Skip to main content

Tedni nosečnosti:

28. teden nosečnosti: Otrokov imunski sistem se pripravljen

Velikost otroka v 28. tednu nosečnosti
Razvoj otroka
Kako se v 28. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica
Najkoristnejši nasveti
Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

28. teden je konec sedmega meseca nosečnosti. Zdaj ste v tretjem in zadnjem trimesečju, ki traja od 28. do 40. tedna nosečnosti.

Velikost otroka v 28. tednu nosečnosti

Otrok je trenutno dolg med 37 in 37,2 centimetra, se pravi približno toliko kot por. Tehta pa od 1000 do 1100 gramov in je torej presegel težo enega kilograma. Od sedaj naprej v dolžino ne bo več kaj dosti rasel, bo pa zelo veliko pridobil na teži. 

Razvoj otroka

V 28. tednu nosečnosti začne otrok iz vaše krvi skozi posteljico absorbirati protitelesa, kar je prvi pomemben korak v razvoju imunskega sistema. Ta protitelesa spodbujajo otrokovo telo k tvorbi lastnih protiteles za zaščito pred patogeni. 

Razvoj možganov

Ko možganske brazde postajajo vse izrazitejše, postajajo tudi otrokovi možgani vse kompleksnejši. Povečano možgansko aktivnost, ki je posledica otrokovega izboljšanega senzoričnega zaznavanja, je mogoče zaslediti tudi z merjenjem električnih signalov, ki jih proizvajajo živci v prevodnem sistemu in možganskih impulzov s pomočjo elektroencefalografije (EEG). 

Razvoj pljuč

Tudi otrokova pljuča se trenutno razvijajo zelo hitro. Brónhij oziroma sápnica, cevka, ki dovaja zrak v otrokova pljuča, se je razcepil v levo in desno glavno sapnico, tako da bo lahko po rojstvu zrak prišel vse do pljučnega tkiva. Razvili so se tudi že pljučni mešički oziroma alveoli, ki so ključnega pomena za izmenjavo svežega, s kisikom bogatega zraka, ki ga otrok vdihuje, z »rabljenim« zrakom, ki ga izdihuje. Zdaj se tvori tudi posebna snov, imenovana pljučni surfaktant, ki zagotavlja, da se pljučni mešički med vdihavanjem ne držijo skupaj in tako ščiti površino pljuč. 

Ob vsem tem pa otrok še naprej trenira dihanje, kar vključuje požiranje velikih količin plodovnice, to pa lahko privede do kolcanja, ki ga boste občutili kot rahlo trzanje v trebuhu. 

Če bi se otrok rodil zdaj, se pravi prezgodaj, bi bile njegove možnosti za preživetje precej dobre. 

Razvoj oči

Tudi otrokove oči se še naprej razvijajo: ko spi, ima oči zaprte, ko je buden, pa jih odpre. Razlikuje lahko med svetlobo in temo, kar vpliva na njegov ritem spanja in budnosti. Deloma lahko loči tudi barve in oblike, ampak zaenkrat še v precej megleni obliki. Naslednji korak je razvoj ostrega vida, čeprav otrokove oči ob rojstvu še ne bodo delovale povsem pravilno. Pravzaprav bo njegov vid popolnoma razvit šele, ko bo otrok star od enega do dveh let. 

Kako se v 28. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Do konca sedmega meseca nosečnosti ste se kar precej zredili. Nosečniški trebuh je zrasel, kar je premaknilo težišče vašega telesa, s tem pa se je spremenilo tudi vaše dojemanje lastnega telesa. Obstajajo posebne vaje, ki jih lahko delate in se z njihovo pomočjo temu prilagodite. V 28. tednu lahko opazite vse več simptomov, ki jih povzročata povečanje telesne teže in čedalje večji trebuh. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Ko s težavo zaspite

Zaradi nosečniškega trebuha boste težko našli udoben položaj za ležanje, zato boste pogosto le s težavo zaspali. Pa ne samo to, zaradi premetavanja po postelji boste le stežka prespali celo noč, saj boste ves čas iskali udobnejši položaj za spanje.

HiPP BabyClub

Pridružite se našemu klubu in prejeli boste pakete izdelkov, bone za posebne prihranke, popuste, darila in še marsikaj drugega! 

Registrirajte se brezplačno.

Babica svetuje

»Med ležanjem na boku si pod trebuh položite blazino, ki bo preprečila, da bi vam trebuh vleklo navzdol, vam pa bo bolj udobno.« Dorothee Kutz, babica

V 28. tednu nosečnosti je tako imenovani fundus, vrh maternice, točno na sredini med popkom in rebrnim lokom. 

Otrok se vedno več premika

Otrok ves prostor, ki mu je še na voljo v maternici, uporablja za intenzivno premikanje. Trenira svoje gibe, kar je lahko včasih moteče za vaš spanec in koncentracijo. Njegove sunkovite gibe je mogoče videti tudi na zunaj: vsake toliko časa se pojavi majhna izboklina, ki jo povzroči pritisk otrokovih drobcenih nog ali rok. Če pričakujete dvojčka, se bo to seveda dogajalo pogosteje. 

Vse to pa omogoča, da lahko tudi bodoči očka in stari starši uživajo v »stiku« z otrokom. V 28. tednu nosečnosti ni mogoče vedeti, v kakšnem položaju natančno je otrok. Izbere si takšnega, ki mu pač ugaja. 

Lažni popadki

Vaše telo se še naprej pripravlja na porod in trenira popadke: vsake toliko časa lahko brez vnaprejšnjega opozorila začutite, kako se vam trebuh za kakšno minuto napne, kar pa ni boleče in nikakor ni nevarno za otroka. 

Maternica stiska ostale organe

Poleg težav s spanjem boste morali čez dan veliko pogosteje hoditi na stranišče. Razlog za to je, da maternica in otrok pritiskata na mehur in tako zmanjšujeta njegovo kapaciteto. Poleg tega maternica pritiska tudi na druge organe, kar lahko povzroči zgago ali bolečine v ledvicah. 

Boleče noge

Med težavami, ki jih imajo nosečnice na tej stopnji nosečnosti, so tudi otekle in težke noge ter gležnji (zlasti poleti) in mišični krči. 

Zato je pomembno: 

  • da dovolj počivate; 
  • da je vaša prehrana zdrava in uživate živila, bogata z magnezijem; 
  • da se čim večkrat usedete ali uležete z nogami v višjem položaju. 

Kadar imate noge v dvignjenem položaju, to izboljša prekrvavitev in pretok tkivne tekočine ter preprečuje, da bi kri in tkivna tekočina zastajali v spodnjih okončinah.

Preberite si več o hranilih, ki jih trenutno potrebujete, da bi se izognili ali zmanjšali omenjene težave. 

Najkoristnejši nasveti

  • Če imate otekle in boleče noge, vam lahko težave olajša obkladek s hladno vodo in majhno količino jabolčnega kisa. 

  • Če težko zaspite, vam lahko pomagajo zelišča, na primer sivka in melisa. Eterična olja pomaranče in vrtnice imajo pomirjevalen učinek, vanilija pa pomaga pri sproščanju in izboljša koncentracijo. 
  • Ko uporabljate zelišča, na primer kot del aromaterapije, se vedno prepričajte, da so primerna za nosečnost. Listi sene ali maline na primer pred 36. tednom nosečnosti niso priporočljivi, sprožijo lahko namreč porod, čaj iz malinovih listov pa zrahlja mišice medeničnega dna. 
  • Za preprečevanje krčnih žil in mišičnih krčev lahko pomaga sledeča žilna vaja: postavite se na prste, vztrajate v položaju in se nato spustite nazaj na noge. Vajo ponavite. Za trening stranskih nožnih mišic pa je zelo uporaben poseben pripomoček za trening ven, pri katerem se zibate naprej in nazaj. 
  • Večina tečajev predporodne priprave se začne na tej stopnji. Vsekakor si vzemite čas za to in voditelju postavite vsa vprašanja, ki vas zanimajo.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Pomoč pri krčnih žilah

Če imate pogosto bolečine v nogah ali če ste pred nosečnostjo imeli krčne žile, se z zdravnikom posvetujte, kaj to pomeni za vaše trenutno stanje. Morda imate genetsko nagnjenost h krčnim žilam in v tem primeru le-te niso le lepotna oziroma vizualna napaka. Zdravnik vam lahko pomaga preprečiti trombozo – včasih je potrebna terapija ali preventivno zdravljenje. Če to velja za vas, je kot prvi korak priporočljivo, da ko stojite ali hodite, nosite kompresijske nogavic (ki so zelo elastične in tako preprečujejo zastajanje krvi v spodnjem delu nog), seveda pa je vse odvisno tudi od dela, ki ga opravljate. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.