Skip to main content

Tedni nosečnosti:

36. teden nosečnosti: Otrok se pomakne v porodni položaj

Vaš otrok je zdaj že povsem razvit in tudi opremljen z vsemi čutili, ki jih bo uporabljal od začetka svojega življenja zunaj maternice. Če bi se rodil zdaj, bi veljal za mejno nezrelega oziroma »poznega« nedonošenčka, običajno pa ne bi prišlo do nobenih zapletov. Če bi se rodil konec naslednjega tedna (se pravi v 37. tednu), bi veljal za »donošenega« novorojenčka.

Velikost otroka v 36. tednu nosečnosti

Od prejšnjega tedna je otrok v maternici zrasel še za en centimeter in je zdaj dolg 47 cm, se pravi nekaj takega kot glava zelja z vsemi listi. S približno 2700 grami ni daleč do porodne teže. Od zdaj pa do rojstva bo razvoj opazen predvsem pri teži, čeprav bo otrok tudi še nekoliko zrasel.

Razvoj otroka

V zadnjih nekaj tednih je otrok nakopičil maščobne zaloge in pridelal dovolj »oblog«. Tako bo lahko bolj ali manj sam uravnaval telesno temperaturo, čeprav bo seveda kljub temu potreboval tudi toploto, ki mu jo boste prve dni zunaj maternice dali vi. Pomembno je, da po rojstvu poskrbite, da je dojenčku toplo in ne porabi preveč maščobnih zalog za vzdrževanje telesne temperature – če bi jih, bi izgubil še več teže, kot jo že tako in tako. Prvih nekaj dni dojenčki namreč običajno izgubijo od 5 do 10 odstotkov svoje teže, saj se v tem času tvorijo le majhne količine kolostruma (prvega mleka, ki je mastno in bogato s protitelesi). Po prvih nekaj dneh pa bodo vaše dojke že vir zrelega materinega mleka, polnega maščob, ki so potrebne za zdravo težo otroka. 

Vsi otrokovi organi, možgani, čutila, prevodni sistem in refleksi delujejo, kot morajo, da lahko otrok preživi zunaj maternice. Otrok je torej pripravljen na rojstvo in življenje kot novorojenček. Do 36. tedna se je že skoraj zagotovo premaknili v porodni položaj, se pravi navzdol proti vaši mali medenici. Lažni popadki, ki se v tem času pojavljajo sporadično, pomagajo pri tem in otroka premaknejo v porodni kanal. 

Če pričakujete dvojčka, pa vse skupaj poteka nekoliko drugače: prvi otrok mora biti obrnjen v porodni položaj z glavo navzdol (kot če bi pričakovali samo enega otroka), drugi otrok pa se običajno namesti poleg prvega. V 45 odstotkih nosečnosti z dvojčki sta oba otroka v normalnem porodnem položaju drug poleg drugega. Ko prvi dvojček pride skozi ozek porodni kanal, mu sledi še drugi. Tako je med rojstvom prvega in drugega dvojčka kratek premor. 

V 36. tednu se otrok že močno zaveda sveta zunaj maternice, sliši različne glasove in glasbo, ter zazna, kdaj ste napeti ali pod stresom. Zato je pomembno, da se v tej zadnji fazi nosečnosti čim bolj sprostite, osredotočite nase in na otroka ter si naberete moč za porod. Otrok je trenutno v zelo utesnjenem položaju in bo tako ostal vse do poroda. Ampak poti nazaj ni. Zaradi položaja, v katerem je trenutno, se ne bo veliko premikal, to pa ne pomeni, da je karkoli narobe, le nabira si moči za vse, kar ga še čaka. 

Kako se v 36. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Če menite, da je to potrebno, vas bosta ginekolog in babica v tem obdobju skrbno spremljala. Preglede, med katerimi bosta preverila tudi otrokov srčni utrip, boste namesto vsake štiri tedne imeli na dva tedna. Če jo želite, kardiotokografija (CTG) posname otrokov srčni utrip in tudi pokaže, ali je že prišlo do popadkov ali še ne, otrokovo velikost, težo in splošni razvoj pa lahko opazujete z ultrazvokom ali s tipanjem trebuha. 

Ginekolog in babica bosta še posebej osredotočena na vaš krvni tlak, zastajanje vode, težo in velikost trebuha. V 36. tednu je priporočljiv tudi bris nožnice na streptokok skupine B, saj lahko ta bakterija povzroči resno okužbo otroka med prehodom skozi porodni kanal. Če je test pozitiven, je pred porodom potrebno ustrezno zdravljenje. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Večji pritisk na medenico

Če ste že imeli lažne popadke, boste občutili večji pritisk na medenico. Tudi mehur bo utesnjen, saj lažni popadki otroka pomaknejo navzdol proti mali medenici, otrok mora biti pred porodom namreč v pravem položaju za vstop v porodni kanal. Hujše kot prej so lahko tudi bolečine v hrbtu. Lahko se zgodi, da boste opazili mlečni izcedek, ki izvira iz sluznega čepa v materničnem vratu, vendar to še ni znak, da se je čep odluščil in da gre zares (kot mnogi mislijo). Če je pritisk na medenico hud in ga ne morete več prenašati, obstajajo vaje, s pomočjo katerih lahko sprostite medenično dno in preprečite napet občutek. 

Dobrodošla posledica lažnih popadkov pa je lažje dihanje, saj pljuča ne stiskajo več maternice. Brez težav z dihanjem se boste počutili svobodnejše, lažje se boste premikali in tudi spali. 

Najkoristnejši nasveti

  • Če je pritisk na malo medenico zelo hud, si lahko pomagate s krožnimi gibi bokov, ki sprostijo medenično dno in zmanjšajo pritisk. Če imate vaginalni izcedek ali stresno urinsko inkontinenco, uporabljajte neodišavljene higienske vložke iz naravnih materialov. 
  • Z ginekologom ali babico se pogovorite se o vseh pregledih, ki vas še čakajo, in se pozanimajte, kako ravnati, če boste glede česar koli v dvomih. 
  • Vprašajte člane svoje družine in prijatelje, če vam lahko na kakršen koli način priskočijo na pomoč prvih nekaj dni oziroma tednov po porodu, še posebej, če že imate otroke. Tako boste lahko vso svojo energijo usmerili na novorojenčka, se čustveno povezali z njim in se naučili, kako najbolje zadovoljiti njegove potrebe. Seveda pa boste po porodu potrebovali tudi veliko počitka. 
  • Če razmišljate o zabavi ob prihodu dojenčka (tako imenovani baby shower), je zdaj pravi čas, da povabite prijateljice. Pustite jim, da vas malce razvajajo in razveselijo s prvimi darili za otroka. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

Redno merjenje krvnega tlaka

Nosečnice imajo zaradi hormonov in otrokove potrebe po oskrbi s hranili višji krvni tlak. Tudi srčni utrip in srčna frekvenca sta višja, to namreč omogoča prenašanje večjih količin krvi po telesu. 

Krvni tlak se meri po metodi Riva-Rocci, poimenovani po zdravniku, ki jo je izumil. Redni pregledi in merjenje med nosečnostjo zagotavljajo, da otrok iz vaše krvi dobiva vsa potrebna hranila in življenjsko pomemben kisik. 

S pomočjo merjenja krvnega tlaka lahko zdravniki ugotovijo, ali je vaše telo slučajno preobremenjeno oziroma v akutnem stanju, to je od 36. tedna nosečnosti naprej namreč zelo pogosto. Če se pri vas pojavilo tovrstni zapleti, to pomeni, da otrok ne dobiva vseh potrebnih snovi, trpi pa lahko tudi vaše zdravje.

Zato je redno merjenje krvnega tlaka (RR) izredno pomembno. Kot previdnostni ukrep, da ne bi spregledali morebitnih nosečnostnih zapletov, zdravnik ali babica vodita evidenco vaših vrednosti krvnega tlaka. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.