosti naprej se lahko otrokova pljuča razširijo, ne da bi se pljučni mešički sprijeli – zahvala za to gre posebni snovi, imenovani pljučni surfaktant. Zanimivo dejstvo: otrokova pljuča so razvita že v taki meri, da bi v primeru prezgodnjega rojstva potrebovala le pomoč pri dihanju in ne popolne mehanske ventilacije.

Položaj otroka ob rojstvu

Otrok se zdaj premika občutno manj. Deloma zato, ker v maternici za to ni več dovolj prostora, delno pa tudi zato, ker ima zdaj že ustaljen ritem spanja in budnosti. Spi lahko tudi več kot 15 ur na dan. Ko je buden, pa lahko vsekakor pošteno občutite vse, kar počne. Njegovi udarci in brce v telesne organe so včasih zelo močni in lahko povzročijo tudi manjše težave. 

Otrok se zaenkrat sicer še ni premaknil v položaj, v katerem bo ob rojstvu, bo pa postopoma ležal čedalje bližje steni maternice. Njegova glava se bo začela premikati proti mestu, kjer mora biti, ko bo prišel čas, da otrok skozi porodni kanal zapusti maternico. 

Še pred začetkom popadkov in poroda mora biti otrok v pravem položaju, kar pomeni, da je z glavo obrnjen navzdol proti materničnemu vratu. Babica bo od sedaj naprej redno preverjala otrokov položaj. Približno štiri tedne pred porodom se devetdeset odstotkov otrokov samih obrne v zgoraj omenjeni položaj. 

Kako se v 31. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Verjetno ste ob misli na vse, kar vas še čaka, kar prepolni vseh občutkov in tudi skrbi. Ena od stvari, o katerih veliko razmišljate je, kje boste rodili. Med drugim se sprašujete glede varnega porodnega okolja za vas in otroka. Če tega še niste storili in če je to sploh možno, vam priporočamo, da obiščete kakšno porodnišnico oziroma ginekološko-porodni oddelek in se pogovorite z babicami, ki bodo med porodom skrbele za vas in vašega otroka.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Večino časa razmišljate o otroku 

V 31. tednu nosečnosti boste vse več razmišljali o stvareh, ki jih potrebujete za otroka – prav razneženi boste ob pogledu na vse srčkane bodije, jopice in čeveljčke. Prijatelji in družinski člani imajo prav gotovo kar nekaj otroških stvari, ki jh ne potrebujejo več in vam jih lahko predajo, zato si naredite seznam želja in ga podelite z njimi. Kaj vse boste potrebovali, je odvisno tudi od tega, ali se bo otrok rodil poleti ali pozimi. Poleg tega si ne pozabite priskrbeti potrebnih stvari tudi zase. Če ste se odločili za porod v porodnišnici, bo kmalu čas, da si pripravite torbo z vsemi potrebnimi stvarmi, ki jo boste vzeli s sabo. V torbi naj bodo oblačila (vključno z otroškimi), toaletne potrebščine, brisače itd. – vse potrebno za čas po porodu. Preberite si več o tem, kaj potrebujete za novorojenčka

Vaše telo stavka 

Včasih boste imeli občutek, kot da vaše telo stavka. Pljuča ječijo pod bremenom trebuha, noge so težke in boleče, hrbet je napet. Ponoči ste pogosto budni in se premetavate po postelji ter poskušate najti udoben položaj, v katerem boste lahko končno zaspali. In kot da to še ni dovolj, tudi potreba po pogostem uriniranju pomeni, da mirnih in prespanih noči ni ravno veliko. Po jedi se lahko pogosto pojavi zgaga, čeprav lahko možnost za to zmanjšate tako, da namesto obilnih obrokov ob običajnem času uživate več manjših obrokov, razporejenih čez dan (to bo koristilo tudi črevesju, ki ima težave, saj je njegov običajni ritem zaradi pritiska maternice moten). Čedalje več težav boste imeli tudi vsakič, ko se boste usedli ali vstali. Pri tem se boste instinktivno držali za trebuh in hrbet, da bi vam bilo vsaj malo lažje. Kmalu vam bo moral čevlje zavezovati partner ali pa boste namesto tega nosili obutev, ki se jo natakne brez zavezovanja vezalk. 

Inkontinenca 

Zaradi velike obremenitve medeničnega dna in pritiska otrokove glave na sečni mehur mišice mehurja, ki opravljajo funkcijo zadrževanja urina, ne delujejo več tako zanesljivo kot prej. Posledično lahko pride do nehotenega uhajanja urina, ko se zasmejete, kihnete ali zakašljate, še posebej, če je mehur poln. Običajno se to dogaja v zadnjih fazah nosečnosti, po porodu pa se težava izboljša. Proces zdravljenja lahko pospešite z vadbo mišic medeničnega dna v sklopu poporodne vadbe. 

Popek se izboči

Zaradi večanja maternice in napenjanja kože na trebuhu se v 31. tednu nosečnosti popek najprej splošči, kmalu zatem pa se lahko tudi izboči. Če je poletje in nosite manj plasti oblačil, bo to zelo jasno vidno. 

Najkoristnejši nasveti

  • Priskrbite si dolgo žlico za obuvanje, s pomočjo katere si boste lažje nadeli obutev.
  • Če vas muči stresna urinska inkontinenca, ki je posledica pritiska na medenično dno, si spodnje perilo zlasti, kadar niste doma, zaščitite s higienskimi ali dnevnimi vložki.
  • V otroški sobi (ali delu spalnice, kjer bo spal otrok) lahko toplo in prijetno okolje ustvarite z dodatki v živih barvah.
  • Če imate namen prebarvati stene in/ali otroško pohištvo, se prepričajte, da barve, ki jih boste uporabili, niso strupene.
  • Razmislite, ali želite otroka potiskati v vozičku ali ga prenašati v traku oziroma nosilki – večina mam uporablja oboje. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Shranjevanje matičnih celic in popkovnične krvi 

Kot bodoči starši boste morda imeli tudi možnost, da se sami odločite, kaj naj se zgodi s posteljico. V porodnišnici lahko za posteljico poskrbi babica ali pa jo po porodu lahko odnesete domov. Vse več staršev se odloči za tako imenovano »drevesce življenja«, ki raste iz posteljice, ali pa za izdelavo homeopatskih kroglic (globul). 

Alternativna možnost je, da se iz posteljice odvzamejo celice in zamrznejo. V primeru otrokove bolezni se lahko uporabijo kot matične celice. 

Enako velja tudi za popkovnično kri – vsebuje otrokove matične celice, ki jih je mogoče zamrzniti in pozneje uporabiti v primeru bolezni. 

Glede tega se posvetujte z babico, ginekologom ali (še bolje) pediatrom. In če vas resno zanima ta možnost, se za ponudbe pozanimajte pri podjetjih, specializiranih za shranjevanje matičnih celic. Kogarkoli boste izbrali, se prepričajte, da gre za ugledno in zaupanja vredno podjetje, konec koncev gre za matične celice vaše družine.

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.