3. teden nosečnosti: začetek novega življenja

Štetje tednov nosečnosti se začne s prvim dnem zadnje menstruacije. Čeprav prvih 14 dni niste bili noseči, se ta dva tedna štejeta zraven, ker je bilo v tem ciklu oplojeno jajčece. Ovulacija je potekala med 14. in 17. dnem vašega menstrualnega cikla, kar pomeni, da se je to neverjetno potovanje vašega otroka začelo v 3. tednu nosečnosti. 

Velikost otroka v 3. tednu nosečnosti

Če je jajčece oplojeno, se okoli njega oblikuje trdna ovojnica, ki preprečuje prehod drugim semenčicam. Jajčece, ki zdaj vsebuje genski zapis matere in očeta, se v naslednjih dneh začne deliti. Dva dni po združitvi s semenčico je jajčece sestavljeno iz štirih celic, dan kasneje pa iz 12 do 16 celic. Jajčece z izboklinami spominja na murvo in zdravniki ga na tej stopnji imenujejo morula (iz latinščine morus = murva). Oplojeno jajčece je še vedno manjše od milimetra in ga ni mogoče videti s prostim očesom. Tudi običajni ultrazvok ga ne zazna, kar pomeni, da še ne morete zagotovo reči, da se je nosečnost začela.

Pet dni po oploditvi jajčece doseže maternico. Na tej stopnji je še vedno neverjetno majhno in na videz nepomembno, kljub temu pa že vsebuje vse potrebno za rast.

Razvoj otroka

Če se semenčica uspešno združi z jajčecem, nastopi nosečnost in oplojeno jajčece se začne premikati proti maternici. Jajčece se začne deliti 24 ur po oploditvi in ​​od takrat naprej se deli vsakih 12 do 15 ur. V tej zgodnji fazi se začnejo oblikovati ključni elementi in deli človeškega telesa. 

Pet dni po združitvi semenčice in jajčeca deleče se jajčece doseže maternico. 

Maternica zagotavlja najboljše možno okolje za rast in razvoj otroka. Maternična sluznica je medtem dosegla debelino 7 do 8 mm, kar je idealno za vgnezditev in oskrbo oplojenega jajčeca z vsem potrebnim. 

Sedem dni po oploditvi jajčeca in začetku delitve se ta neverjeten skupek celic vgnezdi v maternično sluznico. Ovojnica, ki je nastala okoli jajčeca in pomaga pri tem procesu, razpade in tvori hormon progesteron. S tem se poveča debelina maternične sluznice, kar poskrbi za to, da jajčece ostane varno in na svojem mestu. 

Ko enkrat pride do vgnezditve, ste zagotovo noseči, pred vami pa je neverjetno obdobje rasti in razvoja otroka.

Kako se v 3. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Na tej stopnji še ne veste, da v vas raste otrok, čeprav morda to že slutite – ženska intuicija vam morda že govori, da ste noseči. Ultrazvočni pregled na tej točki še ne bi zaznal otroka, test nosečnosti bi bil negativen, vi pa tudi še ne občutite fizičnih simptomov nosečnosti. Kljub temu pa se morda počutite srečne in imate občutek, da je vse, kot mora biti. Ta pozitivna čustva povzroča hormon progesteron, ki je zdaj prisoten v maternici. 

Možni znaki in simptomi

Nekatere ženske opazijo madeže ali izcedek krvi. Temu pravimo implantacijska oziroma vgnezditvena krvavitev in je dober znak, saj vgnezditev povzroči ranice v maternični sluznici.

Morda boste kot posledico vgnezditve čutili tudi rahlo bolečino v trebuhu. Od tretjega tedna naprej imajo nekatere ženske tudi rahlo boleče dojke. Ti simptomi niso značilni samo za vgnezditev in jih lahko napačno interpretiramo tudi kot simptome ovulacije in ne kot znak začetka nosečnosti. 

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Kako lahko svojemu telesu pomagate na začetku nosečnosti

Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za ustrezno rast jajčeca. Poskrbite, da boste zaužili dovolj vitaminov, pri tem pa ne pozabite, da so nekateri vitamini topni v maščobah, kar pomeni, da so le-te potrebne za njihovo absorpcijo in presnovo.

Maščob ne zaužijemo samo z mesom, odličen vir maščob so tudi sir, mleko, maslo in drugi mlečni izdelki, ter olja. Poleg tega pa maščobe niso nujno živalskega izvora. Maščobne kisline rastlinskega izvora so nenasičene, zaradi česar so za naš metabolizem lažje prebavljive (in obstaja veliko ustvarjalnih načinov za njihovo uporabo pri kuhanju!). Maščobe iz vira rastlin se nahajajo v semenih in oreških, v avokadu, olivah, kokosu,...

Jejte čim več sveže hrane in uživajte v vsem, kar nam ponuja narava. Izogibajte se predelani hrani in redno uživajte surovo sadje in zelenjavo, sta namreč dobra vira vitaminov, ki telesu pomagajo, da dobro shaja med nosečnostjo. Sadje in zelenjava vsebujeta tudi velike količine vlaknin, ki z napredovanjem nosečnosti postajajo vse pomembnejše. 

Babica svetuje

»V zgodnji fazi nosečnosti veliko žensk čuti potrebo po obilnih in krepkih obrokih. Ne skrbite, vaš otrok bo preživel. Tudi ta faza bo minila in lahko boste spet začeli jesti bolj zdravo.«
Dorothee Kutz, babica 

Še posebej priporočljiva so živila, ki vsebujejo veliko železa in folne kisline (vitamina, ki igra pomembno vlogo pri tvorbi krvi in rasti celic). Nosečnice potrebujejo veliko folne kisline, saj med drugim pripomore tudi k preprečevanju razvojnih motenj pri nerojenem otroku.

Vendar pa je folna kislina izredno občutljiva, zato je skoraj nemogoče, da bi jo med nosečnostjo v zadostni količini zaužili s hrano. Zato priporočamo, da začnete jemati posebna prehranska dopolnila (običajno v kombinaciji z jodom) takoj, ko se odločite, da bi radi zanosili. Glede prehranskih dopolnil, ki so primerna za vas, se pogovorite s svojim ginekologom.  

Železo pomaga rdečim krvničkam, da prenašajo življenjsko pomemben kisik po krvi. Ker nosečnice prehranjujejo sebe in svojega nerojenega otroka, potrebujejo veliko količino železa, zato jim med rednimi pregledi odvzamejo tudi kri za preverjanje ravni železa. 

Čemu se je pametno izogibati

Če ste noseči, se morate izogibati nekaterim stvarem, ki lahko ovirajo zdrav razvoj vašega otroka in slabo vplivajo na vaše počutje.

  • Alkohol:

Alkohol oslabi telo, še posebej, če ga uživate redno, dokazano pa je tudi, da ovira razvoj otroka. Vsak požirek alkohola gre naravnost skozi posteljico (placento) in doseže otroka.

  • Nikotin:

Nikotin zviša srčni utrip in povzroča stres telesu. Hitro lahko privede do zasvojenosti, ki nikakor ne gre skupaj z zdravo nosečnostjo. Vstopi v krvni obtok in tako doseže razvijajočo se maternično sluznico (ki dobi obilno zalogo krvi in tako tudi vse vrste toksinov). Nikotin lahko povzroči tudi nezadosten pretok krvi po maternici in tako ovira razvoj otroka.

  • Stres:

Če ste prepričani, da ste noseči, se čim bolj izogibajte stresu. Celo delo v dnevnih in nočnih izmenah lahko v manjši meri moti naravni ritem vašega telesa, kar lahko škodljivo vpliva na razvoj otroka. 

Babica svetuje

»Nekatere ženske takoj na začetku še ne vedo, da so noseče, in pijejo alkohol ali kadijo. Če ste ena izmed njih, se ne počutite krivo zaradi tega. Še vedno velja načelo ʽvse ali ničʼ, nosečnost se bo obdržala, ali pa morda žal tudi ne, vendar so za to lahko drugi razlogi. Ko ugotovite, da ste noseči, pa morate seveda takoj prenehati kaditi in se izogibati alkoholu.«
Dorothee Kutz, babica 

Najkoristnejši nasveti

  • Če menite, da ste noseči, ohranite mirne živce.
  • Kupite zanesljiv test nosečnosti.
  • Dogovorite se za pregled pri ginekologu.
  • O svojih občutkih se pogovorite se z nekom, ki mu zaupate.

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali osebnemu zdravniku

Uživanje zadostne količine vitaminov in mineralov 

Zlasti na začetku nosečnosti obstaja tveganje za deformacije zarodka zaradi pomanjkanja vitaminov ali mineralov. Primer tega so okvare nevralne cevi, do katerih pride, če nosečnica ne dobi dovolj folne kisline, snovi, ki je ključnega pomena za razvoj novih celic. Če bi radi zanosili ali pa ste že noseči, so zato priporočljiva prehranska dopolnila, ki vsebujejo folno kislino. Na začetku nosečnosti potrebujete 400 mikrogramov folne kisline na dan, kar je precej več kot 300 mikrogramov, ki jih potrebujejo ženske, ki niso noseče. Od 12. tedna nosečnosti naprej pa se dnevne potrebe po folni kislini povečajo na do 800 mikrogramov. 

Številna dopolnila, ki vsebujejo folno kislino, vsebujejo tudi jod. Če imate kakšno bolezen ščitnice ali hormonsko neravnovesje ščitnice, jod ni priporočljiv in zato za vas pridejo v poštev dopolnila brez joda. 

Najbolje je, da se glede svojih potreb pogovorite s svojim ginekologom ali osebnim zdravnikom.