Skip to main content

Tedni nosečnosti:

25. teden nosečnosti: S prvimi lažnimi popadki se telo pripravlja na porod

Velikost otroka v 25. tednu nosečnosti

Z dolžino 34 do 35 centimetrov je otrok velik že kot gomoljna zelena, tehta pa približno 750 gramov, kar je 50 gramov več kot prejšnji teden. Večanje teže za 50 gramov na teden se bo nadaljevalo cel preostanek nosečnosti vse do rojstva. 

Če pričakujete dvojčka, se bo teža obeh otrok seveda povečevala nekoliko drugače: pričakovati je manjše povečanje kot pri enem samem otroku. 

V 25. tednu nosečnosti ima vaš otrok še vedno dovolj prostora za telovadne vaje, ki se jim z veseljem posveča, čeprav prostora ni več toliko kot prej. Na neki točki mu bo začelo primanjkovati prostora za to pomembno aktivnost. Kmalu mu bo v maternici postalo nekoliko neudobno in iz tedna v teden boste to vse bolj občutili tudi vi. 

Razvoj otroka

V 25. tednu nosečnosti so oči že povsem razvite in otrok jih ves čas odpira in zapira. Na tej stopnji razvoja sicer še manjka barva šarenice, čeprav je bila določena že v trenutku spočetja na podlagi vašega genetskega zapisa in genetskega zapisa otrokovega očeta. Kdaj bo barva šarenice vidna, je torej samo vprašanje časa. 

V podkožnih plasteh otrokove kože se zdaj začenja razvijati sistem kapilar, drobnih krvnih žil, ki prenašajo kri, bogato s kisikom, in oskrbujejo kožo z bistvenimi hranili. Ker so kožne plasti zdaj preskrbljene s krvjo, bo otrokova koža vedno bolj rožnate barve. 

Razvija se tudi otrokov čut za ravnotežje, s pomočjo katerega bo otrok izpopolnil svoje gibe in bo čedalje bolj vešč pri premikanju, ki bo tudi bolj kontrolirano kot prej. 

Otrok se na primer zdaj že lahko s prstom dotakne konice nosu in palec dvigne do ust in ga sesa. 

Kadar je aktiven, otrok nenehno spreminja svoj položaj, ko počiva, pa je običajno v nekakšnem sedečem položaju, s koleni potegnjenimi do telesa in glavo pomaknjeno navzdol. 

Razvoj otrokovih pljuč

Otrokovo pljučno tkivo se običajno oblikuje že v 16. tednu nosečnosti, ko pa se to zgodi, kompleksen razvoj pljuč zelo hitro napreduje. Po rojstvu, ko bo prišel iz maternice in ne bo več popkovine, da bi ga oskrbovala s kisikom, bo otrok pljuča nujno potreboval za dihanje. 

Pljuča v 25. tednu nosečnosti še niso povsem razvita, zato otrok še ne more dihati sam. To pomeni, da so njegove možnosti za preživetje zunaj maternice izredno majhne, ​​čeprav imajo neonatologi (zdravniki, specializirani za novorojenčke in nedonošenčke) zdaj že znanje in potrebno tehnologijo, ki otrokom vendarle da večjo možnost preživetja kot nekdaj.

Zdravnik lahko na ultrazvoku zelo jasno vidi, kako se razvijajo otrokova pljuča, kar je lahko ključno, če obstaja nevarnost prezgodnjega poroda. Obstajajo namreč zdravila, ki pospešijo razvoj pljuč nerojenega otroka. 

Kako se v 25. tednu nosečnosti počuti bodoča mamica

Otrok se v trebuhu nenehno premika in mogoče že lahko prepoznate, kdaj njegove majcene roke ali stopala pritiskajo na trebušno steno – vidne so namreč lahko majhne modrice ali izbokline. Več kot jasno je tudi, da je otrok presenetljivo močan. Kadar slučajno udari ali brcne kakšen organ v bližini maternice, je to lahko zelo boleče.

Drage nosečke,

Vabimo vas, da se pridružite HiPP BabyClubu, kjer boste deležne novičk o razvoju otroka po tednih. Za vas jih pripravljajo strokovnjaki s področja prehrane, nege in zdravstva. Ko se bo vaš dojenček rodil, pa boste zanj prejele še paketek z brošuricami in vzorčki, ki jih boste lahko preizkusile. V BabyClubu vas čaka tudi izbor naj otroških imen, nagradni fotonatečaji in popusti pri naših partnerjih.

Prijavi se brezplačno

Pogosti znaki in simptomi

Bolečine v trebuhu

Za bolečine v trebuhu med nosečnostjo obstaja več možnih razlogov: maternica pritiska na bližnje organe, preobremenjen želodec, zelo poln mehur ali napenjanje v črevesju. Ti simptomi so normalni, če pa postanejo hujši, obiščite zdravnika. 

Babica svetuje

»Če opazite zgoraj omenjene težave, začnite namesto enega obilnega obroka jesti več manjših, ampak pogostejših obrokov. Tako vaš želodec ne bo preobremenjen.« Dorothee Kutz, babica

Lažni popadki pred porodom

Še ena izmed stvari, ki jih boste morda opazili v 25. tednu nosečnosti, je kratkotrajna otrditev trebuha oziroma krčenje maternice. Temu pravimo lažni popadki (oziroma Braxton-Hicksovi popadki), do katerih lahko pride brez opozorila kadar koli podnevi ali ponoči, z njimi pa vaše telo mišice pripravlja na bližajoči se porod. 

Ta otrditev trebuha je lahko včasih malo neprijetna in mogoče boste takrat za trenutek obstali, ni pa boleča. Vaša maternica se krči, vendar ti lažni popadki še niso tako intenzivni, kot bodo med porodom, ker telo še ne proizvaja potrebnih hormonov. Posledično ti popadki ne povzročijo širitve materničnega vratu. 

Splošno znano je, da na lažne popadke vpliva tudi duševno stanje nosečnice. Če je bodoča mamica pod stresom ali čustveno preobremenjena, so lahko popadki intenzivnejši ali pogostejši. Če se to dogaja tudi vam, se posvetujte z ginekologom, ki bo preveril, da popadki niso vplivali na maternični vrat. 

Najkoristnejši nasveti

  • Poskrbite za redne odmore.
  • Pripravite si energijske kroglice: sesekljajte in zmešajte skupaj datlje, fige, indijske oreščke, kakav v prahu in kokosovo olje. Te kroglice so odlična izbira, kadar rabite hitro dozo energije.
  • Če imate vaginalni izcedek, ne nosite odišavljenih spodnjih hlačk.
  • Poiščite udoben položaj za spanje na boku, da teža maternice med spanjem ne bo pritiskala na notranje organe ali žile. 

Ste že začeli razmišljati o imenih za otroka? Začnite si beležiti vsa imena, ki vam padejo na pamet. Če imate pri tem težave, pa boste par idej našli na našem seznamu najbolj priljubljenih imen. 

Vprašanja, ki jih lahko zastavite svojemu ginekologu ali babici

V 25. tednu nosečnosti vam bo po glavi rojilo nešteto različnih misli, občutkov, skrbi in vprašanj. Ne škodi, če si jih zapišete, da jih boste imeli pri roki ob naslednjem pregledu pri ginekologu ali babici. 

Intenzivnost lažnih popadkov

Če ste v dvomih, ali so vaši popadki res čisto nedolžni in neškodljivi, se posvetujte z zdravnikom ali babico, ki vas bosta lahko pomirila, da to še niso pravi popadki ob prezgodnjem času. V ta namen bo ginekolog naredil kardiotokografijo (CTG) in preveril, ali je z materničnim vratom vse, kot mora biti. 

Dobro je vedeti, da ima kardiotokografijo prej ali slej skoraj vsaka nosečnica, ponavadi enkrat od 29. tedna naprej. Otrokov srčni utrip ginekolog preveri ob vsakem pregledu, ker pa ga s stetoskopom ni mogoče slišati do relativno pozne nosečnosti, ginekolog običajno uporabi fetalni monitor ali CTG (to pa ima tudi določeno prednost: ob tem boste lahko srčni utrip tudi slišali). Rutinski CTG med nosečnostjo običajno ni potreben in se izvaja le v določenih okoliščinah, na primer, če obstaja tveganje za prezgodnji porod, če dobite prezgodnje popadke, če niste rodili do roka ali če je otrokov srčni utrip nepravilen. 

Naenkrat jejte le majhne količine hrane

Babica vam lahko svetuje tudi glede prehranjevalnih navad od 25. tedna naprej, ki zagotavljajo, da bosta oba z otrokom dobila vsa potrebna hranila in se dobro počutila. Vse težje boste jedli obilne obroke, lahko pa se pojavijo tudi prebavne težave, zato je priporočljivo, da njene nasvete upoštevate.

Energijske kroglice so bogate z vlakninami, pripomorejo k dobri prebavi in ​​vas oskrbijo s pomembnimi vitamini ter minerali. Mnogim ženskam prav pridejo tudi v obdobju dojenja, saj so enostavne za pripravo in vas preskrbijo s hitro ter zdravo dozo energije. 

Podatki o avtorici:

Juliane Jacke-Gerlitz je medicinska sestra. S svetovanjem mamicam, med drugim na temo dojenja, se ukvarja že več kot deset let. Trenutno dela kot pisateljica na področju medicinskih tem in kot psihološka svetovalka. Poročena je 22 let, ima osem otrok in s svojo družino živi v nemškem mestu Halle.